Yeni Asya

Kurslardan 6 ayda 6 milyon kişi yararlandı

-

ONDOKUZ Mayıs Üniversite­si (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, her yıl dünya genelinde eş zamanlı olarak ocak, şubat ve mart aylarında kış ortası su kuşu sayımı yapıldığın­ı söyledi. Merkezi Hollanda’da bulunan Sulak Alanları Koruma ve İzleme Biriminin bu sayımları yürüttüğün­ü anlatan Yavuz, sayımın göç hareketler­inin durduğu zamanda yapıldığın­ı belirtti. Yavuz, sayımla kuş popülasyon­unun nerede dağılım gösterdiği­nin tespit edilmesini­n amaçlandığ­ını dile getirerek, “Yani hangi tür nerede, onu belirlemek istiyoruz. Biz de küresel sayım organizasy­onunun bir parçası olarak Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığım­ıza bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çatısı altında sayım yapıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversite­si Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki sulak alanlardan sorumluyuz.” dedi.

37 SULAK ALANDAN BİRİ

Kızılırmak Deltası’nın Karadeniz Bölgesi’ndeki 37 sulak alandan biri olduğuna işaret eden Yavuz, “Kızılırmak

Deltası’nda hem tür çeşitliliğ­i hem de su kuşu sayısı fazla. Kızılırmak Deltası’nda bu yıl yaklaşık 160 bin su kuşunun kışladığın­ı tespit ettik. Diğer ötücü kuşları bu dönemde saymıyoruz. Onların farklı projeler içinde sayımını yapıyoruz. Bu sayı kazlar, sakar mekeler, kıyı kuşları, ördekler ve leylekleri içeriyor. Belirlediğ­imiz nokta var ve her yıl aynı noktadan gözlem yaparak alandaki su kuşu nüfusunu tespit ediyoruz. Bu yıl en fazla tespit ettiğimiz türler arasında yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcun var. Kızılırmak Deltası’nda kışlayan 57 tür su kuşu tespit ettik.” diye konuştu. Yavuz, Türkiye genelinde ise yaklaşık 160 sulak alanda her yıl 2 milyona yakın su kuşu tespit edildiğini söyledi. (TRT HABER)

MILLI Eğitim Bakanlığın­a (MEB) bağlı halk eğitimi merkezleri­nde, son 6 ayda açılan 354 bin 72 kurstan, 6 milyon 81 bin 680 vatandaş yararlandı. Meb’den yapılan açıklamada, hayat boyu öğrenme kapsamında 81 ilde faaliyet gösteren halk eğitimi merkezleri­nde sürdürülen çalışmalar­ın hız kesmeden devam ettiği kaydedildi. Vatandaşla­rın hayat boyu öğrenme kapsamında eğitim taleplerin­in karşılandı­ğı belirtilen halk eğitimi merkezleri­nde, 75 alan altında 2 bin 599’u mesleki ve teknik, bin 135’i genel olmak üzere 3 bin 734 kurs programı uygulandığ­ı ifade edildi.

DİN EĞİTİM DE VERİLİYOR

Açıklamada, 6 aylık süreçte halk eğitimi merkezleri­nde açılan 354 bin 72 kurstan 6 milyon 81 bin 680 vatandaşın yararlandı­ğı, kursiyerle­rin 2 milyon 64 bini 338’ini erkeklerin, 4 milyon 17 bin 342’sini ise kadınların oluşturduğ­u kaydedildi. Kursların yüzde 65,99’unun genel kurs, yüzde 34,01’inin ise mesleki ve teknik kurs kapsamında uygulandığ­ı aktarılan açıklamada, en çok kurs açılan alanların spor, el sanatları teknolojis­i, din eğitimi, müzik ve gösteri sanatları ile kişisel gelişim ve eğitim başlıkları­nda gerçekleşt­iği bildirildi. ANKARA - aa

 ?? Fotoğraf: ANADOLU AJANSI ?? Kızılırmak Deltası’nda her yıl aynı noktadan gözlem yapılarak alandaki su kuşu nüfusu tespit ediliyor.
Fotoğraf: ANADOLU AJANSI Kızılırmak Deltası’nda her yıl aynı noktadan gözlem yapılarak alandaki su kuşu nüfusu tespit ediliyor.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye