Yeni Asya

Seçim Sonuçları yeni bir dönüm noktası

İKTİSATÇı Prof. Dr. Korkut BORATAV, 31 MART YEREL SEÇİM Sonuçların­ın EKONOMİYE olası ETKİLERİNİ DEĞERLENDİ­RDİ: “Erdoğan İKTİDARıNı­N DÖNÜM NOKTASı olabİlİr.”

-

TÜRKIYE’NIN önde gelen iktisatçıl­arından Prof. Dr. Korkut Boratav, seçim sonuçların­a ilişkin “SHP’YI ilk parti konumuna getiren 1989 yerel seçim sonuçları, Turgut Özal dönemine son veren kritik aşamayı başlatmışt­ı. 2024 seçim sonuçları, Erdoğan dönemi için de benzer bir dönüm noktası olabilir” öngörüsünd­e bulundu. Birgün’e konuşan Boratav şunları söyledi: “Ekonomide ve siyasette iktidarın hareket alanı daralmıştı­r. İktidar, kısa vadeli iktisat politikala­rında Mehmet Şimşek’in temsil ettiği reçeteye mahkûmdur. Bu yenilgi ortamında Saray’ın (özellikle Erdoğan’ın adaylığını mümkün kılan) bir Anayasa değişikliğ­i için siyasal enerji toparlamas­ı mümkün görülmüyor. Büyük bir sürpriz olmazsa TBMM’NIN bileşimi de buna imkân vermiyor.”

Yoksullaşm­a ARTACAK

“Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı reçete, enlasyona ekonomiyi küçülterek son vermeyi öngörüyor” diyen Boratav, “Şimşek, ekonomi yönetimini devraldığı günden bugüne “gelirler politikası­nı” ısrarla vurgulamak­tadır; bu önceliği Orta Vadeli Programlar’a (OVP) da taşımıştır. Bugünün ekonomik ortamı, 1990’lı yılların enlasyonun­a benzemekte­dir. 1998 sonrasında kapsamlı bir IMF programı o enlasyona son verdi. Ekonomiyi iki yıl (1990 ve 2001’de) küçülterek ve AKP’YI iktidara getiren bir toplumsal bunalım yaratarak… Şimşek’in programı da benzer bir senaryoyu içeriyor: Ücret ve emekli gelirleri enlasyonun gerisinde seyredecek; parasal daralma ve eşitsizlik­leri artıran bir malî disiplin iç talebi çökertecek; ekonomi küçülecekt­ir. Emek payının gerilemesi­ne istihdam kayıpların­ın yaratacağı ilave yoksullaşm­a eklenecekt­ir. 2002’de IMF programlar­ı içinde iktidar değişikliğ­ine yol açan ekonomik, toplumsal ortam tekrar gündeme gelecektir” ifadelerin­i kullandı. HABER MERKEZI

 ?? ?? Prof. Dr. Korkut Boratav: 2002’de IMF programlar­ı içinde iktidar değişikliğ­ine yol açan ekonomik ve toplumsal ortam tekrar gündeme gelecek” dedi.
Prof. Dr. Korkut Boratav: 2002’de IMF programlar­ı içinde iktidar değişikliğ­ine yol açan ekonomik ve toplumsal ortam tekrar gündeme gelecek” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye