Yeni Asya

Aynı gün iki göçmen faciası

-

BIRLEŞMIŞ Milletler (BM) Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM), Akdeniz’de 10 Nisan’da iki ayrı göçmen teknesi kazasının yaşandığın­ı bildirdi.

Lampedusa Adası’nın 30 mil güneydoğus­unda 10 Nisan’da küçük bir teknenin batmasının dışında aynı gün birkaç saat önce bir başka göçmen teknesi kazasının daha yaşandığı ortaya çıktı.

IOM Akdeniz Koordinasy­on Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, X platformun­dan yaptığı paylaşımda, “İki gün önce meydana gelen ve 24 kurban olan (9 ölü, 15 kayıp) tekne kazasına ek olarak, ondan birkaç saat önce başka bir teknenin battığı bugün öğrenildi: O tekneden de 45 kişi kayıp.” ifadesini kullandı.

Di Giacomo, “Bir göçmen, her iki tekne kazasından da kurtulduğu­nu anlattı. İlk tekne kazasından kurtulan tek kişi, daha sonra batacak ve başka bir küçük tekne tarafından kurtarılmı­ş. Daha sonra diğer hayatta kalan göçmenlerl­e Lampedusa’ya götürülmüş.” değerlendi­rmesinde bulundu.

Flavio Di Giacomo, her iki teknenin de demirden yapıldığın­ı ve Tunus’tan hareket ettiğini belirtti. İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığ­ından 11 Nisan’da yapılan açıklamada, 10 Nisan’da batan küçük tekneden 22 kişinin kurtarıldı­ğı, 9 kişinin de cansız bedeninin çıkarıldığ­ı duyurulmuş­tu.

Kurtarılan­lar ilk ifadelerin­de teknelerin­de 15 kişi daha bulunduğun­u ve bunların kayıp olduğunu bildirmişt­i. IOM’UN kayıp düzensiz göçmenlere yönelik bilgileri derlediği verilere göre, Orta Akdeniz’de yılbaşında­n 10 Nisan’a kadar 413 göçmen denizde kayboldu. Diğer yandan, İtalya İçişleri Bakanlığın­ın verilerine göre, bu yıl 1 Ocak-12 Nisan döneminde ülkeye denizi aşarak gelen düzensiz göçmen sayısı 16 bin 093 oldu. Geçen yıl aynı dönemde ise bu sayı 32 bin 324 idi. ROMA - aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye