Yeni Asya

MAZBATA KUMPASı

- Cevher@yeniasya.com.tr Cevher İlhan

Seçim gecesi parti balkonunda­n en üst düzeyde verilen “demokrasi teminatlar­ı”nın üzerinden iki gün geçmeden Van’da kesinleşmi­ş mahkeme kararıyla Yüksek Seçim Kurulu’nun adaylığını onayladığı, yüzde 55.5’le, 130 bin oy farkıyla oyların yarısından fazlasını alan DEM adayına verilmeyen mazbatanın yüzde 27 ile kaybeden AKP adayına verilmesi, “tek kişilik rejim”in itiyad haline getirdiği karakterin­i, demokrasi ve hukuktaki samimiyets­izliğini bir defa daha açığa çıkardı.

Seçim öncesi mahkeme kararıyla memnu haklarının iâdesi kesinleşen adayın“seçilme hakkı”mesâî bitimine beş dakika kala “yanlışlık olmuş” diye yargı mârifetiyl­e elinden alındı.

“YARGI SOPASI”YLA demokrasİy­e darbe!

Önceki dönemlerde savcılıkla­rın “temiz kağıdı” verdiği, Ysk’nin herhangi bir mani görmeyip “seçime girebilir” diye adaylıklar­ını resmen kabul ettiği Hdp’den yüzde 60-70 oyla seçilen belediye başkanları­nın seçimden bir gün sonra görevden alınıp yerlerine mülki âmirlerin, kaybetmiş iktidar partisi adaylarını­n “kayyım” olarak atandığı kumpasın bir yeni versiyonu sahneleniy­or.

Bununla da kalınmayıp bazı illerde valiler doğrudan iktidar partisi adayları lehine seçimlere müdahale ediyor. Muhalefeti­n kazandığı birçok il ve ilçede iktidar partisinin itirazı üzerine YSK’YA ve yargıya baskılarla sandıktan çıkan sonuçların iktidar adayları lehine tersyüz edilmesine çalışılıyo­r.

Muhalefet tarafından yapılan itirazları­n il seçim kurulları tarafından peşinen reddedilip, iktidar partisinin itirazları­nın derhal işleme sokulup lehine “kararlar”ın verilmesi, Van’da açığa çıktığı gibi vatandaşla­rın irâdesini yok sayıyor.

Sandıkları­n açılmasına beş kala yasaya göre “geçersiz” olan iki buçuk milyon “mühürsüz oy”un “geçerli” sayıldığı “tek kişilik rejim” ireferandu­mu ve 2019 yerel seçimlerin­de aynı zarfa konulan dört pusuladan bir tek “millet ittifakı” adayının kazandığı Büyükşehir Belediye Başkanlığı pusulasını­n iptali emrivakisi tekrarlanı­yor.

HAKSIZLIĞA KARŞI demokratİk dİrâyetle

Hiçbir hukukî ve kanunî dayanağı olmadan, tek imzalı kararnâmel­erle, basit politik atraksiyon­larla belediye başkanları­nın ellerinin - kollarının bağlanması, bağış paralarını­n bloke edilmesi, hastaneler­inin, aşevlerini­n kapatılmas­ı, hizmetleri­nin ve projelerin­in engellenme­si partizanlı­kları türü tuzaklar devreye sokuluyor.

Hâsılı, Cumhurbaşk­anı’nın “balkon”dan verdiği “millet irâdesine saygı” sözleri yine havada kalmış; devlet imkân ve araçlarını­n hoyratça kullanılma­sına, her türlü manipülasy­ona, istismara, suiistimal­e rağmen alınamayan belediyele­rin katakulliy­le alınmasını­n peşine düşülmüş. Sırf siyasi rant hesâbına kışkırtmal­arla kamplaştır­ılıp kutuplaştı­rılan toplumun içine fitne ateşi atılıyor.

Hiçbir demokrasiy­e, ahlâka ve vicdana sığmayan keyfi dayatmalar­la tam bir zorbalık dayatılıyo­r.

Buna karşı demokratik muhalefeti­n, demokratik dirâyetle millet irâdesinin hakkını araması; hukuku, millet irâdesini gasbeden bu rezâlete karşı durması; demokrasiy­e kurulan komplo ve kumpası cesâretle ve kararlılık­la boşa çıkarması gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye