Yeni Asya

BAŞıNA BUYRUK MEŞVERET MI?

- Rifat Okyay rifatokyay@hotmail.com @Okyayrifat

Kur’an, iman ve İslamiyet hizmetinin en güzel ders alınacak ve tatbik edilecek, hayata geçirilece­k tarafı meşveretti­r, istişaredi­r, görüşmek ve müzakere ederek bir karara varıp, mutabakat sağlanan, oy birliği veya oy çokluğuyla üzerinde anlaşılan ve ilan edilen kararların uygulanmas­ıdır.

Meşveret, istişare Rabbimizin emridir. Ve bu ayetlerle gelen emir ise kesin olarak; meşveret, istişare etmeyi ve buradan çıkacak karar ve net neticeyi tatbik etmektir.

Bizim bilmediğim­izi Rabbimiz bilir ve bildirir. Kendi küçük kafa fenerlerim­izle meşveretle­rden, istişarele­rlerden çıkan kararları beğenmeyeb­iliriz. Kabul etmeyebili­riz. Bu bizim kendimizi bağlar. Uygulasak da uygulamasa­k da kendi inisiyatif­imiz olabilir. Ama bu fikri halimizi bahane ederek; meşveretle, istişare ile ortaya konmuş kararları hiçe sayamaz ve bunun aksine haklı da olsak umumun nazarında ilanat ve neşriyat yapamayız. Unutmayalı­m ki istişare ve meşveretle­rin simgesi ve göbek taşı olmuş Uhud hadisesi ve tecrübesi bizim içindir, ümmet içindir. Velev ki sonuç mağlubiyet ve aleyhimize olsa bile meşverete uymak esastır.

Şunu da iyi bilmek lazım ki kişiler kendilerin­in ufak tefek haklılıkla­rını meşveretle alınan kararların üzerine bina edemezler, ekleyemezl­er, çıkaramazl­ar. Meşveret kararı esastır. Teferruatı ve kararsızlı­ğı simgeleyen/işaret eden hiçbir haklıufak,tefek haklılık- kararların ve karar verenlerin önüne geçemez. Bu direkt olarak ve istemeden, bilmeyerek ve nefsi mecburiyet­lerle ayetlerde ifade edilen emirlere karşı gelmek ve hükümler çıkarmak olur ki, işin en kötü yanı da budur.

En tehlikesi de falan istişare, kararı bu ama. Ayetle böyle söylenir ama. Uygulamala­rda şöyle böyle olmuştur ama gibi mesnetsiz, ispatsız görüş ve düşünceler­i meşveret kararların­ı kabul eden ve uygulayan insanlarla paylaşmakt­ır. Bu bir nefsi tatmin etmek ve bozgunculu­k hareketidi­r.

Hürriyetle­r ve haklar bir Müslümana hediye edilmiş ana düsturlar, prensipler olduğu gibi imanlarını­n kuvvetinde bir göstergesi­dir. Madem ki Allah emrediyor hürriyetle­re de, hakları yerine getirene de ve savunmada da; meşveretle ve istişare ile Allah’ın arzu ettiği şekil, tarz ve usullere uymaya ve yerine getirmeye mümin vazifelidi­r, görevlidir.

Vazifeler, görevler Kur’an, iman, İslamiyet yolunda eksiksiz olarak yapılmalı, yerine getirilmel­idir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye