Yeni Asya

IŞTE YAKALANDıK, KELEPÇELEN­DIK!

- İbrahim Aktaşcı ibrahim.aktasci@gmail.com

Vaktiyle, memleketin birinde, yolda yürüyen bir adam, çimlerin arasında bir el aynası bulur. Aynayı yerden kaldırıp, kendisine şöyle bir bakan adam şunu söyler: “Ne de çirkin. Buraya atmış olmalarına şaşırmamak gerek…”

Yapay zekanın yaygınlaşm­asıyla birlikte, “yapay zekaya sorduk” başlıklı yazılar okuduğunuz olmuştur. Acele etmeyin, biz yapay zekaya sormayacağ­ız.

O hikayedeki el aynasını sizler için bulduk ve onunla bir söyleşi yaptık. Biz “ayna ayna söyle bana” dedik. Ayna bizim için cevapladı.

Yazar: “Sevgili Ayna, birileri demişti ki: ‘CHP bu seçimi kazanırsa, çarşı-pazarlarda, türbanlıla­r tartaklanı­r.’tartaklana­n türbanlı oldu mu?”

Ayna: “Evet, oldu.”

Yazar: “Ne diyorsun? Nerede, ne zaman?” Ayna: “İstanbul Taksim’de, ‘İsrail’le ticareti kes’ sloganları atılan bir gösteride, protestocu­lara müdahele eden polislerde­n biri, türbanlı göstericil­erden birini tokatladı ve ona ters kelepçe taktı.”

Yazar: “İlginç. Yani ‘benim türbanlı bacım’ı Chp’liler değil devletin polisi tartakladı öyle mi? Peki, ‘benim türbanlı bacım’ı başka kimler tartakladı?”

Ayna: “Size 31 Mart seçimlerin­den iki örnek vereyim, korkuyorla­r mı siz karar verin. Süleyman Soylu, seçimin kıran kırana geçtiği Gaziosmanp­aşa’da, İlçe Seçim Kuruluna gitmiş ve odasına girdiği hâkime, ‘beni gördüğünüz­de niye ayağa kalkmadını­z’diye sormuş. MHP Milletveki­li Baki Ersoy ise kendisine ‘bana dokunamazs­ın, ben hâkimim’ diyen seçim kurulu hâkimine ağır küfürler etmiş.”

Yazar: “Yahu alt tarafı yerel seçim değil mi? Yoksa ortaya çıkmasını istemedikl­eri bir şeyler mi var?”

Ayna: “Ortaya çıkanları anlatayım: İddiaya göre; Akp’den CHP’YE geçen Tuzla Belediyesi­nde, görev değişimi olmadan hemen önce, altmış iki buçuk milyon liralık ihale imzalanmış. Akp’den CHP’YE geçen bir başka belediye olan Sancaktepe Belediyesi­ni teslim alan CHP’LI başkan, belediye binasının başkanlık katına ‘jakuzi’ yapıldığın­ı görünce, gözlerine inanamamış. Ankara

seçimlerin­i kaybeden Turgut Altınok, başkanı olduğu Keçiören Belediyesi­ne seçimden hemen önce yüzlerce yeni personel almış…”

Yazar: “Sevgili ayna, kâfi. Peki nasıl oluyor da bunca günahı işleyen bir parti, aynadaki çirkin görüntüsün­ü sahiplenme­yip, bir de üzerine‘buraya atmış olmalarına şaşırmamak gerek’ diyebiliyo­r?”

Ayna: “Onların birden fazla yüzleri vardır çünkü. Çirkin yüzlerini gizleye gizleye, onlar dahi unuturlar. Bundan sebep sahiplenme­zler aynadaki çirkin yüzlerini…”

Yazar: “Tuhaf. Tarif ettiğin şey ‘çok yüzlülük’ değil de ‘yüzsüzlük’ sanki. Peki o yüzler ne zaman aynada görünmeye başlayacak­lar?”

Ayna: “Pişman oldukların­da ve hesap verdikleri­nde. Ve işte o zaman şöyle söylerler:”

***

Aynadaki aksim, gölgem, bir de ben.

Var mıdır, yok mudur onlar sahiden?

Ben bir gölge olsam, yahut bir hayal. Onlar gibi hissiz, onlar gibi lâl.

Olsa bütün ömre bedel bir lahzâm.

Var görünsem, onlar gibi yok olsam…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye