Yeni Asya

Edirne’deki tarihi Osmanlı çeşmeleri suya kavuşturul­acak

Göbeklitep­e 2,5 milyonu aşkın ziyaretçiy­i ağırladı

-

EDIRNE’DEKI Osmanlı dönemi tarihi çeşmeleri restore edilerek suya kavuşturul­acak. Vali Yunus Sezer`in talimatıyl­a kentteki tarihi eserlerin restorasyo­nu ve ayağa kaldırılma­sıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Tarihi yapıların turizme kazandırıl­ması için başlatılan çalışmalar kapsamında Osmanlı`ya başkentlik­te yapan şehirdeki tarihi çeşmeler de restore edilecek. Vali Sezer, gazetecile­re yaptığı açıklamada, kentin sahip olduğu tarihi yapılarıyl­a “açık hava müzesi” özelliği taşıdığını söyledi. Edirne`nin dünyada metrekarey­e göre en çok tarihi eser düşen kentlerden biri olduğunu dile getiren Sezer, “Burada restorasyo­n ihtiyacı, bakım ihtiyacı olan tüm tarihi ve kültürel yapıları ayağa kaldırmayı amaçlıyoru­z. Bu da kısa sürede, 1-2 yıl içinde olacaktır.” dedi. Sezer, kente Osmanlı`dan miras çok sayıda çeşmenin bulunduğun­u söyledi.

HEPSİNİN BAKIMI YAPILACAK

Çeşmelerde de kapsamlı bir çalışma yapılacağı­nı aktaran Sezer, şöyle konuştu: “Bu çerçevede sadece benim tespit ettiğim 50`nin üzerinde çeşme var. Bunlarla ilgili olarak hepsini tespit edip, bakımların­ı yapacağız. Belediyemi­zle de görüşüp, kullanılab­ilir hale getirelim` istiyoruz. Burası çeşmeler, köprüler, hanlar, hamamlar ve camiler şehri. Bütün tarihi değerler var. Açık hava müzesi gibi. Çeşmeler de bunun ayrılmaz bir parçası. Bakıyorsun­uz, ara sokaklarda kalan binaların içinde kaybolmuş çeşmelerim­iz var. Bunların hepsini Edirne`mize kazandırma­mız lazım.”

“TARIHIN sıfır noktası” olarak nitelendir­ilen ve 2019 yılında resmi açılışı yapılan Göbeklitep­e Ören Yeri, aradan geçen sürede 2 milyon 551 bin ziyaretçiy­i ağırladı. Şanlıurfa merkeze 18 kilometre uzaklıktak­i kırsal Örencik Mahallesi yakınların­da bulunan ve ilk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversite­lerinden araştırmac­ıların yüzey çalışmalar­ı sırasında fark edilen ören yerinde, en somut bulgular 1986’da tarlasını süren bir çiçinin bulduğu heykelle ortaya çıktı. Şanlıurfa Müzesi ve Alman Arkeoloji Enstitüsün­ce 1995’ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalar­da, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıklar­ı da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu. Kazılarda aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntılar­ı ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğund­a insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarıldı. ŞANLıURFA - aa

 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? Şanlıurfa’da 2019 yılında resmi açılışı yapılan Göbeklitep­e Ören Yeri, aradan geçen sürede 2 milyon 551 bin ziyaretçiy­i ağırladı.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI Şanlıurfa’da 2019 yılında resmi açılışı yapılan Göbeklitep­e Ören Yeri, aradan geçen sürede 2 milyon 551 bin ziyaretçiy­i ağırladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye