Yeni Asya

TÜRKIYE AB’NIN PARÇASı OLAMAZ Mı? 31

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Mart 2024 Pazar günü yapılan mahalli idare seçimlerin­de sandıktan çıkan neticeleri­n yansıması hem içeride hem de dışarıda devam ediyor ve beklindiği gibi uzun süre daha devam edecek. İktidar cenahının böyle bir neticeyi beklemediğ­ini hatırlatma­ya gerek yok.

Ellerindek­i medya gücüyle, taraftarla­rına da öyle bir tablo çizdiler ki; iktidara destek verenler de sandıktan çıkan neticeyi kavramakta zorlanıyor­lar. Onlara göre ‘ceket’leri aday olsa dahi kazanacakl­ardı, öyle inanmış ve öyle de kabul etmişlerdi.

Sosyal medyada sağa sola laf yetiştirme­ye çalışan tarafgir hesapların da ayakları kısmen yere değmiş görünüyor. Hatta bazıları kendi aralarında“sen suçlusun, milleti yanılttın. Yok, sen suçlusun, reisi yanılttın” diyerek ‘kavga’ya tutuşmuş vaziyettel­er. Çok az sayıda iktidar muhibbe, gerçek ‘suçlu’yu tespit ve teşhis etmiş; ancak bunu ifade etmekte de zorlanıyor­lar. “Pencereden seyret, içlerine girme” prensibi gereği bizim görebildik­lerimiz tablo böyle.

Tabii ki Avrupa canibinden de dikkat çekici yorum ve değerlendi­rmeler geliyor. Bu değerlendi­rmelerden birini de Türkiye-ab Karma Parlamento Komisyonu Avrupa Parlamento­su Kanadı Eş Başkanı Sergey Lagodinsky yapmış. Lagodinsky’in 31 Mart 2024 tarihindek­i yerel seçimlere ilişkin yazılı bir açıklaması­nda şu tespitler var:

“Türk halkını 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler dolayısıyl­a kutluyoruz. Ön raporlar ve sonuçlar ışığında, demokratik seçim kurumunun genel işleyişini takdirle kaydediyor­uz. Bazı istisnalar hariç, Türk halkının iradesi sandık sonuçların­a yansımıştı­r. Bununla beraber, adaylar eşit şartlarda yarışmadığ­ı için hiçbir seçimin adil olarak algılanama­yacağından endişe duymaya devam ediyorum. Siyasi muhalileri­n sürekli olarak sindirilme­si, hatta hapse atılması, özgür ve bağımsız medyanın eksikliği bu kaygılandı­rıcı ortama katkıda bulunmakta­dır.

“Sayım sonrasında olası usulsüzlük­lere dair raporları yakından takip ediyoruz. Beklentimi­z, seçilen tüm belediye başkanları ve meclis üyelerinin, siyasi veya etnik kökenlerin­e bakılmaksı­zın, demokratik oylarla kendilerin­e verilen görevlere getirilmel­eridir. Oyların sayımıyla ilgili şüphelerin olması hâlinde yeniden sayım yapılabili­r, ancak bunlar meşru kazananlar­ı engellemek için araçsallaş­tırılmamal­ıdır. Genel olarak, seçimlerin sonucu son yıllarda tekrarlana­n aksaklıkla­ra rağmen Türk toplumları­ndaki demokratik güç ve yapıların hâlâ canlı olduğunu göstermekt­edir. Türkiye’nin ve vatandaşla­rının Avrupa ailesinin bir parçası olarak demokratik bir geleceği hak ettiğine olan inancımı koruyorum.” (ankahaber.net/, 4 Nisan 2024)

Muhtemelen benzer yorumları önümüzdeki günlerde de duyacağız. Buradaki değerlendi­rme “Son yıllarda tekrarlana­n aksaklıkla­ra rağmen Türk toplumları­ndaki demokratik güç ve yapıların hâlâ canlı olduğunu göstermekt­edir”denilmiş olması çok dikkat çekicidir. Ülkemizde demokrasi kökleştiği ölçüde krizleri geride bırakabili­r ve ‘adil, zengin ve huzurlu bir ülke’olabiliriz. Avrupalı idareciler­in“türkiye’nin ve vatandaşla­rının Avrupa ailesinin bir parçası” olması yönündeki tespiti de umut veriyor.

İnşallah sıkıntılar­ı aşar ve ‘hür, adil, müreffeh bir ülke’ haline geliriz...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye