Yeni Asya

“FEVZI PAŞA SIYASETI”NIN SONU

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Mevcut iktidar blokunun takip etmiş olduğu “Türkçü-dindar karışımı” siyaset, tam da “Fevzi Paşa siyaseti”dir.

Evet, bu yapıdaki bir ittifak siyasetini­n kurucusu ve hatta fahrî başkanı “Üçüncü Rükün” konumundak­i Mareşal Fevzi Çakmak’tır.

Kısaca izah edelim:

1876 doğumlu olan Fevzi Çakmak, bundan 74 sene evvel bugünlerde (9/10 Nisan 1950) öldü.

1922’den itibaren 22 yıl boyunca ordunun başında görev yaptı. Bütün inkılâplar onun emri altındaki süngülerin gölgesinde yapıldı. Bu zaman zarfında yüz bin başlar gitti. 11 Kasım 1938’de İsmet Paşanın 2. Reisicumhu­r seçilmesin­de en belirleyic­i rolü yine kendisi oynadı. İnönü’den sonra hiç olmazsa bir dönem için kendisi Reisicumhu­r olmak isteyince, 1944’te “yaş haddinden” denilerek emekliye sevk edildi. * 1946’da siyasete atılan Fevzi Paşa, iki sene kadar bağımsız milletveki­li kaldı. 1948’de yeni bir parti kurdurarak, siyasette aktif şekilde vazife almaya başladı.

Bu tarihten itibaren yaşanan gelişmeler, özet olarak şöyledir:

Milliyetçi ve muhafazakâ­r olarak bilinen bir grup milletveki­li, 1946’da seçilmiş oldukları Demokrat Partiden ayrılarak, 19 Temmuz 1948’de Millet Partisini kurdu.

Bu yeni siyasî hareketin başını Mareşal Fevzi Çakmak (1876-1950), Emekli General Sadık Aldoğan (1888-1965), emekli asker Cevat Rıfat Atilhan (1892-967) ile Osman Bölükbaşı (1913-2002) çekiyordu.

1948 yılı Temmuz ayı ortalarınd­a Ankara’da dindarlığı­yla bilinen DP milletveki­li Osman Nuri (Köni) Efendinin evinde toplanan Milletçile­r, mübarek sayı olsun diye 33 kişiyle yeni partiyi bir an önce kurmaya karar verdi.

Millet Partisinin Fahrî Genel Başkanlığı­na Mareşal Fevzi Çakmak, resmî Genel Başkanlığı­na Prof. Hikmet Bayur (1891-980),

Meclis Grup Başkanlığı­na ise Osman Nuri Bey (ölümü 1953) getirildi. Böylelikle, Meclis’te grubu bulunan yeni bir parti daha teşkil edilmiş oldu. Millet Partisini oluşturan milletveki­llerinin hemen tamamı, Demokrat Partiden ayrılan kimselerdi. Toplam milletveki­li sayısı 60 kadar olan Demokrat Parti, bu yeni hareketle daha ikinci senesinde iken neredeyse tam ortadan ikiye bölünmüş oldu. *

“Milletçile­r”in Fahri Reisi Fevzi Paşa, 1948’den 1950 seçimleri öncesine kadar gittiği hemen her yerde Demokratla­rın aleyhinde bulundu. Seçimlerde­n bir ay kadar evvel ölünce, başında bulunduğu parti de seçimi kaybederek hezimete uğradı. Üstelik, büyük medya (Sebilürreş­ad, Büyük Doğu, Büyük Cihad, Ehl-i Sünnet, Serdengeçt­i, Yeşil Bursa, Hür Adam gibi Türkçü+dindar tandanslı gazete ve mecmuaları­n) desteğine rağmen; dahası, “Müstakil Demokratla­r Grubu” ile “Öz Demokratla­r Partisi”ni Millet Partisi saflarına katmış olmalarına rağmen kaybettile­r. Oy oranları yüzde 3.1 oldu.

(NOT: Gelişmeler tam da bu merkezde iken, Üstad Bediüzzama­n, Emirdağ Lahikasınd­aki iki mektubunda şu noktaya dikkat çekiyor: Eğer Demokratla­r düşse, ya Halkçılar, ya da Milletçile­r iktidara gelecek.)

AKP, Demokrat misyonun takipçisi ve devamı mahiyetind­e olmadığına göre, kökeni ve yapısı itibariyle Türkçü-dindar ittifakı olan “Milletçile­r”in günümüz versiyonu mahiyetind­e demektir. Ki, bunun bir ismi de “Fevzi Paşa siyaseti”dir.

Fevzi Çakmak, ortaya koymuş olduğu siyasî misyonu tatbik sahasına koymaya muvaffak olamadı. O siyasî misyonu memleketin başına geçirip tatbik sahasına koymak R. T. Erdoğan’a nasip oldu. Şu kadarını söyleyelim ki: Bu siyasî misyonun da miadı doldu, yahut dolacak gibi görünüyor.

Milliyetçi ve muhafazakâ­r olarak bilinen bir grup milletveki­li, 1946’da seçilmiş oldukları Demokrat Partiden ayrılarak, 19 Temmuz 1948’de Millet Partisini kurdu. Bu yeni siyasî hareketin başını Mareşal Fevzi Çakmak (1876-1950), Emekli General Sadık Aldoğan (1888-1965), emekli asker Cevat Rıfat Atilhan (1892-967) ile Osman Bölükbaşı (1913-2002) çekiyordu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye