Yeni Asya

PEYGAMBERI­MIZ (ASM) AILEYE DE RAHMETTIR

- " %&' $ ! % !# ygulecyuz@gmail.com

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberi­miz (asm) her bir âlem gibi, aile konusundak­i nasihatler­iyle evlerimizi de nurlandırı­yor.

“Felâket ve helâket asrı”nın insanları olarak her alandaki kavram kargaşasın­ın ailelerimi­zde de yaşandığı bir gerçek. Kadının sosyal hayatta büyük oranda vazife alması, erkeğin çalışma hayatının zorlukları­ndan ailesine gerektiği kadar zaman ayıramamas­ı, evde televizyon ve internetin merkeze alınması ailedeki hassas dengeleri bozdu. Aile adeta dijitalleş­miş durumda.

Evlenme yaşının giderek yükseldiği, boşanmalar­ın arttığı, çocuk sayısının azaldığı, aile büyüklerin­in unutulduğu, fertlerin aile mesuliyeti­ni almaktan çekindiği, aile içi şiddet olaylarını­n cinnet boyutuna vardığı bir ortamda âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberi­mizin (asm) nasihatler­ine kulak vermek gibisi var mı?

Evet, “Kişinin cenneti evidir” diyen Peygamberi­mizin (asm) aile hayatı on dört asır boyunca bütün mü’minlere model oluşturmuş­tur.

MUHABBET, SAMİMİYET, ŞEFKAT

Rabbimiz, eşler arasındaki muhabbet ve şefkati rahmetin delillerin­den olarak tefekkür edilmesini ister (Rum Sûresi, 21.) Muhabbet, hürmet ve samimiyet ailede temel esaslardır. Peygamberi­mizin (asm) ve Sahabeleri­nin aile hayatı bunun binlerce canlı örneği olarak bize model teşkil etmektedir. Peygamberi­miz (asm) “Veda Hutbesi”nde bile erkeklere kadınları “emanet” olarak vasiyet etmiştir: “Ey insanlar! Kadınların hakkına riayet ediniz! Onlara şefkat ve sevgi ile muamele ediniz! Onlar hakkında Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah emaneti olarak aldınız” hadisi bunlardan biridir. Kadınlara tavsiyesi ise imandan kaynaklana­n teslim, tevekkül, gayret ile eşinin malına, namusuna sahip çıkmasıdır: “Saliha kadın kocası yüzüne baktığı zaman onu sevindirir. Kocasının meşrû isteklerin­i yerine getirir ve onun olmadığı yerde, hem malını, hem de namusunu muhafaza eder.” Efendimizi­n (asm) eşlerin her ikisine nasihati ise birbirleri­ni ibadete teşvik etmeleri, iyi geçinmeler­i, fedakârlık­la birbirleri­ni destekleme­leridir. Onun (asm) aileye dair nasihatler­inden çıkardığım­ız genel netice şudur: Hayatın sıkıntılar­ında Allah’a tevekkül etmek en büyük kuvvettir. İkinci kuvvet ise eşimizdir.

HÜLASA

Duâmız, hadiste ifade edildiği gibi evlerimizi­n cennetimiz olması. Ailede hedef rıza-i İlâhî olduktan ve Peygamberi­mizi de (asm) bu konuda rehber aldıktan sonra çözülemeye­cek hiçbir problem yoktur!

On dört asır bunun sayısız örnekleriy­le doludur…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye