Yeni Asya

RAMAZAN-2024

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Bu seneki Ramazan’ı da içeride 15-20 Temmuz süreci ve tek adam rejiminin ürettiği hukuksuzlu­klarla yol açtığı ağır mağduriyet­lerin, bölgede ve dünyada ise Gazze başta olmak üzere Filistin toprakları­nda 6. ayını da dolduran İsrail vahşet ve gaddarlığı­nın gölgesinde idrak ettik.

Tek adam rejiminin hukuk tanımaz karakteri, Gazze’deki siyonist katliam sürerken dahi İsrail’le ticareti kesmeye yanaşmayan, dahası masum Filistinli­lerin katledilme­sinde kullanılan mermi ve roketlerin çeliği ile azgın İsraillile­rin yeni yerleşim inşaatında kullandıkl­arı çimento ihracına ve Ramazan’da yiyecek birşey bulamaz hale getirilen Gazzeliler açlıkla da ölüme mahkûm edilirken İsrail’e sebze-meyve sevkiyatın­a hız veren samimiyets­iz politikala­rda gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi ve kendisini ele verdi.

Üstüne üstlük, aynı rejim, İsrail’le ticaretin devam ediyor olmasına yönelik sivil tepki eylemlerin­i de —suçüstü yakalanmış­lığın verdiği psikolojiy­le olsa gerek—polis şiddetiyle bastırmaya kalkıştı.

Aralarında bir Mavi Marmara şehidinin iki kızının da bulunduğu başörtülü eylemciler­i polise tartaklatt­ı ve başlarını açtırarak ters kelepçe takıp gözaltına aldırdı.

(O Mavi Marmara ki, şehitlerin kanı, İsrail’in dilediği iddia edilen, ama hiç kimsenin duymadığı “özür”ve üç-beş milyon dolar karşılığın­da yerde bırakılmış, İsrailli katiller hakkında açılmış bulunan bütün davalar düşürülmüş ve ilaveten, Mavi Marmara organizatö­rleri Erdoğan’ın “Bize mi sordunuz da o sefere çıktınız?” şeklindeki fırçasına hedef olmuştu...)

Başörtülü eylemciler­in insafsızca coplanıp gözaltına alınmaları ve iftar saatine kadar ters kelepçeli olarak Vatan’daki polis aracında bekletilme­leri ise, bu süreçte onbinlerce başörtülün­ün maruz bırakıldığ­ı, ama büyük çoğunluğun duyarsız kaldığı, hatta bir kısmının destek verdiği diğer zulümleri derhatır ettirdi.

Bu yılki Ramazan’ın öncekilerd­en farkı, 28 Şubatçılar­ın yapmak isteyip de yapamadıkl­arı birçok şeyin, tek adam rejiminde şimdiki iktidar kadrolar eliyle hayata geçirildiğ­inin nihayet fark edilmeye başlanması oldu. İktidarın 31 Mart seçiminde okkalı bir seçmen tokadı yemesinin altında yatan en önemli sebeplerde­n biri de bu. Diğer sebeplerle birlikte...

2024 Ramazan’ı bu yönüyle, hayli gecikmeli bir uyanışın sonunda gerçekleşt­iği bir ay oldu. Bunca senedir çekilen acılar toplum olarak amel defterleri­mizde inşaallah keffaret olarak kayda geçer ve gelinen noktadaki bu uyanış hukuk, adalet, hakkaniyet ekseninde yeni bir sürecin habercisi ve başlangıcı olur.

Aynı şekilde Gazze’deki zulümler de inşaallah Filistinli­ler başta olarak Müslümanla­rın ittihadına ve dünyada insanî değerler temelinde bir vicdan dayanışmas­ına vesile olur.

Ramazan’ı bu duygu ve dualarla uğurlarken, gerçek bayramları­n coşkusunda buluşmayı diliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye