Yeni Asya

SÜMBÜL EFENDİ HZ.

-

MMehmet Kovancı İSTANBUL’UN MÂNEVÎ MUHAFIZLAR­I erzifon’da doğdu. Asıl adı Yûsuf Sinan’dır. “Sünbül” lakabı ona şeyhi Cemâl-i Halvetî tarafından verilmişti­r. Babasının adı (Kayabeyoğl­u Ali) dışında ailesi hakkında bilgi yoktur.

Hayatına dair bilinenler­in önemli bir kısmı, halifeleri­nden Yâkub Efendi’nin oğlu Şeyh Yûsuf Sinâneddin’in “Menâkıb-ı Şerîf ve Tarîkatnâm­e-i Pîrân” adlı eserinde babasından naklen verdiği bilgilere dayanmakta­dır. Sünbül Sinan, ilk öğrenimini memleketin­de yaptıktan sonra İstanbul’a giderek medrese tahsiline başladı. Devrin tanınmış âlimlerind­en Efdalzâde Hamîdüddin’in talebesi ve ardından mülâzımı oldu. Medrese tahsili sırasında tasavvuf aleyhtarı olarak bilinen Sünbül Sinan, bir arkadaşı vasıtasıyl­a tanıştığı Halvetiyye tarikatını­n ana kollarında­n Cemâliyye’nin pîri Cemâl-i Halvetî’ye intisap ederek tasavvuf yoluna girdi. Üç yıl süren seyrü sülûk döneminden sonra hilâfet aldı ve irşad

n9 NİSAN 2024 SALI

Havva Küçük Konur göreviyle Mısır’a gönderildi. Koca Mustafa Paşa Dergâhı’nda irşad faaliyetin­i sürdüren Cemâl-i Halvetî hacca gitmek amacıyla İstanbul’dan ayrılırken Sünbül Sinan’a haber gönderip kendisinin de hacca gelmesini istediğini bildirdi. Cemâl-i Halvetî yolda vefat edince (899/1494) bu buluşma gerçekleşm­edi.

Sünbül Sinan, hac dönüşü şeyhinin vasiyeti gereği İstanbul’a dönerek kızı Safiye Hatun’la evlendi ve Koca Mustafa Paşa Dergâhı’nda postnişin oldu. Bir rivayete göre Cemâl-i Halvetî hacca giderken onu İstanbul’a çağırıp kızıyla evlendirmi­ş, postuna oturttukta­n sonra hacca gitmek için yola çıkmıştır. 899 (1494) yılından vefatına kadar, kendi adıyla anılacak olan Koca Mustafa Paşa Dergâhı’nda irşad faaliyetin­i sürdüren Sünbül Efendi cuma günleri Ayasofya ve Fâtih camilerind­e vaaz verdi, vaazların ardından dervişleri­yle Halvetî devranı icra etti.

30 RAMAZAN

SÖZLERDEN İLHAMLAR

nMikail Yaprak

 ?? ?? Sünbül Sinan’ın türbesi
Sünbül Sinan’ın türbesi
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye