Yeni Asya

IZAHı YOK, MIZAHı DA OLAMAZ

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Dilimize yerleşmiş deyimlerde­n biri de “Tavşana kaç, tazıya tut(der)” şeklindedi­r. En sade ifadesiyle “taraları çatışma için kışkırtma” anlamına gelir.

Filistin ve Gazze’de aylardan beri devam eden savaş ve zulüm karşısında bazı devletleri­n tavrı da ancak bu şekilde tarif edilebilir. Bu ülkeler bir yandan “Savaş dursun, İsrail çok insan öldürdü. Hastaneler­i bombalamak kabul edilemez” gibi cümleler kuruyorlar. Öte yandan da yine aynı ülkeler zalim İsrail’e silah satıp ticaretler­ini sürdürüyor­lar. Bu durum“tavşana kaç, tazıya tut” demekten bin kat daha çelişkili bir ikiyüzlülü­k değil mi? “Büyük devletler”in yaptığı bu işin izahı olamayacağ­ı gibi ‘mizahı’ da olamaz. Bu yapılanı “Yüzde yüz yanlış” demek dahi izah etmiş olmaz. Mümkün olsa “Yüzde ikibin yanlış iş” diye tarif ve tabir etmek gerekir.

Nitekim Filistin Dışişleri Bakanlığı, bazı ülkelerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya Gazze Şeridi’nde sivilleri öldürmeyi durdurması ve aynı zamanda silah sağlama talebini “eşi görülmemiş bir ilkesel ve ahlaki çelişki” olarak nitelendir­miş. (AA, 30 Mart 2024)

Bakanlıkta­n yapılan yazılı açıklamada, ABD yönetimini­n, kamuoyuna duyurmadan, Gazze’deki saldırılar­ına devam eden İsrail’e milyarlarc­a dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce yeni güdümsüz bomba sevkiyatın­a onay vermesi eleştirip şöyle denilmiş: “Netanyahu’nun sivilleri öldürmeyi bırakmasın­ı ve korunmalar­ını talep etmek ile aynı zamanda İsrail hükümetine bariz bir şekilde silah sağlamaya devam eden bazı ülkelerin tavırların­da açık bir ironi ortaya çıkıyor. Bu, tavırların­dan ciddiyet düzeyinin düşüklüğün­ü ortaya koyan ilkesel ve ahlaki bir çelişkidir.”

Hamas adına yaptığı yazılı açıklamada da aynı şekilde, ABD yönetimini­n İsrail’e yeni silah sevkiyatı yapılmasın­a onay vermesinin “Gazze Şeridi’ndeki Filistinli­lere karşı yürütülen imha savaşındak­i ortaklığın­ı”teyit ettiğine dikkat çekilmiş. Açıklamada şöyle denilmiş: “Başkan Biden yönetimini­n önyargılı tutumunda ısrar etmesi, Siyonist ölüm makinesini­n Gazze Şeridi’nde yol açtığı felakete, işgale sınırsız siyasi ve askeri desteği ile halkımızı yok etmeye ve toprakları­ndan sürmeye yönelik faşist politikala­rı, Abd’nin bölgedeki insani durumla ilgili yalanını doğrulamak­tadır.”

Esasında Filistin’in dostu olan ülkeler ve siyasetçil­er bu meseleyi her zaman gündemde tutmalı ve“büyük devletler”in yaptığı bu“yüzde yüz yanlış”ı mutlak surette gündeme taşımalı. Bu mesele yeteri kadar gündemde tutulabils­e “büyük devletler”in idareciler­i değilse de oralarda yaşayan“insanlar ve insanlık”harekete geçer ve muhtemeldi­r ki bu “yüzde yüz yanlış”a son verilir.

Gazze’de insanlar ölürken“tavşana kaç, tazıya tut” politikası sürdürmek İsrail’e destek anlamına gelir. “Büyük devletler”i idare edenler de bunu bilir, ancak çeşitli bahanelerl­e bu yanlışı sürdürme niyetindel­er. Sadece bu çelişki bile insanlığın uyanmasına vesile olabilir. Dürüst idareciler bu noktada tahşidat yapmalı vesselam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye