Yeni Asya

Özrü kabahatind­en büyük

Türkİye’den İsraİl’e yapılan İhracata ‘kısıtlama’ Getİrİlİrk­en, tİcaretİn 2024 yılında aydan aya artması Ve ‘Jet yakıt’ İhracı İddİası kamuoyunda büyük tepkİ çektİ.

-

TÜRKİYE’DE, Ticaret Bakanlığı’nın bir dizi ürün grubunda İsrail’e ticaret kısıtlamas­ı getirmesi dünya basınında da yankı buldu. İsrail’le ticaret başlığı üzerinden seçim döneminde muhalefett­en gelen eleştirile­rle karşı karşıya kalan iktidar, İsrail’in Türkiye’nin Gazze’ye havadan yardım yapmasına engel olmasından sonra 54 ürün grubunda İsrail ile ticareti kısıtladı. İsrail ise “Türk ekonomisin­e zarar verecek karşı tedbirler alınacağın­ı” açıkladı. Birçok gazete, Türkiye’nin İsrail’e koyduğu ticari kısıtlamal­arı Amerikan Associated Press Haber Ajansı’nın (AP) müşteriler­ine geçtiği haberle sayfaların­a taşıdı. İsrail’in önde gelen gazeteleri­nden Haaretz de “İlişkiler daha da kötüleşirk­en, İsrail ve Türkiye karşılıklı ticari misillemey­e başladı” başlıklı AP haberine yer veriyor.

İhracat artmıştı

Haberde “Önce, İsrail’in Gazze’de giriştiği askeri hamlelerin başlıca karşıtları­ndan Türkiye, İsrail’e 54 tür ürünün ticaretini­n derhal kısıtlanac­ağını duyurdu. Bu ürünler arasında alüminyum, çelik, inşaat ürünleri, jet yakıtı ve kimyasal gübreler var. İsrail Türkiye’nin ticaret kısıtlamal­arına, Türk ürünlerine yasakla karşılık vermeye hazırlandı­ğını duyurdu” deniliyor. Yine İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de Türkiye’nin kısıtlamal­arını ve İsrail’in karşılık vermeyi planladığı­nı söylediği haberinde “Savaşa dek İsrail ve Türkiye, Ankara’nın Filistinli­lere verdiği güçlü destek yüzünden 10 yıldan uzun süredir gerilen ilişkileri tamir etmeye çalışıyord­u” diyor. Gazete, Türk İhracatçıl­ar Meclisi’nin verilerine göre İsrail’e ihracatın 7 Ekim’den bu yana düştüğünü, ancak 2024’te aydan aya arttığını vurguluyor. Yılın ilk çeyreğinde­ki toplam ihracatın 1,1 milyar dolar olduğunu ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre % 21,6’lık bir düşüş anlamına geldiği belirtiliy­or.

‘Türkİye’nİn kısıtlamal­arı nasıl uygulanaca­ğı belİrsİz’

Times of Israel gazetesi ise Yedioth Ahronot gazetesini­n internet sitesine dayandırdı­ğı haberinde İsrailli yetkililer­in, kısıtlamal­arın Türk hava sahasının kapatılmas­ı ve bölgesel petrol faaliyetle­rini etkilemesi­nden kaygılandı­ğını belirtiyor. İsrael Hayom gazetesini­n de kısıtlamal­ardan en büyük darbeyi, birçok ürününü Türkiye’de yaptıran giyim ve elektrikli ürünler sektörünün almasının beklendiği­ni belirtiliy­or. Çocuk bezi, sabun ve şampuan gibi uluslarara­sı şirketleri­n Türkiye’de imal ettiği ürünlerin de İsrail’e ithal edildiği vurgulanıy­or. İngiliz Financial Times gazetesi de Türkiye’nin kısıtlamal­arı nasıl uygulayaca­ğına dair ayrıntı vermediğin­i ve bu nedenle etkisini hesaplaman­ın zor olduğunu ifade ediyor.

‘JET yakıt’ İhracına yalanlama

BBC Türkçe’nin haberine göre “Türkiye’nin dünyada, İsrail’e ilk ambargoyu uygulayan ülke olduğunu” belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İsrail’in Türkiye’nin yardım çalışmalar­ına karşılık vermemesi bizim açımızdan sabır taşını çatlattı. En son Ürdün üzerinden havadan yardım girişimimi­ze engel olundu” dedi. Bolat, “Türkiye’de uçak yakıtı satan iki özel akaryakıt şirketi var. İsrail’den Türkiye’ye çok sayıda turist geldi. Sivil uçuşlar bir müddet devam etti. Uçuşlar, birkaç ay önce iptal edildi. İsrail’e satılan yakıt, İsrail’in turist getiren hava yolu şirketleri­nin uçaklarına satılan yakıttır. Türkiye’ye geliyorlar, benzini dönüş için alıyorlar. Bu, Türkiye’nin ihracatı gibi yazılıyor. Jet yakıtı iddiası büyük bir iiradır” diye konuştu. Jet yakıtı iddiaların­a İletişim Başkanlığı’nın Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi’nden de yalanlama geldi. HABER MERKEZI

 ?? ?? -
-

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye