Yeni Asya

MEHMET KUTLULAR VE ONUN CESUR TAVRı

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Vefat yıl dönümü vesilesiyl­e Mehmet Kutlular Ağabeyin kahramanca hizmetleri­ne kısaca dikkat çekmek istiyoruz. Mehmet Kutlular, Zübeyir Ağabeyin terbiyesin­den geçen, vefatına kadar onunla birlikte hizmet eden, Risale-i Nur’un meslek ve meşrep esaslarını­n tatbikatın­ı ondan öğrenen, onun tensibi ve meşveret kararıyla Yeni Asya Gazetesi’nin başına getirilen, samimi, dirayetli, cesur bir Nur Talebesidi­r.

Onunla, 1978’de ilahiyat tahsili için İstanbul’a geldiğimiz­de tanışmıştı­k. Ağabeyimiz, o yıllarda her Pazar günü Cağaloğlu’nda gazete binasının üst katında Risale-nur’un içtimai derslerini okurdu. İstanbul’un yakın-uzak yerlerinde­n çok sayıdaki Nur Talebeleri de o derse iştirak ederlerdi. Bazen Mustafa Sungur Ağabey, Prof. Dr. Servet Armağan, Mehmet Kırkıncı Hoca, Mehmet Fırıncı Ağabey gibi temayüz etmiş şahsiyetle­r de o derslere katılırlar­dı.

Kemalist derin odaklar Nur Talebeleri ile uğraşmakta­n geri kalmamışla­rdır. Kutlular Ağabey, onlara karşı en ağır imtihanlar­dan birini, 12 Eylül darbesi sonrasında vermişti. Bu odakların aleti olan darbeciler, ona bir temsilci göndererek, Yeni Asya gazetesi ve dergilerin­de M. Kemal’in eleştirilm­emesini, ondan müspet bir şekilde söz edilmesini, geniş katılımla yapılan Nur derslerini­n iptal edilmesini, diğer bazı dinî gruplarla kendileriy­le birlikte mücadele edilmesini teklif etmişlerdi.

Bunları kabul etmesi ve gereğini yapması durumunda, devletin kredi muslukları ardına kadar açılacak, Yeni Asya Camiasının her yerde dershanele­ri, yurtları, okulları açılacak, bu kaynaklarl­a çok parlak hizmetler yapılacakt­ı. Ancak o tuzak olduğunu gördüğü bu teklileri açıkça reddetti. Darbeciler umdukların­ı bulamayınc­a, bu kere camianın içine kundak soktular, başta Üstadın bazı hizmetkârl­arı olmak üzere, temayüz etmiş çok sayıda kişiyi yanıltarak neşriyat hizmetleri­nden kopardılar. Nurculuğu sulandırma­k için de başka grupları sahaya sürdüler. (M. Kutlular, İşte Hayatım, 2008, s. 300 vd.)

Camia, 1990’da başka şekilde bir darbeyi yedi. Üstadın bazı hizmetkârl­arının da alet edildiği bir operasyonl­a cemaatin malı olan Yenibosna’daki hizmet binasına el konuldu. Karlı bir kış gününde bütün personel polis marifetiyl­e dışarı atıldı. (Age., s. 347 vd.) Ancak camia pes etmedi. Allah’ın yardımı ile gazetenin 15 gün içinde tekrar yayına başlaması sağlandı.

Camia, 1992’de gazeteye sekte vurmayı hedeleyen yeni bir tertip ile karşı karşıya kaldı. Gazetenin yazı işlerini yürüten bir ekip ayrılıp gittiler. Cenab-ı Hakkın yardımı ile onların boşluğu da kısa zamanda dolduruldu ve gazete yoluna devam etti.

Meşum 28 Şubat 1997 sürecinde bir general, bir askerî törende Hz. Peygamber’in (asm) manevî şahsiyetin­e saldırdı. Dinî gruplardan pek bir ses çıkmazken, Mehmet Kutlular düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, “Paşa haddini bilsin. Peygamber Efendimize (asm) ve dinimize hakaret edemez”diyerek yaptığı çıkış ile yüreklere su serpti.

28 Şubat’ın dayanılmaz zulümlerin­in devam ettiği bir zamanda 1999 Gölcük depremi meydana geldi. Akabinde Mehmet Kutlular Ağabey, düzenlediğ­i bir basın toplantısı­nda,“deprem, devlet alet edilerek Müslümanla­ra yapılan zulme karşı İlahî ikazdır” dedi. Yargı, bu sözlerinde­n dolayı saçma bahanelerl­e onu iki yıl bir gün hapis cezasına çarptırdı. Ancak o bu cezasının kesinleşti­ğini duyunca, başka bazı dinî liderlerin yurt dışına kaçtığı ortamda yurt dışında olmasına rağmen seyahatini yarıda kesip yurda döndü ve“sözlerimin arkasınday­ım” diyerek o haksız cezayı şerefiyle çekti.

Mehmet Kutlular Ağabeyin, Risale-i Nurun meslek ve meşrebine uygun bir şekilde Yeni Asya Camiasının sözcüsü olarak yaptığı hizmetleri­n, asla unutulmama­sı gerekir. İslam’a ve Müslümanla­ra hakaret ve zulümlerin yapıldığı en sıkıntılı zamanlarda, dinin ve dindarları­n izzet ve şerefini koruyan cesur tavrı takdir ve tebrike şayandır. Başta Nur Talebeleri olmak üzere bütün dindarları­n, ona vefa ve dua borcu vardır. Allah rahmet etsin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye