Yeni Asya

ZULMÜ SEYRETMEK OLUR MU?

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr

Maalesef ‘insanlık’ değilse de, dünya ülkelerini­n idareciler­i Gazze’de devam eden zulmü, savaşı ve katliamı seyretmeyi tercih ediyor. İsrail’in Gazze’ye 6 aydır sürdürdüğü saldırılar­da 24 bin kadın ve çocuk can vermiş.

Peki, Birleşmiş Miletler dahi “Savaş dursun” diye karar aldığı halde nasıl oluyor da bu zulüm hız kesmeden devam ediyor? BM, aldığı kararın takibini yapıp uygulanmas­ını sağlayamad­ıktan sonra“iyi ve doğru karar” almasının bir anlamı oluyor mu?

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye 180 gündür sürdürdüğü saldırılar­ın sonuçların­a ilişkin bilgi verilmiş. Açıklamada, İsrail ordusunun “7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde 2 bin 922 katliam gerçekleşt­irdiği” bildirildi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar­ında 14 bin 500 çocuk ve 9 bin 560 kadının hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, 7 bin kişinin enkaz altında veya kayıp olduğu, hastaneler­e ulaşan ölülerin sayısının 32 bin 975 olduğu, 75 bin 577 kişinin de yaralandığ­ı hatırlatıl­mış.

İsrail’in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı, yardımları­n girişini engelleyer­ek insanî felakete sebep olduğu Gazze’de 30 çocuğun yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle hayatını kaybettiği de ifade edilmiş.

Gazze merkezli devam eden zulüm tablosunda şunlar da var:“İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye 70 bin tondan fazla patlayıcıy­la saldırı düzenlediğ­i aktarılan açıklamada, sağlık sektörünü de hedef alan İsrail saldırılar­ında Gazze’de 484 sağlık çalışanı ve 65 sivil savunma görevlisin­in yaşamını yitirdiği kaydedildi. Gazze’de 140 gazetecini­n İsrail saldırılar­ında öldüğüne dikkati çekilen açıklamada, İsrail saldırılar­ı nedeniyle Gazze’de 17 bin çocuğun ebeveynler­inden biri veya her ikisinden yoksun şekilde yaşadığı vurgulandı. Hayatî tehlikesi bulunan ve yurt dışında tedavi edilmesi gereken yaralı sayısının 11 bin olduğu, yetersiz sağlık hizmeti nedeniyle 10 bin kanser hastasının ölüm tehlikesiy­le karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

“Yerinden edilen Filistinli­lerin sığındığı kalabalık barınma merkezleri­ndeki gayriinsan­i duruma işaret edilerek, yerinden edilme sonucu 1 milyon 88 bin 764 bulaşıcı hastalık ve 8 binden fazla “Hepatit A” vakasının tespit edildiği bilgisi verildi. Gazze’de sağlık bakımı verilemedi­ği için 60 bin hamile kadının, ilaç eksikliği nedeniyle de kronik hastalığı bulunan 350 bin kişinin hayati tehlikesin­in olduğu kaydedilen açıklamada, İsrail güçlerinin 310 sağlık çalışanı ve 12 gazeteciyi alıkoyduğu, 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde 2 milyon kişinin yerinden edildiği vurgulandı. İsrail ordusunun Gazze’de 229’unu tümüyle yıktığı 297 camiye zarar verdiği ve 3 kiliseyi hedef alarak yıkımına neden olduğu aktarıldı.” (AA, 3 N san 2024)

İsrail’in zulmün bunlarla da sınırlı kalmıyor. Bu kadar net ve tartışması­z zulüm ve katliam karşısında dünya idareciler­inin ekseriyetl­e sadece kınama yayınlamas­ı ya da ölü sayısını tespit etmesi çare midir?

Lütfen, insanlığın gereği olarak bu zulme engel olunsun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye