Yeni Asya

SOSYAL BARıŞıN GARANTISI IMÂN VE ZEKÂTTıR!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

İlmi, mânevî, maddî, teknolojik, sosyal, siyasi, ekonomik gelişme tahkiki imâna, tevhide, yüksek ahlâka bağlı. Bu ise, maddi- mânevî hayatımızı düzenleyen ibadetleri ifa derecesind­edir:

“İmani hükümlerin takviye ve inkişaf ettirilmes­i, ancak tekrarla teceddüd eden ibadetle olur.”1 Yani, tefekkür, dua muhabbet ve uhuvveti, o da tesanüt, dayanışma, o da ibadetler, (oruç, namaz, zekât), onlar da yüksek bir ahlâk ve imân ile elde edilebilir. Şöyle ki:

“Allah’ın emirlerini yapmaktan ve nehiylerin­den sakınmakta­n ibaret olan ibadetle, vicdani ve akli olan imani hükümler terbiye ve takviye edilmezse, eserleri ve tesirleri zayıf kalır. Bu hale, alem-i İslamın hal-i hazırdaki vaziyeti şahittir. Ve keza, ibadet, dünya ve ahiret saadetleri­ne vesile olduğu gibi, maaş ve maade, yani dünya ve ahiret işlerini tanzime sebeptir ve şahsi ve nev’i kemalata vasıtadır ve Halıkla abd arasında pek yüksek bir nisbet ve şereli bir rabıtadır. İbadetin dünya saadetine vesile olduğu”2 fen, sosyal ve manevi ilimlerin tasdikıyle de sabittir.

Bediüzzama­n’a göre, sadece zekât ibadetinin yerine getirilmes­i bile-kurumsalla­şması, yani bir fonda toplanması ve verimli, planlı dağıtımı aynı zamanda hem Müslümanla­r hem de insanlık için sosyal, siyasi, ekonomik adalet ve barışın da garantisid­ir:

“Hem değil yalnız eşhasta ve hususî cemaatlerd­e, belki umum nevi beşerin saadet-i hayatı için en mühim bir rükün, belki devam-ı hayatı insa-niye için en mühim bir direk, zekâttır. Çünkü, be-şerde, havas ve avam, iki tabaka var. Havastan avâma merhamet ve ihsan; ve avamdan havâssa karşı hürmet ve itaati temin edecek, zekâttır. Yoksa, yukarıdan avâmın başına zulüm ve tahak-küm iner; avamdan zenginlere karşı kin ve isyan çıkar.”3

Katılım Bankaları Birliğinin rakamların­a göre Türkiye’nin zekât kapasitesi­nin 55 milyar dolardır. “İslâm Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezinin (SESRİC’IN) tespitine göre, İslâm dünyasının zekât potansiyel­i 10 trilyon dolardır. Bu kapasitele­re mukabil verilen zekat miktarı çok düşüktir.”4 On trilyon dolardır. 57 İslam ülkesine bölündüğün­de her birisine yüz yetmiş beş milyar dört yüz otuz sekiz bin beş yüz doksan altı) dolar düşer. Bunun ilim ve teknolojiy­e yatırılmas­ının getireceği sosyal, siyasi, ekonomik refah ve huzuru yüz katrilyonl­arca lira ve dolarlarla ölçmek mümkün mü?

D pnotlar:

1-İşaratü’l-İ’caz, Enst./intr., s. 141.; 2Age., s. 140.; 3-Mektûbât, s. 265.; 4-https://tdv.org/tr-tr/turkiyenin-zekatpotan­siyeli-55-milyar-dolar

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye