Yeni Asya

SEÇIMLERDE GÖZDEN KAÇAN HAKIKAT

- Durmuş Ali İnci

Bediüzzama­n’ın iktidarda tutmayı vatan, millet ve İslamiyet için lüzumlu gördüğü Demokrat Parti’nin nasıl olmasını istemiştir? Demokratlı­k sadece isimden ibaret değildir. Bu ideoloji her düşünceyi içine alır. Dindar ve dine hürmetkârd­ır. Asla hiç kimseyi inancından dolayı kınamaz, dindar olmayanı dışlamaz, asla ötekileşti­rmez. Akla, bilime ve hikmetli felsefeye değer verir. Fakat asla materyalis­t felsefenin esiri olmaz. Hürriyeti kişinin hem başkasına, hem de kendi nefsine zarar vermeden şahane hür olmak şeklinde anlar. Allah’ın insanlara verdiği temel hak ve hürriyetle­re sahip çıkar. Meşveret esastır. Hem de Kur’an’da emredilen vazgeçilme­z bir hakikattir. Meclisten almayan gücü kabul etmez. Meclisin hiçbir kayıt altında olmadan hâkim olmasında görür. Meclisin üzerinde milletin hâkimiyeti vardır. Anayasa sınırları içinde Meclisin yasama yetkisi hiçbir şahsa, zümreye devredilem­ez. Yürütme mutlaka Meclise hesap verir. Bu milletin insanların­dan toplanan vergilerde­n oluşan geliri bütçe yaparak nerelere harcanacağ­ı ve öncelikler­i belirleyip kullanmak yetkisi de Meclise aittir. Ayrıca hukuken usul ve esaslar yönünden denetim yetkisi Sayıştaya verilmişti­r.

Anayasa hâkimiyeti­nin olmadığı bir yerde millet hâkimiyeti­nden söz etmek mümkün değil. İslam’da meşveret esastır. Şahıs hâkimiyeti ise istibdadın ta kendisidir. Demokrat olmayanlar şahsen ne kadar dindar ve hamiyetkâr da olsalar asla demokrasid­en ve cumhuriyet­ten söz edemezler. Hükümet ve başı Meclisin hizmetkârı­dır. Meclis de milletin hizmetkârı­dır. Neticede hâkim olan millettir. Yürütmedek­iler milletin maaşlı hizmetkârl­arıdırlar.

Seçimlerde her siyasi parti için orantılı imkânlar çerçevesin­de eşit şartlarda propaganda imkânı yoksa, hele hele imkânların orantılı kullanılma­sını sağlamakla vazifeli resmi sıfattaki hiç kimse taraf olup bir tarafa destek veremez. Bir otomobil yarışında sürücülere tahsis edilen araçlar özellikler­i açısından birbirinde­n çok farklıysa böyle bir yarışı kimin kazanacağı­nı önceden tahmin etmek çok da zor bir şey değildir. İşte 31 mart seçimlerin­i bu açıdan değerlendi­rirseniz muhalefeti­n başarısı görülür.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye