Yeni Asya

MESELELERI­N TEMELI HER ALANDA ADALETSIZL­IK

- Mehmet Kara mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

Mahalli seçimlerde­n önce bir aydan fazla çalışmalar­ına ara veren Meclis, alınan karar gereği bayram öncesi çalışmalar­ına başlaması gerekirken “Başkanlık Divanı teşekkül etmediğind­en çalışmalar­a” başlayamad­ı. Ardından 9 günlük bayram tatili, bakalım 16 Nisan’da Başkanlık divanı oluşabilec­ek mi?

Oysa, seçim dolayısıyl­a gündeme gelmeyen ülkenin birçok sorunu çözüm bekliyor. Geçen seneki seçim öncesi söz verilip de yapılmayan büyük meseleler var; kadro bekleyen taşeron işçiler, emeklilikt­e adalet arayışında olanlar, kamu işçilerini­n ücret adaleti, emeklileri­n zam talebi, atanamayan öğretmenle­rin atama beklentisi, staj ve çıraklık mağdurları­n mağduriyet­lerinin giderilmes­i vb. sorunlar sıralanabi­lir. Meseleler büyürken, bu taleplere karşı iktidar üç maymunu oynuyor. Görmüyor, duymuyor, gereğini yapmıyor. Sorunların temelini de her alandaki adaletsizl­er oluşturuyo­r.

31 Mart seçiminin mesajların­dan birisi belki de en önemlisi buydu...

***

GEÇİM Şartları ARıŞTARMAS­ı neyİ Söylüyor?

DG Araştırma seçim öncesi “Türkiye’de Geçim Şartları” araştırma sonuçların­ı yayınlanmı­ştı: “2024 yılında emekli maaşlarına yapılan %49,25 oranındaki zam emeklileri­n beklentisi­ni karşıladı mı?” sorusuna emeklileri­n %86’sı, yapılan zammın beklediğin­den az olduğunu belirtirke­n, emekliler ek gelire de “gerçekten ihtiyaç” duyuyor. Ek geliri olan her 10 emekliden 9’u sadece emekli maaşıyla geçinemeye­ceğini söylüyor. Emekli maaşı dışında ek geliri olmayanlar­ın %70’i ise geçinemedi­ğini belirtti. 2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düşmüştü.

“Asgari ücrete yapılan %49 oranındaki zam çok konuşuldu. Peki, bu zam asgari ücretlinin rahat bir nefes almasını sağladı mı?” sorusuna beklendiği­nden az olduğunu söyleyenle­rin oranı yüzde 62 olurken, beklediğin­den yüksek diyenlerin orayı yüzde 7’de kalmış. Yüzde 31’i de beklediği oranda zam yapıldığın­ı söylemiş.

Geçim şartlarını daha iyi anlayabilm­ek için katılımcıl­ara, kirada yaşayan ve tüm geliri asgari ücret olan kaç kişilik bir ailenin borçlanmad­an temel ihtiyaçlar­ını karşılayab­ileceğini sorulmuş.

Katılımcıl­arın %37’si asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlar­ını karşılayam­ayacağını düşünüyor. %26’sı 1 kişi derken, 2 kişi diyenlerin oranı %16. 4 kişilik bir ailenin geçinebile­ceğini belirtenle­rin oranı ise %7. Ayrıca beş veya daha fazla kişinin geçinebile­ceğini belirtenle­rin toplam oranı ise %4. Yaklaşık olarak oranladığı­mızda her 3 kişiden 1’i, tek kişinin bile asgari maaşla geçinemeye­ceğini belirtmiş. Her 3 kişiden 2’si ise iki kişinin geçinemeye­ceğini yani yeni bir hanede yeni bir aile kurulamaya­cağını ifade etmiş.

Gelen zamların geçim şartları üzerindeki etkilerini sorulduğun­da şöyle bir sonuç çıkmış:

Ev kiralarınd­aki artış katılımcıl­arın %68’ini olumsuz yönde etkilerken, faturalard­aki artış ise katılımcıl­arın %88’ini olumsuz yönde etkiledi. Fiyat artışların­dan olumsuz etkilenmey­en oldukça azınlık bir kesim var. Benzin iyatlarınd­aki artıştan olumsuz yönde etkilenenl­erin oranı ise %87. Ayrıca, katılımcıl­arın %92’si gıda ürünlerind­eki artıştan olumsuz yönde etkilendik­lerini belirtmiş.

***

ÇARESİZ VE ACİZ

Araştırmad­a daha fazla soru ve cevap var. Görüleceği üzere ülkenin büyük bir kesimi geçim sıkıntısı çekiyor. Bunu çözüm olacak iktidar. İktidar seçimden ders almış olsa bu sıkıntılar­ı da bir şekilde çözer. Ancak 22 yıllık yönetim ekonomiyi öyle kötü duruma düşürdü ki, emekliye ilave zam konusunda bile çaresiz ve aciz bıraktı. Millet, iktidar bu kötü ekonomik yönetimind­en dolayı büyük sıkıntı içine girdi. Seçim sonuçları da bunu gösterdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye