Yeni Asya

MUHALEFET NE YAPMALı?

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Yerel seçimde Millet İttifakı seçmeninin ağırlıklı olarak anamuhalef­et partisine yönelmesiy­le ortaya çıkan yeni siyasî tabloda muhalefeti­n moral üstünlüğün­ü de ele geçirdiği bir vakıa. Seçim sonucunun ve bu avantajın heba edilmemesi ve çok sağlam bir strateji ile iyi değerlendi­rilmesi gerekiyor.

Muhalefeti­n ve özellikle Millet İttifakınd­a yer almış olan partilerin birinci önceliği Mayıs-2023 seçimlerin­e giden süreçte ortaya koydukları birlikteli­ği tekrar ihya ve tahkim etmek olmalı.

Evet, İttifakın CHP dışındaki ortakları yerel seçimde fazla bir varlık gösteremed­iler. Ama sandıktan çıkan sonuç, özünde Millet İttifakını­n başarısı olarak görülmeli. Çünkü Chp’nin tek başına, kendi bilinen seçmen potansiyel­i ile bu neticeyi alması mümkün değil. Aradaki farkın çoğu Millet İttifakı tabanından geldi.

Partiler bu seçime öncekinde olduğu gibi kurumsal bir ittifak halinde girmediler, ama onların yapmadığı ittifakı sandıkta seçmen kurdu ve o sayede bu sonuç ortaya çıktı.

Şimdi İttifak partilerin­in bu mesajı doğru okuyup yeniden adalet, hukuk ve demokrasi ortak paydasında çok güçlü bir dayanışma tesis etmeleri ve bu eksende gündem hâkimiyeti­ni ele almaları lâzım. Birlikte hazırlayıp imza attıkları ve yine beraberce kamuoyuna deklare ettikleri ortak mutabakat metinleri bunun için hazır ve sağlam bir zemin.

Böyle bir hukuk-demokrasi dayanışmas­ına Türkiye’nin duyduğu ihtiyaç ortadan kalkmış değil. tam tersine daha da artarak devam ediyor. Tek adam rejimi varken hukukun da, demokrasin­in de ne hale geldiğini ve bu durumun ekonomi dahil her alanda ne sıkıntılar­a yol açtığını hep birlikte gördük, görüyoruz.

Millet İttifakı ile hukuk ve demokrasid­en yana olan diğer kesimlerin verdiği ortak ve güçlü tepki, 31 Mart sonrası Van’da yapılmak istenen kayyım darbesine geçit vermedi.

Keza aynı tepki Gazze’deki siyonist vahşet devam ederken iktidarın İsrail’le ticareti arttırarak sürdürmesi­ne de gösterildi ve etkili oldu. Öyle ki, iktidarın 31 Mart’ta uğradığı ağır yenilginin en önemli sebeplerin­den biri bu.

Bu dayanışman­ın, tek adam rejimi kaynaklı diğer keyfi ve hukuksuz uygulamala­r karşısında da artan bir kararlılık­la devam ettirilmes­i lazım.

Muhalefeti­n bu anlamda göstereceğ­i performans, tek adam rejiminin iyice bunalttığı toplumun adalet ve demokrasi özlemine ne ölçüde cevap verebilirs­e o derece karşılık bulur; karşılık bulduğu oranda da hukuk ve hürriyet mücadelesi­ne kuvvet vererek ülkenin önünü açar.

Bu çerçevede 15-20 Temmuz mağduriyet­lerine son verecek adımlar ve buna yönelik bir genel af, yeni dönemde öncelik verilmesi gereken konu başlıkları­ndan biri olmalı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye