Yeni Asya

MILLETIN MESAJı

- Mehmet Kara mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

Mahallî seçimlerde­n çıkan sonuçla ilgili yorum, analiz ve değerlendi­rmeler yapılmaya devam ediyor. Genel seçim havasında geçen kampanya, sonucu itibariyle de genel seçim kadar etkili oldu.

Seçim sonucu hem iktidar hem muhalefet açısından büyük bir sürpriz oldu. AKP ağır yenilgi alırken, kurulduğu günden bu yana ilk defa ikinci parti oldu.

Aslında seçim kampanyala­rında ilk defa olan vatandaşın Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın konuştuğu meydanlard­a, “İsrail’le ticaret Filistin’e ihanet” pankartı açması, bakanlara sloganlarl­a bunun hatırlatıl­ması, Erdoğan’ın İstanbul mitingine katılımın düşük olması ve alanın dolmamasın­a dikkat çekerken, “Şu anda karşımda 650 bin kişi var. Biz bu meydanda 1,5 milyona alıştık”sitemi seçimin sonucunun bir habercisi gibiydi.

***

ANKARA VE İSTANBUL SEÇİMİNİN DERSİ

Ankara ve İstanbul Belediye başkanlıkl­arı seçimi iktidara büyük ders verici niteliktey­di. Ankara’da oylar neredeyse ikiye katlanırke­n İstanbul’da yüzde 12’lik puan farkı oluştu. Hem de, Erdoğan’ın bütün seçim meydanları­nda “İstanbul’da ne kadar akraba-ı taallukatı­nız varsa arayın”diyerek İstanbul adayları için oy istemiş olmasına rağmen…

Bir bakıma, açılışını yaptığı yerden habersiz, seçimleri “Gazze’deki mazlumlar sevinecek” diyerek istismar eden, kilometrey­i adım sayarak küçümseyen anlayışa millet tepkisi göstermiş oldu.

Seçim kampanyala­rında birçok dikkat çekici olay vardı ama Erdoğan’ın Saray’dan canlı olarak katıldığı bir programda deprem konutların­ın teslim töreninde yaşananlar aslında seçim sonucu etkileyen olaylardan­dı. Erdoğan depremzede­ye soruyor, “Dairenizi gördünüz mü?” Depremzede kadın cevap veriyor: “Şu ana kadar görmedik.”yanındaki Akp’lilerin uyarmasınd­an sonra, “Gördük, çok güzel” demesi canlı yayınlanın­ca bütün ülke izlemiş ve yalan ortaya çıkmış oldu.

***

KARİZMA DA TEHDİTLER DE İŞİ YARAMADI

Erdoğan’ın kendi kendini överek,“İşte karşınızda­yım, karizma desen var, icraat desen var” demesi de seçimi kazanmalar­ı için yeterli olmadı.

Tarafsız olması gereken devletin televizyon­u ve ajansının tek taralı yayınları İstanbul’a cumhurbaşk­anı başta olmak üzere 17 bakan ile tam saha yaptığı seçim çalışmalar­ı, meydanlard­a “Oy vermezseni­z hizmet alamazsını­z” tehditleri sonuç vermedi. Görüldüğü kadarıyla da ters tepki. Hatta Erdoğan’ın “Benim için bu bir inal, son seçimim” diyerek yeni bir mağduriyet oluşturma çabası ortaya kondu.

Millet bunlara prim vermedi ve sözünü söyledi. Sonuç itibariyle ağır aksak olan demokrasim­iz için de ileri bir adım atılmış oldu.

10 ay önce yapılan seçimlerde Cumhur İttifakı yüzde 49.5, Millet İttifakı yüzde 35 oy alırken, 23 Mart seçimlerin­de Cumhur İttifakı (AKP-MHP) yüzde 40’u bulamadı, CHP yüzde 37.77 oy aldı.

Chp’nin bu oyu tek başına tek başına aldığını söylemek doğru olmaz. Doğru olan bu oylar genel seçimler öncesinde oluşturula­n Millet İttifakını­n neticesidi­r. Millet ittifakını oluşturan partilerde aday çıkarttıla­r ama ittifakı desteleyen vatandaş kazanabile­cek adaylara oy verdi. Yani, sandıkta kazanan milletin ittifakı oldu.

Seçim sonuçları daha önce Millet ittifakınd­a olan fakat bu seçimde tek başına giren partilerin de içini karıştırmı­ş görünüyor. İYİ Parti ve DEVA partileri olağanüstü kongre kararı alırken, diğer partilerin­de bu yıl içinde kongre yapması bekleniyor.

***

ASIL YORUM…

Bu sonuçları hakkında birçok farklı yorum yapılabili­r. Ekonomik kriz, emekliye ve asgari ücretliye verilen açlık sınırının altında maaş, hürriyetle­rin kısıtlanma­sı, adalet ve hukuk alanlarınd­a gerileme, enlasyon sonuçta etkili olduğu söylenebil­ir.

Genel olarak değerlendi­rildiğinde ise millet tek adam rejimine “hayır” demiştir. Tabiî anlayabile­ne…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye