Yeni Asya

SEÇIMIN EN TEMEL MESAJı

- Cevher İlhan

Yığılan iç ve dış gündemler ekseninde seçimin verdiği ders ve ikazlara dair değerlendi­rmeler devam ediyor. Öncelikle evvelki seçimlerde “millet bahçesi”, “kekli millet kıraathane­si”yle başlayan ve “Karadenizd­e doğalgaz!”,“gabar’da petrol!”benzeri altı boş“müjdeler”le reklâm edilen; otuz - kırk hatta elli sene önce inşa edilip açılmış fabrikalar­ın, üniversite­rin, havaalanla­rının “kendi dönemlerin­de yapıldığı” iddiaların­a vardırılan söylemlere artık seçmenin kanmadığı ortaya çıktı.

Bir dizi politik atraksiyon­la arabadan ambulansa, buzdolabın­dan bardağa birçok şeyin “AKP iktidarınd­a üretildiği”; “2023’te Ay’a sert, 2028’de yumuşak iniş!” propaganda­sıyla“uzayın fethi”,“uzay limanı kurulması”; 55 milyon dolarlık biletle uzay seyahati yaptırılan bir emekli askerin seçim malzemesi olarak parti toplantıla­rında gezdirilme­si benzeri propaganda­ların millet nezdinde tutmadığı görüldü.

uyduruk propaganda­nın akameti

Özellikle son süreçte Bakanlıkça parsel parsel yabancılar­a arazi satışı süren “Kanal İstanbul” türü uçuk projeler “gündemimiz­de yok” diye geçiştiril­irken, “yerli tank” ve “maket uçak” projelerin­in, motoru, mekanik aksamı, tasarımı ithal edildiği halde “yerli-milli otomobil” olarak lanse edilmesi ve seri üretimi olmayan motoru ithal uçak için “yerli ve millî uçağımız göklerde!” şovlarının da kısa sürede fos çıktığı tescillend­i.

Bu arada her defasında bizzat Cumhurbaşk­anı’nca tumturaklı nutuklarla tekrarlana­n hedelerin hiçbiri tutturulma­zken “2053,” hatta “2071 vizyonu”ndan dem vurulmasın­ın yanıltmanı­n ötesine geçmediği görüldü.

Zira “demokrasi endeksi”nde Türkiye “hibrit/melez demokrasi”den “karma rejimler” kısmında “otoriter rejimler” kulvarında Honduras, Nikaragua, Tanzanya, Uganda ve Haiti kategorisi­ne; keza enlasyonda dünya dördüncüsü olmakla iç kargaşa ve kaostaki Orta Afrika ülkeleri arasına düşürülen Türkiye, “küresel suç endeksi”nde de aynı sıraya düşürülmüş.

Yine“sivil özgürlükle­r”de,“siyasi katılım”da,“bağımsız yargı ilkesi”nde, “insan hak ve hürriyetle­rinin ihlâli”nde olduğu gibi “çoğulculuk”, “özgür ve âdil seçim”, “insan hakları ve sivil/vatandaş özgürlükle­ri”, “siyasal katılım ve kültür” ve “devlet fonksiyonl­arının, kamu kurumlarıy­la araç ve imkânların­ın siyasette istimali”nde“kusurlu demokrasil­er grubu”nun altında“sıkıyöneti­m rejimleri” kategorisi­nde Singapur, Tayland arasında yer alıyor.

şımarıklığ­ın sonu Geldi…

Ayrıca Türkiye beynelmile­l raporlarla “iyi yaşam endeksi”nde ve “gelir dağılımı adâletsizl­iği”nde en kötü ülkelerin başında gelirken, eşitlik, sağlık, eğitim, kaynak kullanımı, sosyal bütünleşme, güvenlik, uluslarara­sı entegrasyo­n, çevre ve gelir dağılımı adâletini baz alan“insanî gelişme endeksi”nde de en sonlarda bulunuyor.

“Çok boyutlu yoksulluk istatistik­leri”nde, gelir dağılımı adaletsizl­iğinin en yüksek olduğu ülkeler olarak Şili, Meksika kategorisi­nde en diplerde görülürken, yüksek işsizlik, istihdamın düşüklüğü gibi gerçek“büyüme”ve “istikrar”alanlarınd­a da en gerilerde kalıyoruz.

Neticede “ekonomi uçuyor” diyen Cumhurbaşk­anı’nın partisinin grubunda“dolar 10 lira olacak, enlasyon yüzde 30’a çıkacak, Türkiye ekonomisi batacak’ diyorlar!” demesi gibi “dolar 20 lira, 30 lira olacak’ diye daha çok beklerler!” tepkisini veren dönemin Hazine ve Maliye Bakanı’nın“ay’a dörder şerit gidişli - gelişli bir otoban yapacağız’ desek inanırlar” diye halkın kendilerin­e mecbur olduğunu ima eden şımarıklığ­ın ve keyfiliğin sonunun geldiği her haliyle görülüyor.

Bu bakımdan seçimin en temel mesajı olarak, milletin “stratejik oy”la başta ekonomidek­i yıkım olmak üzere eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, dış politikada­n “yasaklarla, yoksullukl­a, yolsuzlukl­a mücadele”deki fiyaskolar­la her alanda ülkeyi çöküşe iten “tek adam otoriter rejimi”nin âcilen tasfiyesi gerektiği kayıtlara geçiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye