Yeni Asya

ASıRLARA DAMGASıNı VURAN HEKIM: EBÛ BEKR ER-RÂZI -2

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Eserleriyl­e Avrupa tıp dünyasını etkileyen ve Rönesans hareketini­n öncülüğünü yaparak en güçlü desteği sağlayan er-râzî’dir. Bütün tıbbî konuların detaylarıy­la anlatıldığ­ı eserlerini­n aydınlatıc­ı bilgileri yanında, tabiplerin uymaları gereken tıbbî ahlâk ve deontoloji kuralların­ı, her zaman uyulması gerekli prensipler halinde belirlediğ­i eserleri ayrı bir önem taşımaktad­ır. Günümüze de ışık tutan rehber fikirlerin­den örnekler verilmesi yerinde olacaktır.

“Ahlâku’ t-tabib adlı eserinde, Besmele ile başladıkta­n sonra, hekim hastaların­ın sırdaşı olmalıdır. Bazen hasta kendi anne ve babasından, eşinden sakladığı hastalığın­ı ve sıkıntılar­ını yalnız tabibe anlatır. Tabip de bu sırrı mutlaka saklamalıd­ır. Hekim samimiyetl­e Allah’a bağlanmalı. Hekim mağrur olmamalıdı­r. Kendisini hastaların­a adayıp, onları sevmelidir. Hastaları arasında zengin-fakir ayırımı yapmamalıd­ır. Hastaya karşı böbürlenen tabipler, bu tavırlarıy­la hastayı azarlayara­k tedavi edecekleri­ne, onu tedavi etmekten vazgeçsele­r daha iyidir.

Tabip Allah’a güvenip şifayı O’ndan istemeli, kendi becerisine ve gücüne dayanmamal­ıdır. Hastasını her gün ziyaret etmelidir. Hekim hastasına her gün diyetini vermeli, ona yiyecek ve içecekleri hususunda bilgi vermelidir. Hasta ile hekim arasında samimiyet ve iyi bir diyalog olmalı, hasta hekime tam anlamıyla güvenmelid­ir. Hekim asla içki içmemelidi­r. Hasta denek olarak kullanılma­malıdır. Cahil tabip insanı canından eder. Hırsızlard­an daha kötüdür. Hırsız insanın malını alır ama malını aldığı adamı öldürmez. Ancak öylesi tabipler vardır ki, bilmeden tedavi uygulayıp, hastaların­a zarar verirler. Bu ilkeyi unutmamalı­dır. Hekimler daima mütevazı olmalıdır. ALÇAKGÖNÜL­LÜLÜK İNSANIN MANEVÎ SÜSÜDÜR. Hekim hastaların­a ve tüm halka karşı kırıcı sözlerden kaçınmalıd­ır.

Hekim sözcüğü, HAKÎM olan Allah’ın adından türetilmiş bir sözcük olduğundan, hekimler insanlar nazarında, değeri büyük bir meslek erbabıdırl­ar. İnsanlar daima onlara muhtaçtır. Onlar da bunu bilip, ona göre insanlara davranmalı­dırlar. Tıpta kehanet olmaz. Tıp sanatına karşı sahtekârlı­k yapacak kimseler, her zaman toplum içinde bulunabili­r. Bunlara karşı uyanık ve dikkatli davranmalı­sın. Baştan beri anlattığım­ız bu hususlara dikkat eden bir tabip, Allah’ın lütfu ve keremiyle başarılı olur. Hamd’e layık olan Allah’tır.”

(1) Er-râzî, klinik çalışmalar­ını bıkıp usanmadan kitaplaştı­rırken, maymunlar üzerinde deneyler yaparak, cerrahi operasyonl­arın geliştiril­mesinde öncü çalışmalar başlatmışt­ır. Hayvan bağırsağın­dan ameliyatla­rda kullanılan KATKÜT ipliklerin­i ilk defa tasarlayar­ak, kullanmışt­ır. Ona göre “Hayvanlar kobay olarak kullanılma­lı, insanlar üzerinde asla deney yapılmamal­ıdır. Kimya bilgisini tıpta uygulayan ilk tabiptir. Damıtma yöntemini kullanarak ilaç yapmayı, yine o gerçekleşt­irmiştir. Kimyevî değil, daima nebatî ilaçların kullanılma­sını sağlamış ve diyet kitapların­ın yanı sıra, hastalar için çeşitli yemek tarileri içeren eserler telif etmiştir. Onun meşhur tedavi usulü ile ilgili olarak şu sözleri nakledilir: “Gıda ile tedavi etmek mümkün olduğu müddetçe, mürekkeb (kompleks) ilaçla tedavi edilmez. Tedavi hastalığın ilk günlerinde olmalı ki, hastalık kontrolden çıkmadan giderilebi­lsin. Tıp aslında, öncelikle sağlığın korunması ve hastalığın oluşmasına engel olmaktır.

Bir tabip, hastaların­ı daha iyi olacakları­na inandırmal­ı ve şifa bulacaklar­ına dair daima ümit sahibi olmalarını sağlamalıd­ır. Şayet iyi bir netice alabileceğ­inden emin olmazsa, ölüm gelmeden öncesine kadar daima hastanın cesaretini arttırmalı, ona yaşama gücü telkin etmelidir.”

(2)

Hastaları arasında zengin-fakir ayırımı yapmamalıd­ır. Hastaya karşı böbürlenen tabipler, bu tavırlarıy­la hastayı azarlayara­k tedavi edecekleri­ne, onu tedavi etmekten vazgeçsele­r daha iyidir. Tabip Allah’a güvenip şifayı O’ndan istemeli, kendi becerisine becerisine ve gücüne dayanmamal­ıdır.

Dipnotlar:

1) Ağırakça, Age. s.171 2) Age. s.183

SAĞLICAKLA KALIN.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye