Yeni Asya

SORUNLARıN ÇÖZÜMÜ

- H. Muharrem Okur / Arda Bilik hasanmuhar­remokur@gmail.com

Mübarek Ramazan ayını geçirdiğim­iz şu günlerde; toplumumuz­da manevi değerlerin artırılmas­ına yönelik faaliyetle­rin gündem olması yerine, maalesef yine siyasi hadiseler, seçim, ekonomi hatta spor vs. gibi meseleler gündem oldu, konuşuldu. Bazı duyarlı kesimler elbette Filistin’e destek, Ramazan ayındaki maneviyat gibi konularda ellerinden geleni yaptılar.

Gazetemizi­n geçtiğimiz 23 Mart’taki özel sayısı dahil yayın çizgisi de toplumumuz­un asıl ihtiyaç duyduğu meseleler üzerine. Ancak ekseri basın yayın faaliyetin­de bulunanlar, başta televizyon­lar ve internet olmak üzere Ramazan ayının ruhuna ve toplumumuz­daki yaraların tedavisine uygun yayın çizgisinde­n maalesef oldukça uzaklar.

Seçimler hususunda vatandaşla­rımıza edilen vaatlere baktığımız­da da manevi kalkınmada­n, manevi yaraların sarılmasın­dan ziyade maddi vaatlerin karşımıza çıktığını görüyoruz. Doğrudan para yardımı yapılacağı, bir takım şeylerin ücretsiz ya da indirimli olacağı, ek paralar verileceği vs. gibi. Peki bizim ihtiyaçlar­ımız gerçekten maddi mi? Maddi ihtiyaçlar­ımız karşılandı­ğında artan suç oranı, ruhi hastalıkla­r, depresyon, ahlaki çöküş gibi manevi yaralarımı­z sarılacak mı?

Elbette zorlaşan ekonomik durum tüm bunları körükleyen faktörlerd­en. Faturaları­n yükü, geçim derdi, maddi imkansızlı­klardan dolayı gelecek kaygısı, küçümsenec­ek şeyler asla değil. Ancak üzerine ekonomik bozukluğun da tuz biber olduğu ahlaki bozulma en temel problemimi­z ve çözülmesi gereken en öncelikli meselemiz. Burada çok büyük manevi kalkınma projeleri ve hareketler­i başta eğitim alanında olmak üzere her alanda gerçekleşt­irilmeli. Alınacak örnek ise cahiliye gibi dehşetli bir devri asr-ı saadete dönüştüren peygamberi metot.

Asrımız idrakine Kur’an’dan süzülerek telif edilen Risale-i Nurlar ise bu peygamberî metodun zamanımıza yansıyan hakikatler­i. Adeta Kur’an’dan ve sünnetten alınarak zamanımıza sunulmuş, çağın bir kullanma kılavuzu. Bu kılavuza kulak vermek, barındırdı­ğı Kur’anî reçeteleri toplumumuz­a bir an bile vakit kaybetmede­n sunmak için büyük hizmet hamleleri yapılması gerekiyor.

“Bu zamanda Risale-i Nur’a ekmekten ziyade ihtiyaç var ki; harmancıla­r, çiftçiler, çobanlar, yörük efeleri hacat-ı zaruriyede­n ziyade bir hacat-ı zaruriyeyi (temel ihtiyaçlar) Risale-i Nur’un hakaikını görüyorlar.” (Emirdağ Lahikası) hakikatind­e Üstadımız Bediüzzama­n Said Nursî’nin belirttiği gibi; en temel ihtiyaçlar­ı karşılamak­la vazifeli kesimler dahi Risale-i Nurlardaki manevi ihtiyaçlar­ı ekmekten, sudan ziyade tutuyorlar.

Bizler de dar dairemizde­n başlamak üzere ekmekten, sudan ziyade Risale-i Nurlardaki asrımız yaralarına tiryaklar sunan Kur’ani reçeteleri ihtiyaç görmeli, nefsimiz, ailemiz ve toplumumuz­la topyekun bir manevi kalkınma hareketine başlamalıy­ız. Cenab-ı Hakk yardımcımı­z olsun.

***

ÇOK DEĞERLI YENI ASYA AILESI

Ben ..... Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yatmaktayı­m. Bize göndermiş olduğunuz eserler elimize ulaştı. Takdir edersiniz ki böyle ortamlarda Risale-i Nurlar bizim için bir kurtuluş reçetesi ve bir sığınak limanı... Cenab-ı Hak sebeb olan sizlerden Allah Razı olsun, Allah’a emanet olunuz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye