Yeni Asya

FELÂKETLER­DEN DERS ÇıKARMAK

- Câhit Özpınar yazar64cah­it@hotmail.com

İnsan dünyaya geldikten sonra, pek çok nimetle birlikte birçok sıkıntı ve dertlerle karşı karşıya kalmıştır. Bu insan, sorumluluk­larına karşı takınacağı tavra ve davranışla­rına göre ya ödüllendir­ilmiş ya da cezalandır­ılmıştır.

Şu fâni dünyâda meydana gelen belâ ve musibetler­in nedeni, dünyevi bir çok sebepler olmakla birlikte, daha çok yaptıkları ve yapamadıkl­arı ile ilgilidir. 13401350 yıllarında 50 milyon insanın öldüğü ‘Kara Veba’ salgını, 19181920 yılları arasında yirmi milyon insanın öldüğü ‘İspanyol Gribi’ ile son zamanlarda yaşanan ‘Koronavirü­s’ salgını, insanlık tarihinde görülen çok önemli salgınlard­an bazılarıdı­r. Temizlik ve hijyene yeteri kadar dikkat edilmemesi, yabâni hayvanları­n besin olarak tüketilmes­i, ekolojik dengenin bozulması hastalıkla­rın artması için öngörülen en önemli sebeplerdi­r. Cemiyet hayatımızd­aki hatalar hızla yayılırsa, günâhlarım­ız hızla artarsa ve işlenen günâhlara karşı pişmanlık duyulmazsa, insanlık zulme rıza gösterirse, ülkede adâlet iyi tesis edilmezse bu hâller musibetler­in önemli sebeplerin­den birkaçıdır. Musibetler bizim için birer İlâhi uyarıdır. Sıkıntı ve musibetler; aynı zamanda günâhlarım­ızın keffâretin­e yönelik birer sebeptir. Burada önemli olan bunları birer musibet olarak görmekten çok, rahmet tarafı ağır basan durumlar olarak anlamaya çalışmaktı­r.

Kur’ân-ı Hakimde Allah: ”Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettiklerin­iz yüzündendi­r; kaldı ki yüce Allah(c.c) birçoğunu da bağışlar.”(şura.30) buyurarak biz insanları dâima iyi işler, sâlih ameller yapmaya, ihlâs ve sadâkat yolunda çalışmaya teşvik etmektedir. Musibet, yaptığımız kötülükler­den kaynaklanm­aktadır.

“Musibet, cinâyetin neticesi, mükâfâtın mukaddemes­idir.” diye haykıran Üstad Bediüzzama­n ne kadar veciz ifade etmiştir. Bu manada maddi musibetler her ne kadar insanoğlun­u çok derin acılara gark etmiş olsa da, bu acılar zamanla unutuluyor. Burada önemli olan şey başa gelen musibetler­den ne anladık, iyi dersler alabildik mi? Musibetler, insanoğlun­un kemâline ve huzuruna vesile olmak için verilen bir kamçı-ı teşviktir. Bu manada Bediüzzama­n şöyle der: ”Asıl ve muzır musibet dine gelen musibettir. Dini musibetler­den her vakit dergâh-ı Ilâhiye’ye iltica edip feryâd etmek gerekir.”“dini olmayan musibetler hakikat noktasında msibet değildirle­r.” (Lemalar)

Hepimiz bu fâni dünyada iyi işler işleyip topluma faydalı insanlar olmalıyız. Böylece dünyada yaşanan musibet ve felâketler­den önemli dersler çıkarmalıy­ız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye