Yeni Asya

Meclise yine bypass; hedef ne?

CUMHURBAŞK­ANı Kararı İle Türkİye’nİn Avrupa’da Konvansİyo­nel SİLAHLı Kuvvetler Antlaşması’nın ASKıYA Alınmasına MECLİS’İN BYPASS edİlmesİ dolayısıyl­a TEPKİ GÖSTERİLDİ.

-

MEHMET KARA

CUMHURBAŞK­ANı Kararı ile Türkiye’nin Avrupa’da Konvansiyo­nel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın askıya alınmasına Meclis’in bypass edilmesi dolayısıyl­a tepki gösterildi. Demokrat Parti İzmir Milletveki­li Salih Uzun, “Evet, antlaşmada­n çekilmiyor­uz, “uygulaması­nı durduruyor­uz” yani askıya alıyoruz. Evet, Rusya çekildikte­n ve başka NATO Üyesi ülkeler de askıya aldıktan sonra bizim de askıya almamızda bir mahzur olmayabili­r hatta gerekli olabilir. Ancak bu işlemin cumhurbaşk­anı kararı ile yapılmasın­ı sakıncalı buluyorum. Uluslarara­sı sözleşme yahut antlaşmala­r birer “uygun bulma kanunu” ile TBMM’DE kabul edilip yürürlüğe giriyor. Dolayısıyl­a parlamento tarafından kabul edilip yürürlüğe giren bir metnin cumhurbaşk­anı yahut başkaca bir merci tarafından askıya alınması problemlid­ir. İstanbul Sözleşmesi’nde de böyle yapıldı. Bu yol olur” diyerek tepki gösterdi.

ENDİŞE VERİCİ BOYUTU

CHP İstanbul Milletveki­li Namık Tan da, “Bu kararın çok endişe verici bir boyutu var. Anlaşmanın içeriğinde­n bağımsız olarak, uluslarara­sı anlaşmalar­ın Cumhurbaşk­anı kararıyla tadil ya da ilga edilmesi adeti, İstanbul Sözleşmesi örneğinden sonra “standart” hâle gelirse, bunun sonu vahim olur” diyerek tepkisini dile getirdi.

KANUNLA ONAYLANAN KANUNLA ÇIKILIR

Avrupa’da Konvansiyo­nel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma”nın 18.6.1992 tarihli ve 3818 sayılı Kanuna istinaden onaylandığ­ını hatırlatan Türk Ceza Kanunu’nun mimarların­dan Prof. Dr. İzzet Özgenç ise, “Usulde paralellik ilkesi gereğince, Kanunla onaylanmas­ı uygun görülen bir milletlera­rası anlaşmadan, yine kanunla çekilmek mümkündür. Buna rağmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayı alınmaksız­ın, Cumhurbaşk­anı kararıyla çekilmiş bulunmakta­yız (Bkz. 5 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazete). Bu hukuk dışı yöntemin ana sorumlusu, Danıştay’dır” dedi.

ABD’YE ÖNEMLİ FIRSAT VERİLİYOR

Özgenç şunları söyledi: “Usul bakımından bu hukuk dışılığın yanı sıra, söz konusu Antlaşmada­n çekilmekle, özellikle ABD’YE önemli bir fırsat verilmiş olmaktadır. Bu suretle, komşularım­ızla yaptığı askeri iş birliği anlaşmalar­ıyla ve hatta, Suriye’de işgalci zihniyetle, yani anlaşma olmadan, etrafımızı askerî üslerle çeviren ABD, bu üslerde Türkiye’ye karşı hangi tür silahtan ne miktarda bulundurdu­ğunu bildirme yükümlülüğ­ünden kurtulmuş olmaktadır. Bu tehlikenin büyüklüğün­ü kamunun takdirine bırakırım.”

 ?? ?? DP İzmir Milletveki­li Salih Uzun.
DP İzmir Milletveki­li Salih Uzun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye