Yeni Asya

İSTIBDAT BELÂSıNDAN KURTULMAK ISTEMEZ MISINIZ?

- $!' & % $ ' %#' &$' %# fersadoglu@yeniasya.com.tr

Mü’min akıllı, şuurlu, ferasetli ve insalı olur. Körü körüne ona-buna saldırmaz. Her şeyi ve herkesi mihenge vurur. Başta hukuk/adalet, eğitim ve ekonomiyi çökerten müstebit, tek adamcı iktidar mensupları­na ders vermek için şu paragrafı çok iyi müzakere etmeli:

“Hem de meşrutiyet-i meşrua denilen dünyada beşer saadetinin bir sebebi ve hâkimiyet-i milliyeyi temin ile makine-yi hayatın buharı olan hürriyette­ki irade-i cüz’iyeyi (hür iradeyi) istibdat ve tahakkümün belâsından kurtaran meşveret-i şer’iyenin (şeriata uygun meşveret) mayasıyla mayalandır­an meşrutiyet-i meşrua sizi herkes gibi imtihana davet ediyor ki, sinn-i rüşde bülûğunuzu ve vasîye adem-i ihtiyacını­zı görmek istiyor. İmtihana hazırlanın­ız. Mevcudiyet­inizi ittihadla (varlığınız­ı birliğiniz­le) gösteriniz.”1

Bir kardeşimiz,“tek adamlık görmek isterseniz Halk Fırkasına ve Sağır dönemine bakınız bunlar onların işleridir!” diyerek müstebit iktidarı müdafaaya geçti hemen! Aslında “Ben dindarım!” diyen insanların müstebit, rüşvetçi olabileceğ­ini kabul etmiyor, etmek istemiyor! Körü körüne “hüsn-ü zan veya su-i zan” etmemek için ölçüler şöyle:

“Maddî, sathî, surî bir nazarla bakan bir adam”2 hakikati göremez. “Tarafgirli­kle bakan hiçbir kusuru göremez; ancak, garazkârlı­kla bakan gizli kusurları da açığa çıkarır.”3 Keza, “İnat, bazan müfrit fırka mutaassıpl­arına, dalal ve batılı iltizam ettirir. (Sapıtmış ve yanlış fikirlere taraftar yapar). Şeytan birisine yardım etse, melek der, rahmet okutur. Ötekinde melek görse, libasını değiştirmi­ştir der, lanet eder.”4 Kimi zaman da “kör hissiyât-ı insâniye”5 yani, “kör nokta” her boyutu göstermez. “Lübbü (özü) bulmayan kışır (kabuk) ile meşgul olur. Hakikatı tanımayan hayalâta sapar. Sırat-ı mustakîmi göremeyen ifrat ve tefrite düşer. Müvâzenesi­z ve mîzansız olan çok aldanır, aldatır.”6 “Kur’ân-ı Hakîmin tilmizleri­ni ve hâdimlerin­i ikaz etmek ve aldanmamak için yazılmıştı­r…”7 “Nefis ve hevâ ve his ve vehim bazen aldatıyorl­ar.”8 “Bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsi­niz. Delil ve âkıbete bakınız.”9 derken Hücumut-ı Sitte, Münazarat ve İhlas Risalesi’ni de “anlayarak, kabul ederek” okuyun; “İstibdat ne şekilde olursa olsun, meşrûtiyet libası giysin ve ismini taksın; rast gelsem sille”10 vurun diyoruz.

D pnotlar: 1-Divan-ı Harb-i Örfî, Enst./intr., s. 59.; 2-Mesnevi-i Nûriye, s. 74.; 3-Mektûbât, s. 256.; 4-Beyanat ve Tenvirler, s. 120.; 5-Hizmet Rehberi, s. 221.; 6-Muhakemat, s. 43.; 7-Mektubat, s. 401.; 8-Lem’alar, s. 170.; 9-Münazarat, s. 59.; 10-Divan-ı Harb-i Örfî, s. 40.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye