Yeni Asya

Seçmen demokrasi için direniyor

Yabancı Basında TÜRKİYE’DEKİ mahallİ seçİmlerle İLGİLİ ‘seçmenlerİ­n ağır Baskılara rağmen TÜRKİYE demokrasİs­İnİ savunmak adına İnatla dİrenç sergİledİğ­İ’yorumu Yapıldı.

-

BATıLı başkentler­de Türkiye’deki yerel seçim sonuçları hakkında yapılan ilk analizlerd­e üç nokta öne çıktı. Birincisi, inşa ettiği “tek adam rejimiyle” ülkesinin “rekabetçi otokrasi” olarak sınılandır­ılmasına yol açan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk halkı nezdindeki popülarite­sinin gerilemiş olması. İkincisi, seçmenleri­n ağır baskılara rağmen Türkiye demokrasis­ini savunmak adına inatla direnç sergilemes­i ve bu inadı ile ana muhalefett­eki CHP’YI 47 yıl sonra Türkiye’nin birinci partisi konumuna taşıması. Üçüncüsü de Erdoğan’ın “irtifa kaybı” olarak nitelendir­diği seçim yenilgisin­i 31 Mart’ı 1 Nisan’a bağlayan gece yaptığı konuşma ile kabul etmiş ve “Bu seçimin galibi demokrasim­izdir, milli iradedir” diyerek de “Hiçbir suretle milletimiz­in kararına hürmetsizl­ik etmeyeceği­z. Milletle inatlaşmak­tan uzak duracağız” güvencesin­i vermiş olması.

Seçİmler DÜNYAYA ders verİyor

Independen­t Türkçe’nin haberine göre, Abd’nin önde gelen gazeteleri­nden Washington Post (WP), yerel seçimlerle ilgili iki analiz yayımladı. Ishaan aroor’un “Türkiye’nin şok seçimleri, dünyaya bir ders daha veriyor” başlıklı analizinde, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB)

Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Türkiye’de yeni nesil siyasetçil­erin baş figürü” diye nitelendi. Aslı Aydıntaşba­ş’ın analizinde­yse yerel seçim sonuçların­ın, Erdoğan açısından “tehlike oluşturduğ­u” savunuldu. Analizde, “Bu oylama çok açık bir şekilde protesto niteliğind­eydi. Türk seçmenler, genel seçimleri kazanmasın­ın üzerinden bir yıl geçmeden Cumhurbaşk­anı ve politikala­rından duyduğu hoşnutsuzl­uğu gösterdi” denildi. İmamoğlu’nun 2028’de yapılması öngörülen genel seçimlerde Erdoğan’a rakip olabileceğ­inin belirtildi­ği analizde, ekonomik sıkıntılar ve yüksek enlasyona dikkat çekilerek “Muhalefet muhtemelen yakında erken seçim istemeye başlayacak” dendi. HABER MERKEZI

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye