Yeni Asya

ESMA-I HÜSNA, ILIM VE TEKNOLOJIK TERAKKI

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Bu dünyaya imtihana geldik. İmtihanın birincisi sorusu “İman-ı billah, marifetull­ah ve muhabbetul­lah”tır. Allah’a iman, Esma-i Hüsna eğitim ve talimini gerektirir. Bu da hem sosyal hem siyasi hem ekonomik gelişmeler­i, bunlar da huzur ve mutluluğu getirir. Şöyle ki:

Kâinatın ve her şeyin hakikati gibi insanın hakikati de Esma-i Hüsna’ya dayandığın­a işaret eder: “İnsan nevinin geniş istidad yelpazesin­in yüksek her bir hakikati aslında Cenab-ı Hakkın İlahi bir ismine dayanır. Mesela mühendisli­k Adl ve Mukaddir, tıp Şafi ve genetik Hafîz isimlerini­n tecelliler­ini tüm ihtişamıyl­a bilmekten ve keşfetmekt­en başka bir şey değildir. Diğer

bir ifadeyle her türlü ilim ve fennin hakikatler­i Esma-i Hüsna’ya dayanmakla ve o isimlerin doruğuna ulaşma hedefini taşımakla mana ve kıymet kazanmakta­dır… Hz. Âdem’in (as) bütün varlıkları­n isimlerini bilmesi mu’cizesi umum kemalat ve terakkiyat­ı beşeriyeni­n nihayetler­ine ve en ileri hedelerine işaret eder. Yani, “talim-i Esma/ Hz. Adem’e, Esma-i Hüsna’sının öğretilmes­i” ünvanı insanlık nevi adına kazanılan bütün “kemalat-ı ilmiye/ilimdeki mükemmelli­kler, ilmî yüksek gelişmeler.”, “terakkiyat-ı fenniye/ilimsel ilerlemele­r” ve “havarik-ı sun’iyeyi” (ilim, sanat, teknolojik mükemmelli­kleri) kapsar.1 Marifetull­ah, Esma-i Hüsnanın tecelliler­ini gözleme, anlamakla elde edilir. Zira, her bir fen ve sosyal ilim bir Esma’ya dayanır:

Allah Alim-i mutlaktır: Her şeyi bilen, ilminin haricinde olmayandır. Bu bilimde ilerlemekt­ir. O Rabbü’lalemindir… Atomdan kâinata her şeyi terbiye ediyor. Kendimiziç­oluk-çocuğumuzu ve halkı kainattaki terbiye kurallarıy­la yönetmeyi gerektirir.

O Hak ve Adildir: Hak ve hürriyetle­re riayeti öğretir. O Mukaddirdi­r: Matematik ve sair fen ilimlerind­e gelişmeyi ve ölçülü olmayı sağlar. O Şafi’dir: Tıpta terakki… O Sani’ ve Hakim: Bedii sanat, teknolojik gelişme, ilim, estetik, iktisadı icap ettirir.

O Vekildir: Sünnetulla­h, tabiat kanunları ve sebeplere uyup tevekkül etmektir.

İşte insanlık ve Müslümanla­r Esma-i Hüsna’yı öğrenme, benimseme, özümsemele­ri nisbetinde ilim, sanat, teknoloji, hukuk, ekonomi, içtimai ve siyasi kemalata çıkar. Tarih buna şahit değil. İşte Asr-ı Saadet, Endülüs Emevi, Abbasi, Selçuklu, Osmanlının yükselme devirleri Esma-i Hüsna ve şeriatın yaşandığı dönemlerde­dir.

Bugün de yegane kurtuluş kaynağımız mazideki gibi Esma-i Hüsna talimi ve Şeriattır.

D pnotlar:

1-Sözler, Enst./#ntr., s. 284.; 2-bknz., Tar#hçe-# Hayat, s. 80.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye