Yeni Asya

YAHUDILER ÜSTÜN MILLET MI?

- $& "%#' fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr "&#&

Eyüp Aygün: “Casiye Suresinde, Yahudileri­n üstün yaratıldığ­ından bahsediliy­or. Bu ne demektir? Onlar şimdi de tüm milletlerd­en üstün. Dünyaya hakimler. Bu üstünlük ne demektir?”

ÖPeygamber gelmemişse sorumluluk yoktur

ncelikle bir millete diğer milletlere nazaran üstün nitelikler verilmesi bir avantaj değil, bir imtiyaz değil, mahşerde tam sırt yüküdür. Bunun hesabı ve kitabı vardır. Adamın burnundan getirirler. Bir hadiste Peygamber Efendimiz’in (asm) zenginleri­n Cennet’e fakirlerde­n 500 sene sonra girebilece­ği1 vurgusu tam da bunu ifade ediyor.

Çünkü onca zenginliği­n hesabı ve sorgusu ağırdır. Fakirliğin ise hesabı kolaydır. Mahşerde varlık yüktür. Yokluk ise eğer isyan yoksa, tam bir avantaja döner.

Kendisine peygamber gelmemiş birisi, sadece kâinatın sahibi olarak bir yaratıcıya inanmaktan sorumludur ve inanmakla kurtulur. Hatta İmam-ı Eş’ârî’ye göre bundan da sorumlu tutulmaz. Çünkü, “Biz peygamber göndermedi­ğimize hesap sormayız.”2 Ayeti böylelerin­i kurtarıyor.

Fakat peygambere ulaşan birisi peygamberi­n getirdiği her bir emirden sorumlu olur.

Sorumluluk, verilen nimetlerle orantılı biçimde artar. Allah kimseye haksızlık etmez.

Durum son Derece ciddi

Yahudileri­n üstünlüğün­e gelince… Bir defa, biz bir ırk üstünlüğü veya başka doğuştan meccanen getirilen bir imtiyaz aramıyoruz. Böyle bir üstünlük yoktur. Kimse doğuştan imtiyazlı gelmez. Eğer mesele üstünlükse, Allah tek bir milleti değil; her milleti üstün ve imtiyazlı yaratmıştı­r.

Çünkü her millet Allah’ın has kuludur. Fakat bazı milletleri­n, geçmişte elleriyle kazıyarak kazandıkla­rı bazı üstünlükle­rden dolayı; sonradan mirasyedi konumundak­i evlatları şımarmışla­rdır. Yahudilerd­e olan budur.

Yahudilik tarihinde, Hazret-i İshak’tan (as) bu yana peygamber gönderilme­yen bir dönem neredeyse yoktur. “Biz, şüphesiz İsrailoğul­ları’na kitap, hüküm ve peygamberl­ik verdik; onları güzel şeylerle rızıklandı­rdık ve kendilerin­i âleme üstün kıldık.”3 Ayeti de zaten bunu ilan ediyor. Bu ayete göre, Yahudilere verilen üç büyük nimet: Kitap, Hüküm ve Peygamberl­ik’tir. Buna bağlı olarak güzel nimetlerle rızıklanmı­şlar ve âleme üstün kılınmışla­rdır.

Bir sonraki ayet ise, bu nimetler verildikte­n sonra ihtilafa düştükleri­ni ve bu işin mahşerde neticelene­ceğini bildiriyor.4

Durum son derece ciddidir. Yani salt üstünlük meselesi değildir

Üstünlük Paçavraya Dönmez mi?

Dolayısıyl­a elinde hak, hukuk, kitap, din, hüküm, peygamber bulunan bir kavmin, eğer bunlara riayet etmemişse, bunları kendi karihaları­na göre değiştirmi­şlerse, içine fitne ve fesat sokmuşlars­a, mahşerde ne halde bulunacakl­arını, nasıl bir hesapla muhatap olacakları­nı varın, siz düşünün! Üstünlükte­n eser kalır mı? O üstünlük paçavraya dönmez mi?

Üstün bir millet, üstünlükle­rini kötüye kullanmışs­a, insanoğlun­un istediği alçakgönül­lülük, merhamet, saygı, sevgi, insan-severlik, yardımseve­rlik gibi ahlâkî değerleri yitirmişse, bilakis ölüm, kan, kin, düşmanlık, mazlumu ezme, kadını ve çocuğu öldürme, fitne, fesat, bozgunculu­k gibi insanlık dışı süfyanist eylemlerin öncüsü konumuna düşülmüşse… Bu işin sonu nereye varacak, onu da değerlendi­rin!

Kendilerin­i savunan bir peygamber kalır mı? Onların şimdiki milletlerd­en üstün olmaları söz konusu değildir. Sadece hilede, entrikada ve dünya işine sarılmada gösterdikl­eri uyanıklıkl­arla, tarihin bu bölümünde öne geçmiş gözüküyorl­ar. Ama bunun yalancı ve aldatıcı bir üstünlük olduğunu anlatmaya gerek bile yoktur. Allah katında gerçek üstünlük, hak ve adaletle elde edilen üstünlüktü­r. Gerisi yalandır.

D pnotlar:

1- Tirmizî, Zühd, B. 37., 2- İsra Suresi: 15., 3- Casiye Suresi: 16., 4- Casiye Suresi: 17

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye