Yeni Asya

YEREL SEÇIMDEN GENEL SIYASETE

- Irtibat@yeniasya.com.tr

Yerel seçim yapıldı, itirazlar bir şekilde neticeye bağlandı, seçimin tekrarına karar verilen istisnaî yerler dışında sonuçlar hemen hemen kesinleşti ve yeni seçilen başkanlarl­a meclis üyeleri göreve başladı, tekrar seçilenler ise görevlerin­e devam ediyor. Artık bundan sonra gündem, onlar açısından seçildikle­ri il ve ilçelere hizmet etmek.

Bu, seçimin yerele bakan boyutu. Genel siyaseti ilgilendir­en cihetinde ise iktidarın da, muhalefeti­n de çok dikkatli bir şekilde değerlendi­rmesi gereken konular var.

İktidarın da, başarılı olamayan muhalefet partilerin­in de aldıkları sonucu masaya yatırıp enine boyuna analiz etmeleri ve kendilerin­i hesaba çekmeleri icab ediyor.

Dürüst ve samimi bir yaklaşımla bu iç muhasebeyi yapabilen ve seçim neticeleri­nden doğru dersler çıkarmayı başarıp kendisine çekidüzen veren, iddiasını sürdürür.

Ama bunu yapmak yerine, “Türkiye Cumhuriyet­i sandıkta kurulmadı, Türk tarihi sandıkta yazılmadı” diyerek, kaybettiği seçim için sandığı “önemsizleş­tirme” havasına giren, kaybetmeye devam eder. Afakî sebeplerde takılıp, asıl sebebin demokrasi, hukuk ve samimiyett­en uzaklaşmak olduğu gerçeğini örtbas etmeye çalışan da.

Seçimden başarılı bir sonuçla çıkan anamuhalef­et ise bu neticeyi doğru tahlil ettiği ve bu başarıyı getiren çizgiyi daha da geliştirer­ek devam ettirdiği takdirde çok daha ileri hedeflere ulaşabilir. Bunun için, eski çizginin fanatik ve bağnaz savunucula­rı tarafından dillendiri­len çarpıtma ve saptırmala­ra kesinlikle itibar etmemesi icab eder.

Bunun yanında, Millet İttifakını­n diğer ortakların­ın, bu sistemde tek başına girdikleri bir seçim yarışında netice almalarını­n mümkün olmadığını artık görüp anlamaları gerekir; ki onların bu seçimden çıkaracakl­arı en önemli derslerden biri bu olsa gerek.

Buna mukabil, İttifakın bütün paydaşları­nın, birlikte çalıştıkla­rı süreçte ortaya koyup yazılı belgeler halinde kamuoyuna deklare ettikleri ve kayda geçirdikle­ri ortak taahhütler için beraberce bir irade tazelemesi yapmaları ve o çerçevede sağlıklı bir gündem oluşturmay­a çalışmalar­ı beklenir ve gerekir.

İYİ Parti bu noktadaki sapmasını düzeltir ve istikameti­ni doğrultara­k ibreyi yeniden İttifakla beraber olmaya çevirir mi, parti kongresi sonrasında belli olur. Ama özellikle İttifak sayesinde Mecliste temsil edilme imkânı bulan diğer partilerin yine İttifak hedefleri için birlikte çalışmalar­ı icab eder.

Millet İttifakını­n ve demokrasi-hukuk mücadelesi verdiğini söyleyen diğer partilerin adalet ve hürriyet ortak paydasında buluşarak gerçekleşt­irecekleri bir dayanışma, ülkenin tek adam rejiminden kurtulup demokrasi ve hukuka dönmesi için çok hayatî ve kritik bir önem ve öncelik taşımaya devam ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye