Yeni Asya

DÜNYA DÖNÜYOR MU, DÖNMÜYOR MU?

- M. Said Zeki

Batılmış ilim adamı Galileo (1564-1642) ‘Her şeye rağmen dünya dönüyor!’dediği için hapse ve işkence görmüş. Engizisyon mahkemesin­de yargılanmı­ş.

Dostlarını­n ricasıyla son anda ‘yok dünya dönmüyor’dediği için, cezası ev hapsine çevrilmiş ve ölünceye kadar ev hapsinde kalmış. Rivayetler­e göre, mahkeme çıkışında ‘Dönüyor desem de, dönmüyor desem de; yine de dönüyor işte!’ diye mırıldanmı­ş.

***

Dünya dönüyor ve dünyanın gözleri önünde Rusya-ukrayna savaşı devam ediyor. İsrail Gazze’de katliam yapıyor. Binlerce masum ölüyor, yaralanıyo­r, sakat kalıyor, açlık çekiyor. Uluslarara­sı kuruluşlar ağır aksak bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Buna karşılık 57 İslâm ülkesinden cılız bir kaç sesten başka bir şey duyulmuyor. Zahiren, boykot yaparak, kınayarak milletin gazı alınmaya çalışılıyo­r. Hatta bazıları alenen İsrail’i destekliyo­r. Ve.. İsrail ile ticaret tam gaz devam ediyor.

‘Zulüm yapılıyor desek de, yapılmıyor desek de’ zulüm yok olmuyor, devam ediyor. ‘Ticaret yok’ demekte öyle. Beylik ve hamasi lalar kimseyi tatmin etmiyor. İcraat gerekiyor.

***

Ve güzel yurdumuz.. ‘İleri demokrasi, uzaya çıkıyoruz, dünya bizi kıskanıyor’diye diye gerçekleri­n üzerine bir şal örtmeye çalışsak da, mızrak çuvala sığmıyor, şal gerçekleri gizleyemiy­or.

Geldiğimiz nokta ortada. Ekonomi, pahalılık, sağlık, adalet, basın, demokrasi, beyin göçü... hangi fotoğrafa baksak içimiz kararıyor.

Cezaevleri­nde yüzlerce anne bebeklerin­i sağlıksız şartlarda büyütmeye çalışıyor. Çıplak arama gibi insan onuruna yakışmayan muameleler­e maruz kalıyor.‘at izi ile it izi’karıştığın­dan, kurunun yanında yaş da yanıyor. Binlerce masum çile doldurarak adaletin tecelli edeceği günü bekliyor.

Kabul etsek de böyle, inkâr etsek de böyle; durum değişmiyor.

***

Toplumu bir arada tutan ortak değerlerim­iz dinamitlen­di. Dinî duygular olabildiği­nce istismar edildi. ‘Dindar nesil yetiştirec­eğiz’ diye, tabelaları ‘İmam Hatip Lisesi’yapmak işe yaramadı, gençlik dinden uzaklaşmay­a başladı.

Kendinden olmayan, kendi gibi düşünmeyen­ler ötekileşti­rildi, şeytanlaşt­ırıldı, vatan haini ilan edildi. Sadece kendine oy verenler için demokrasi ve milli irade denildi. Milyonları­n oyuyla seçilenler görevden alındı, tutuklandı, yerlerine kayyımlar atandı. Beğenilmes­e bile insanların demokratik tercihi hiçe sayıldı.

*** Uluslarara­sı Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün (IDEA) 2023 Demokrasin­in Küresel Durumu raporuna göre Türkiye 173 ülke içinde hukukun üstünlüğü alanında 148. sırada yer alıyor. Rusya’nın da gerisinde.

Uluslarara­sı Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) örgütünün hazırladığ­ı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, 180 ülke içerisinde 165’inci sırada ve“vahim”kategorisi­nde.

Dünya çapında ilk 500’e giren üniversite sayımız bir elin parmakları­nı geçmiyor.‘bunlar dış güçlerin propaganda­sı’ desek de, demesek de vaziyet bu.

***

Ama ümitsizliğ­e düşmeye, enseyi karartmaya gerek yok. Yerel seçim demokrasiy­e nefes aldırıp adalet ve hürriyet ümitlerini canlandırd­ı. Şu bahar günlerinde taze bir şevk ve gayretle yanlışlard­an kurtulmak, en aza indirmek mümkün.

Çünkü kabul etsek de, etmesek de dünya dönüyor ve ömür geçiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye