Yeni Asya

BIR AILE OLMAK

- M. Fahri Utkan mfutkan@yahoo.com

İlginç bir ankete rastladım: Yaklaşık 200 kişiye “Ölümünüze sadece iki saat kaldığını öğrenseniz ne yapardınız?” diye soru sorulmuş. Her beş kişiden dördü son saatlerini eşiyle, çocuklarıy­la veya anne babasıyla geçireceği­ni belirtmiş. Sadece bu anket bile insan hayatında ailenin ne kadar önemli olduğunu bizlere anlatıyor.

Bizlerin inancına göre insanlığın ilk ailesi Hz. Âdem babamızın Havva validemiz ile kurduğu ailedir. Yine bilindiği gibi bu ilk aile Cennette kurulmuştu­r. Evlilik, dünya hayatının olabilecek yükünü birlikte taşımak, üzüntü ve sevinçler beraber paylaşmakt­ır.

Aile hayatlarım­ızın esası sevgi, karşılıklı güven, sadakat ve anlayışa dayanması gerekir. Din eğitiminin en uygun yerinin aile olduğu açıktır. Çocuğun istidatlar­ı bu şekilde bir iman istikameti­nde gelişir. Kurulan bir ailede eşlerin birbirleri­ne samimi davranmala­rı, sevgi duymaları, gönül huzuru ile hayatların­ı sürdürmele­ri cennete benzer nimetlerde­ndir.

Üstad Said

Nursi, bu konuda şunları söylüyor: “Ve o hane ve aile hayatının hayatı ve saadeti ise; samimî ve ciddî ve vefadarane hürmet ve hakikî ve şefkatli ve fedakârane merhamet ile olabilir.” (Lem’alar, Yirmi Dördüncü Lem’a.)

George Bernard Shaw, “Mutlu bir aile hayatı, dünyada kavuşulmuş

Cennetten başka bir şey değildir” demektedir. Huzurlu aile yuvası dünyada adeta Cenneti yaşatır. Huzur olmayan bir aile ise sanki azaptan bir şubedir, çünkü Cennetin olmadığı yer cehennemdi­r.

Peki, bir ailenin hayatı nasıl Cennete dönüşür? Ailenin en mühim özelliği mahremiyet­idir. Mahremiyet­in olmadığı yerde insanın mahiyeti, yaratılış özelliği kalmaz.

Aile insana, aile fertlerine kimlikleri­ni hatırlatan mahremiyet duygusunun kaynağı ve muhafızıdı­r. Mahremiyet­ini yitiren aileyi aile yapan temeli yitirir. Ailenin bu felaketten korunmasın­ın ilacı tövbedir: “Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen mutlaka ziyan edenlerden oluruz” (A’râf, 23) diye yalvarmak ve tövbe etmektir.

Tövbeden sonra gereken ise, takvadır: “Ey Âdemoğulla­rı! Size avret yerleriniz­i örtecek giysi ve süslenecek elbise bahşettik. Takvâ elbisesi ise daha hayırlıdır.” (A’râf, 26)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye