Yeni Asya

PEKI, TÜRKIYE BUNU NIYE YAŞADı?

- Mehmet Kara

Seçimlerin­den ardından yaşananlar hem ilginç, hem ibret verici, hem de şaşırtıcı oldu. Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerin­de, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan %55,48 oranında oyla seçilmesin­in ardından itirazlar üzerine toplanan Van İl Seçim Kurulu, oy çokluğuyla verdiği kararda, Zeydan’ın, daha önce kabul edilen “memnu hakların iadesi kararı kaldırıldı­ğı için, seçilme yeterliliğ­i olmadığı” gerekçesiy­le mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan (%27,15) AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi tartışmala­ra ve protestola­ra neden olmuştu.

YSK tarafından adaylığı kabul edilen fakat seçimden önceki son mesai günü olan 29 Mart’ta, Adalet Bakanlığı’nın istemi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın başvurusu ile ilgili memnu hakların iadesi kararının kaldırılma­sına karar verilmesi akıllara başka sorular getirmişti.

Muhalefet partileri ile eski AKP’LI bakan ve milletveki­llerinin bile karara itiraz edip, yapılan işlemin milletin iradesine karşı bir girişim, aynı zaman da hukuku yok sayma ve ikinci olan adaya mazbatanın verilmesin­in yanlış olduğunu söyleseler de Arvas mazbatayı almıştı.

YSK itiraz üzerine Van İl Seçim Kurulu’nun kararını kaldırarak, AKP adayına verilen Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasın­ın Zeydan’a verilmesin­e hükmetti. Böylece iki gün süren “kriz”ysk kararıyla son buldu.

Burada dikkat çeken bir durum, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ın sosyal medya hesabından, “Van ilimizdeki belediye başkanı seçimi ile ilgili 1 Nisan günü zuhur eden cinnet hali durumu, YSK verdiği isabetli kararla sonlandırd­ı. Yüksek Seçim Kurulu ve sayın üyeleri içtenlikle kutluyorum” ifadelerin­i kullanıp daha sonra kaldırması­ydı. Bakalım ardından ne çıkacak?

Peki, Türkiye bunu niye yaşadı ya da niye yaşatıldı?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye