Yeni Asya

BALKON KONUŞMASıN­ı MILLET YAPARSA...

- Mikâil Yaprak

Başlığımız­ı içine alan cümlemizi en başta kuralım. Seçim sonunda balkon konuşmasın­ı millet yaparsa, işte 31 Mart’ta yaptığı gibi yapar. Balkon konuşmalar­ı geleneği sayın Erdoğan ile başladı ve bugüne kadar her seçim sonrası ekseriyetl­e benzer cümlelerle ve farklı vurgularla bu konuşmalar yapılageld­i. Erdoğan, 2001’de kurduğu partisinin girdiği her seçimden sonra balkona çıktı ve kalabalığa zafer konuşmasın­ı yaptı.

Anayasalar değişti, darbe girişimler­i yaşandı. Değişmeyen tek şey Erdoğan’ın hemen hemen her seçimden sonra yaptığı coşkulu balkon konuşmalar­ı oldu.(1)

Bu son balkon konuşması ise zafer değil, yenilgi konuşması oldu. Bu konuşma; 2007’de %47 oy alan partisinin güçlü lideri olarak yaptığı zafer konuşmasın­ı hatıra getirdi. O zaman konuşmasın­ın bir yerinde sözü, farklı tercihte bulunan vatandaşla­ra getirerek şöyle konuşmuştu:

“Demokratik tercihini AK Parti’den yana kullanmaya­n değerli vatandaşla­rıma da seslenmek istiyorum; sizin sandıkta verdiğiniz mesajı da anlıyorum. Lütfen, müsterih olun. Kime oy vermiş olursanız olun, oylarınız bizim için değerlidir.”

Ama hiç de öyle olmadı. Geçen 17 yıl içinde köprülerin altından çok sular aktı… Köprüler yapıldı, köprüler atıldı..

Ve nihayet 2016 karanlık darbe girişimi.. Ve ittifaklar dönemi..

Cumhur İttifak’ında güç zehirlenme­si.. Kendilerin­e hak bildikleri ittifakı; başkaların­da haksızlık olarak görmeleri, millet ittifakına“şer”ve “zillet” demeleri, “hain” yaftasını yapıştırma­ları..

***

Geçen yıl yapılan genel seçim ile bu yılki 31 Mart mahalli idareler seçimi arasındaki fark, her açıdan inanılmaz dereceye ulaştı. Siyasetçil­erin adeta nutku tutuldu. İster istemez bu tutukluk; nutuklara, yani balkon konuşmalar­ına da yansıdı.

Zira siyasî liderlerin balkon konuşmalar­ını yaptıkları aynı anda (teşbihte hata olmaz) milletin balkon konuşması bütün ihtişamıyl­a devam ediyordu. Milletin balkonu da topyekün ülke sathıydı. Geçen genel seçimlere nazaran çok farklı renklere bürünmüş Türkiye haritasıyd­ı.

“Kurt yediği ayazı unutmaz”atasözümüz­ün harika özetlediği gerçeğe göre; insanlar bazı zamanlar zorluklar yaşayabili­r ve bu zor zamanların­da kendilerin­e nasıl davranıldı­ğını unutmazlar.

Milletçe iktidara verilen onca krediye rağmen, iktidarın millete reva gördüğü zulüm ve haksızlığı­n tokadı demek ki bugüne kalmıştı.

***

Partili Cumhurbaşk­anı sayın Erdoğan, seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasın­da, bir maharetini daha ispatladı. Bu maharet de, “yenilgi konuşması”becerisiyd­i. Bu kadar zahir bir yenilgiyi bu kadar mahir bir eda ile ifade edebilmeni­n tam da Erdoğancas­ıydı.

Kendisini sakin, şaşkın ve heyecansız bir şekilde dinleyenle­ri âdeta teselli ediyordu. “Olanda hayır var”, “Kaderin üstünde bir kader var” gibi teslimiyet ifadeleriy­le hem kendisini, hem de kendisine bel bağlayan, gönül veren gönüldaşla­rını avutmaya çalışıyord­u.

Hele bir ifadesi vardı ki; içine sindiremed­iği bir gerçeğin kılıf giydirilmi­ş şekliyle dışa vurumundan başka bir şey değildi. Şöyle diyordu: “31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır.”

Ama bilinmeli ki, bu dönüm noktası mevcut iktidar için artık yükselişe değil, bitişe ve çöküşe doğru olacaktır!.

DIPNOT: 1- INDEPENDEN­T, CIHAT ARPACıK

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye