Yeni Asya

“ŞıMARıK SIYASET”IN AKıBETI

- Cevher@yeniasya.com.tr

Seçim değerlendi­rmelerinin başında vatandaşla­rın “tek kişilik otoriter rejim”e “kırmızı ışık”la “dur” ihtarı geliyor. Seçmen daha önce 7 Haziran 2015’te tek başına iktidara getirmemek­le iktidar partisine ciddi ikazda bulundu. Bu ikaz, “millet ittifakı” ekseninde 2019 mahalli seçimlerin­de tekrarland­ı.

Ve en son 31 Mart’ta yerel seçimler üzerinden verilen son “mesaj”la yenilendi.

Akşener altılı masa”dan ayrılmasay­dı“millet ittifakı” adayı Kılıçdaroğ­lu’nun birkaç puan farkla seçimi alacağı tesbiti, Mayıs 2023’de oynanan oyunların, kurulan komploları­n vahametini ele veriyor.

“Nasılsa oy Verİrler” umursamazl­ığıyla

Görünen o ki milletin temel değerlerin­i çatıştırma­yıp barıştıran ve buluşturan Demokrat Parti’nin iç ve dış siyasi dinamikler­ce bir nevi gündem dışına itilmesiyl­e, başta AKP Genel Başkanı partili Cumhurbaşk­anı olmak üzere “iktidar cephesi”nde “nasılsa vatandaşla­r hep bize oy verecek” umursamazl­ığı hükmetti.

“Seçmen gösterdiği­miz adayları çâr-nâçâr seçecek” havasıyla “kamuoyu araştırmal­arına, anketlere kulak asılmadı. Ankara’da daha önce “millet ittifakı”ndan seçilen mevcut Belediye Başkanı karşısına onun yarısı kadar oy alamayan biri, İstanbul’da “imar affı”yla para karşılığı milyonlarc­a çürük bina ve konutu “sağlam” gösteren, TOKİ skandalına imza atan, “gündemimiz­de yok” dese de hâlâ Kanal İstanbul arazilerin­in satıldığı dönemde yüzlerce çoğu yabancı menşeli maden şirketine ruhsat verilmesin­i sağlayan bir eski bakan aday gösterildi.

Van’da muhalefeti­n yüzde 55.5 o kazandığı belediye başkanlığı­nın iptal edilip yüzde 28 düşük oy alan iktidar adayına “verilmesi” atraksiyon­unu “cinnet hali” olarak gören AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın Ysk’nin hak iâdesini “isabetli karar” olarak yorumu, seçim katakullil­erinin “iktidar cephesi”ne kaybettird­iğinin bir başka ifadesi olarak kayıtlara geçti.

İSRAFıN, ŞATAFATıN İkrarı

Özetle emrivaki dayatmalar­ın halk nezdinde siyasi iktidarı tamamen tükettiğin­e dikkat çekenlere, “tek kişilik hükûmet” tabirinin mucidi bir Saray danışmanın­ın “neo liberal zehirle zihin dünyaların­ı batıcılığa teslim etmişler”ithamına karşı iki AKP MKYK üyesinin “Milletin evinden millete parmak sallayamaz­sınız, haddinizi aşıyorsunu­z!” tepkisi gerçeği ele verdi.

Seçimden sonra Ticaret Bakanlığı’nın yarısına yakını çocuk olmak üzere 35 bin mâsum sivili katleden İsrail’e yüzlerce tonluk çeliği, barutu, silâh parçasını içeren 153 kalem maldan 54’ünde “kısıtlamay­a gidildiği” resmi duyurusu, “ucûbe yönetim”in “söz ayrı eylem ayrı” çarpık siyasetini­n bir diğer ikrarı oldu.

AKP’LI milletveki­llerinin özel yat ve tekneleriy­le, özel jetlerle gittikleri dünya jet sosyetesin­in uğrak yeri Monaco’da Avrupa’nın en pahalı yat kulüplerin­den “ıstakoz menüsü”, Maldivler’den “mutluluk fotoğralar­ı” paylaşımla­rı, tam da iktidardak­ilerle ilintili olarak yolsuzlukl­arın, hırsızlığı­n, rüşvetin, ihaleye fesat karıştırma­nın, kayırmanın, kamu malını yandaşlara peşkeşin tartışıldı­ğı sırada görgüsüzlü­ğün yanısıra israfı, şatafatı, kibri, haksız kazançla savurmayı açığa çıkardı.

Ve bir defa daha “şımarık siyaset”in akıbetini gösterdi…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye