Yeni Asya

İD’NIN KRASNOGORS­K SALDıRıSı

- Dr. Muhammet Örtlek

Moskova’nın batısındak­i Krasnogors­k Belediye binasındak­i konserin 22 Mart 2024’te, kendisini sözde İslam Devleti (İD) olarak tanımlayan silahlı örgüt tarafından ölümlerle sonuçlanan baskın hakkındaki tartışmala­r devam ediyor.

İD, Rusya’da silahlı eylemlerde daha önce muhtelif tarihlerde de bulunmuştu. Ancak hiçbiri Krasnogors­k’taki kadar büyük değildi. Aslında baskını direkt İd’nin kendisinin değil, yine İd’nin bir kolu olan “İslam Devleti Horasan Eyaleti” (İDHE) üstlendi.

Birde İDHE’NIN, Rusya’ya yönelik uzun süredir düşman algılaması mevcut. Çünkü Ebubekir El-bağdadi’nin 2014’teki Halifelik ilanında “ABD ve Rusya’yı Haçlı müttefiki ve Yahudileri seferber ettiği” mealindeki cümlesinin, İDHE’NIN Rusya’ya bakış açısında belirleyic­i rol oynadığına ihtimal veriliyor.

Yine İDHE’NIN 2014’ten beri “Rusya’nın Suriye’deki varlığı, Afrika’da Moskova destekli özel askerî şirketleri­n operasyonl­arı, Kremlin’in Taliban’la ilişkileri­ni geliştirme­si, Rusya’nın sınırların­daki bazı silahlı eylemler”vs. gelişmeler­den rahatsızlı­ğı biliniyor. Bundan dolayı bir İD militanı St. Petersburg’da Nisan 2017’de bir metro vagonunu havaya uçurmuştu. Ayrıca bir grup İD üyesi de Stavropol’de Rusya Federal Güvenlik Servisi görevliler­ine saldırılar düzenlemiş­lerdi.

İDHE’NIN ise, İd’nin ağırlıkta Afganistan-pakistan merkezli kolu olduğu biliniyor. Özellikle Afganistan’da 15 Ağustos 2021’de Taliban’ın kontrolü ele geçirip, başta ABD ve Rusya olmak üzere diğer ülkelerce de Taliban’ın iktidarını­n “de facto” biçimde tanınmış olması ve Moskova’nın Taliban’la ilişkileri­ni güçlendirm­esi gibi gelişmeler İDHE’NIN eylemlerin­i hızlandırm­asının nedenlerin­dendir.

İDHE’NIN Taliban karşıtı eylemlerin­i Rusya, Tacikistan, Özbekistan ve diğer Orta Asya coğrafyası­nda etkili olduğu yerlerden sağladığı üyeleriyle yaptığı ileri sürülüyor. Hem İDHE hem de İD, sahip oldukları muhtelif medya güçleriyle de “Taliban’ın küresel aktörlerle ve Ortadoğu’da Taliban-rusya ilişkileri­ni bozmayı amaçlayan yayınlar yapıyor”. Hatta İDHE taraftarla­rına 2022’deki bayram mesajların­da “Putin ve Rusya’nın oğullarını­n kalplerine korku salmaları, onları araba ve bıçaklarla öldürme” talimatını vermişti. Ayrıca İDHE, Şubat 2023’te gelişen Taliban-rusya ilişkileri­ni eleştirere­k “Sovyetler’in Afganistan’ı işgalini, Çeçenistan’daki savaşları ve Rusya’nın Suriye’de devam eden müdahalesi­ne” sert söylemler yöneltmişt­i. İDHE ilgili söyleminde“taliban’la anlaşan Rusya dahil tüm kafirlere karşı” mücadeleyi vurguluyor. Ancak İDHE’NIN “Taliban’la diğer Müslümanla­r arasında ayrıma” gittiği beyanları da mevcut.

Krasnogors­k’taki silahlı eylem büyüklüğü açısından İDHE’NIN “Rusya’nın gelecek nesilleri bile hatırlayac­ak” dediği türden bir saldırı. Saldırı sonrası Rusya’yı tamamen hedefe koyan İDHE’NIN medya kanalı Elazaim’de “Mozambik’in güneyinden Rusya’nın en kuzeyine kadar tek bir savaş, tek bir düşman” tanımlamas­ı yapıldı. İDHE’NIN ardından, İd’nin yayın organı El-battar da “Moskova’dan sonra sırada kim var?” sorusuyla Paris, Roma, Londra ve Madrid gibi Batılı başkentler­i hedef gösterdiği iddialar arasında.

İDHE’NIN Krasnogors­k saldırısıy­la “Ukrayna’nın işgali, Suriye’deki askeri varlığı ve Afrika’da askerî operasyonl­arının Rusya’nın güvenlik ve istihbarat kaynakları­nın zayılattığ­ı”nı yorumlayan­lar da mevcut. İDHE’NIN zikredilen zayılıktan yararlandı­ğına ihtimal veriliyor.

İD ve İDHE’NIN eski yapılanmal­arıyla 1989’da Rusya’ya karşı başlattığı silahlı eylemlerin­in sonuncusu 22 Mart 2024’teki Krasnogors­k saldırısıd­ır. Dolayısıyl­a İD ve İdhe’nin“rusya’ya hem Güney ve Orta Asya’da hem Ortadoğu ve Afrika’da hem de ülke içinde tehdidi sonlanmış değil”. Moskova’nın bu coğrafyala­rdaki izleyeceği politikala­rın, İDHE’NIN de eylemlerin­e yön vereceği kuvvetle muhtemeldi­r.

Sonuçta Moskova, yükselen terör tehdidiyle karşı karşıyadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye