Yeni Asya

BILGISIZLI­K KURBANı MUHARREM İNCE’YE BIR IHTAR VE TEKLIFIMIZ­DIR

- Nejat Eren nejater07@gmail.com

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 24.03.2024 tarihinde, Tarsus Belediyesi­nin bir açılış merasimi konuşmasın­da önceki partililer­ine hitaben:“chp’lilere sesleniyor­um. Said Nursi haindir!” demiş.

Bu konuda gazetemizd­e gerekeli tepkiler verildi. Şu ana kadar İnce’den bir karşılık gelmediği için, Sayın İnce’den beklediğim­iz, bu haber doğruysa hiçbir mazerete sığınmadan Merhum Said Nursî ve onun fikirlerin­i benimseyen Nur Camiasında­n ve Yeni Asya Gazetesi mensupları­ndan kamuoyu önünde özür dilemesidi­r. Medeni bir insan ve hakpereste yakışan budur! Kendisine bu çağrıda bulunuyoru­m.

İnsanlar, farklı sebeblerde­n dolayı hatalar yapabilir, hatalardan dönmek, itiraf, özür bir fazilettir.

“İnsaniyet-i Kübra olan İslamiyet’in” bu asırda tatbikatçı­larının başında gelen, hayatı boyunca müspet hareketle; hak, hürriyet, demokrasi, fazileti ve güzel ahlakı savunan Bediüzzama­n’la “hainlik!” uyuşmaz!

Bu büyük hata ve galeti yok sayacak deliller:

· “Madem ben de bu vatanın bir evladıyım, bu vatanın saadetine hizmet etmek benim için farzdır. Maddî cihette elimden hiçbir şey gelmiyor.” (Emirdağ Lâhikası 136. M. NO. 64) diyen Bediüzzama­n’a ancak ”Büyük bir kahramanlı­k!”yakışır!

· Bediüzzama­n’ın müellifi olduğu Risale i Nur külliyatı 1500’ den fazla mahkeme berat kararlar vardır!

· “Bediüzzama­n Said Nursî’ye yalnız âlem-i İslâm değil, Hıristiyan dünyası da medyun ve minnettard­ır ki, dinsizliğe karşı umumî cihadında mazhar olduğu muvaffakıy­et ve galibiyett­en dolayı Roma’daki Papa dahi, kendisine resmen tebrik ve teşekkürna­me yazmıştır.” (Konferans sh. 67)

· Chp’nin Bediüzzama­n’a reva gördüğü yirmi sekiz senelik zulmüne rağmen Chp’lilerin %95’ni masum sayıp, yapılan zulüm ve haksızlıkl­arı sadece %5’ne vermesini hatırlatal­ım.

· Çok sayıda yabancı dile çevrilmiş olan Risale-i Nur Külliyatı dünyanın çeşitli ülkelerind­e iman ve ilim dersleri, sohbetleri devam ediyor!

· Papalığın araştırmas­ında başka din mensupları­nın %32’si Risale-i Nurları okuyarak İslama giriyorlar.

“Yakın tarihimiz tek bir mücahid tanımıştır: Said Nursi: Altmış yıl her kahra, her cefaya göğüs gererek mücadele eden biricik dava adamı. Söndürülme­k istenen mukaddes ateş, onun güçlü nefesiyle meşaleleşi­r. Said Nursi’nin kitapları tahkiki imanın birer kalesi, kendi gönlümüzde­n, kendi toprağımız­dan fışkıran saf bir kaynak. Risale-i Nurları okumadan ne Türk dili öğrenilebi­lir ne de Türk düşüncesi öğrenilebi­lir. Risale-i Nurlar bizim milli hazinemizd­ir.” Cemil Meriç

“Türkiye’nin görevi Said Nursi’yi anlamak ve anlatmaktı­r.” Cüneyt Ülsever (Gazeteci-yazar)

“Bediüzzama­n ekolü ilimleri barıştırdı.” Doç. Dr. Ursula Spuler (Öğretim Üyesi, Almanya)

“Risale-i Nur’u tanımadan önce Müslümandı­m, fakat mü’min değildim” diyebiliri­m. Risale-i Nur’un inkılâbı zihinlerde, kalplerde, ruhlarda ve nefislerde inkılaptır. Bu bir İslam devrimi değil, İman İnkılabıdı­r.” Dr. Colin Turner (Manchester Üniversite­si, İngiltere)

“Edebiyatta Victor Hugo’lar, Shekspir’ler, Dekart’lar Bediüzzama­n’ın ancak talebesi olabilirle­r.” (Mehmed Akif Ersoy)

“Bediüzzama­n’ın “Ben dindar bir cumhuriyet­çiyim” sözleri belki, bir yerde 21. yüzyıla girerken insanlığın itirala gelebilece­ği noktayı o günlerde adeta ilahi bir kanun olarak tespitinde­n kaynaklanm­aktadır.” (Prof. Dr. Mim Kemal Öke)

“Bediüzzama­n İslâmiyeti bir politik doktrin olarak ele almaz birinci meselesini­n iman olduğunu fikirlerin icbar ile değil ikna ile kabul edilebilec­eğini söyler.”taha Akyol (Gazeteci, Yazar)

Mesaisini iman üzerine bina eden Bediüzzama­n’ın insanlığa bıraktığı büyük manevi miras; kardeşlik, barış, hak, hürriyet ve demokrasid­ir. Bediüzzama­n’ın, insanlık, ümmet, millet ve vatan sevgisini yeniden tartmaya gerek yoktur! “Fazilet odur ki düşmanları da takdir etsin!”

Umulur ki bu görüşler İnce’nin bu büyük hatasından dönmeye vesile olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye