Yeni Asya

Bu gidişle eşitsizlik ve yoksulluk artar

Dünya BANKASı raporunda Türkİye’de Büyüme Dağılımını­n 2020 ve 2021 yıllarında Olduğu GİBİ DEVAM etmesİ Durumunda eşİtsİzlİğ­İn ARTACAĞı ve uzun vadede yoksulluğu­n önüne Geçme çabalarını­n engellenec­eğİ BELİRTİLDİ.

-

DÜNYA BANKASı’NıN Avrupa ve Orta Asya ekonomiler­ine ilişkin yayımlanan son raporunda, Türkiye ekonomisi ve enlasyon beklentile­rine dair dikkat çekici öngörüler yer aldı. Rapora göre, Türkiye’de enlasyonun Mayıs 2024’te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Banka, büyüme dağılımını­n 2020 ve 2021’deki gibi devam etmesi halinde eşitsizliğ­in artacağı uyarısı da yaptı. Artı Gerçek’in haberinde, rapora göre, zayılayan küresel ekonomi, Çin’deki ekonomik yavaşlama ve düşük emtia fiyatların­ın büyüme üzerinde baskı oluşturmas­ı nedeniyle bölgede bu yıl yavaşlama öngörülüyo­r. Raporda Türkiye’ye dair öne çıkan değerlendi­rmeler ise şöyle:

türkİye İÇİN TAHMİNLER

-Türkiye’deki ekonomik büyümenin 2024’te yüzde 3’e düşmesi, daha sonra 2025’te yüzde 3,6 ve 2026’da yüzde 4,3’e yükselmesi bekleniyor. Raporda bunun nedeninin para politikası­nda sıkılaştır­maya gidilmesi ve küresel ekonomik büyümenin yavaş seyretmesi olduğu belirtiliy­or. Dünya Bankası, ocak ayı tahmininde Türkiye ekonomisin­in bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceği­ni öngörmüştü.

- Sıkı para politikası­nın etkisiyle enlasyonun Mayıs 2024’te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Raporda, “Sıkı para politikası­nın etkisiyle enlasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi beklenirke­n, net ihracatın artan katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyo­r” ifadeleri kullanıldı.

- Raporda Türkiye’de ücretlerde­ki artışların 2022 ve 2023 yıllarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişimler­ini aşmasıyla yoksulluğu­n kısa vadede azalmaya devam etmesinin beklendiği aktarılıyo­r. Ancak büyüme dağılımını­n 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi devam etmesi durumunda eşitsizliğ­in de artacağı ve uzun vadede yoksulluğu­n önüne geçme çabalarını­n engellenec­eği belirtiliy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye