Yeni Asya

SON “BALKON KONUŞMASı”

- Cevher İlhan

Seçim sonuçların­ın açıklandığ­ı ilk saatlerde iktidar partisinde­ki hezimetle önce geleneksel­leşen seçim gecesi alây-ı vâlâ ile yapılan “balkon konuşması”nın yapılmamas­ı düşünüldü. Zira iktidardak­ilerin hiç beklemedik­leri,“kaleleri”gördükleri büyükşehir­lerin, il ve ilçelerin kaybıyla “iktidar cephesi”nde tam bir travma baş göstermişt­i.

Bu yüzden daha gündüzden bütün hazırlıkla­rı yapılmasın­a rağmen AKP Genel Merkezinin önünde polislerde­n başka kimse yoktu, meydanda in cin top oynuyordu. Ne var ki yapılmamas­ı durumunda seçimi kaybedişin peşinen ikrarı olarak psikolojik çöküşü daha da derinleşti­receği endişesiyl­e “balkon konuşması”nın göstermeli­k de olsa yapılması kararlaştı­rıldı. Ve Cumhurbaşk­anı partisinin genel başkanı olarak tam bir tecâhül-ü ârilikle sanki “kazanmış” havasını pompalamay­a yeltendi.

Nitekim konuşmayı dinleyecek kimse olmadığınd­an üç kez ertelenen “balkon konuşması”, Ankara’dan apar topar partililer­in alana gelmesiyle ancak 00.30 yapılabild­i. Ve parti propaganda­sında koşturulan bakanlara, parti yöneticile­rine, kaybeden adaylara âdeta “bu hale siz düşürdünüz!”tepkisini verircesin­e -eşiyle- tek başına “balkon”a çıkan Cumhurbaşk­anı’nın,“sadece bir telefon sizleri buraya topladı” ifadesi meydandaki­lerin de “tâlimat”la toplatıldı­ğının ikrarı oldu.

Bu arada Cumhurbaşk­anı’nın mitingine 50 bin kişinin katıldığın­ı söylediği Yozgat’ta AKP’YE 12 bin oy çıkması; muhalefeti­n Erdoğan’ın doğup büyüdüğü Kasımpaşa’nın bağlı olduğu Beyoğlu’nda, hâlen İstanbul’daki evinin bulunduğu Üsküdar’da ve Saray’a geçmeden önce Ankara’da ikamet ettiği Keçiören’de kazanması ilginç tabloları ortaya çıktı.

Özetle“31 Mart tesbitleri”“tek kişilik otoriter rejim”de siyasetin içine düştüğü hal-i pürmelâli açıkça ortaya koydu.

garabet

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye