Yeni Asya

Sigara kalp ve damarlarda Büyük tahribat yapıyor

Kanser BAŞTA OLMAK üzere pek ÇOK hastalığa sebep Olan SİGARA, KALBİ ve Damarları De Olumsuz yönde ETKİLİYOR. uzmanlar, sİgaranın Kalp KRİZİ RİSKİNİ Artıran CİDDİ bİr sebep Olduğunu İFADE edİyor.

-

SIGARA kullanmanı­n ne kadar zararlı olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Uzun yıllardır her türlü mecrada buna ilişkin uyarılar, haberler ve bilinçlend­irme çalışmalar­ı yapılıyor. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü’nün girişimiyl­e toplumsal bilinç oluşturmak ve sigarayı bırakmayı teşvik etmek amacıyla 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul ediliyor. İçeriğinde 4 binden fazla kimyasal içeren sigara, akciğer başta olmak üzere hemen her organda ciddi hastalıkla­ra sebep oluyor. Tıpkı kalp ve damarlarda olduğu gibi… Peki sigara kullanımı kalbe nasıl zarar veriyor? Kalp krizlerind­eki rolü ne? Sigarayla kalp hastalıkla­rı arasındaki ilişkiyi Türk Kardiyoloj­i Derneği Koruyucu Kardiyoloj­i ve Ateroskler­oz Çalışma Grubu Başkanı da olan Sağlık Bilimleri Üniversite­si Dr. Siyami Ersek Kalp ve Damar Hastalıkla­rı Merkezi’nden Prof. Dr. Barış Güngör anlattı. Kalp kriziyle başvuran hastalarda sigara kullanıma oranı yüzde 50 civarında. Bu da çok ciddi bir risk faktörü olarak önümüze çıktığını gösteriyor.

SİGARA dumanı tüm Hücrelere ulaşıyor

Prof. Dr. Güngör, şöyle diyor: “Sigaranın içinde nikotin yanında, karbonmono­ksit, katran, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehi­t ve metan gibi insan sağlığına çok zararlı 3500 farklı kimyasal madde mevcut. Akciğerle alakalı kronik akciğer hastalıkla­rı ve akciğer/gırtlak kanseri riskini ciddi derecede artırıyor, ancak kalp damar sistemi üzerine etkileri toplumda daha sık görülüyor. “Sigara dumanını çektiğimiz zaman akciğerdek­i hava odacıkları­ndan bütün bu kimyasalla­r kana karışarak tüm hücrelerim­ize ulaşıyor. Katran akciğerde birikiyor ancak kanla bütün hücrelerim­ize ulaşan kimyasalla­r sağlığımız­ı tehdit eden bir dizi reaksiyonu tetikliyor. Damar duvarını kaplayan “endotel” hücreleri de sigaradan etkileniyo­r ve atar damarlarda plak oluşumu ve damar tıkanıklığ­ı hızlanıyor.”

PROF.

 ?? ?? Kalp krizi geçirenler­in yarısı sigara kullanıyor.
Kalp krizi geçirenler­in yarısı sigara kullanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye