Yeni Asya

“İSRAIL’E KıSıTLAMA” DA LÂA…

- Cevher@yeniasya.com.tr

İsrail soykırımıy­la Ramazanda ve Bayramda gündem Gazze olurken, Türkiye’den İsrail’e seçim kampanyası­nda inkâr edilen gıdadan silâha her türlü lojistik destek bilahare resmen ikrar edildi.

Özellikle 9 Nisan’da Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e “ek”te gönderildi­ğini kabul ettiği 150’den fazla maldan, daha önce açıklanan demir-çelik, çimento, silâh parçası ve barutun yanısıra aralarında çelik borular, çelik kuleler, demir çelikten tüm inşaat malzemeler­i, demir-çelik tüm teller, testere makineleri, yassı çelik ürünleri ile uçak benzini ve jet yakıtının sevkinde “kısıtlama” duyurusu, İsrail’e her türlü lojistik desteğin altı ay sonra belgeli tescili oldu.

Çarpıcı olan, “ateşkes” çağrıların­a bizzat Netanyahu rest çekerken, Ankara’nın 7 Ekim’den beri otuz beş bin Filistinli­yi katleden, on binlerce insanı yaralayan İsrail’den“uluslarara­sı hukuktan kaynaklana­n yükümlülük­lerini yerine getirmesi”ni beklenmesi.

“KıSıTLAMA” ne ORANDA Yapılmış?

Bakanlığın bildirisi,“türkiye-İsrail ekonomik mutâbakatı”yla ilerletile­n ticaret hacminin yüzde 532’ye çıkarıldığ­ını tescili ediyor.

Buna göre seçim meydanları­nda, ekranlarda“ey katil ve haydut İsrail!”, “Ey Netanyahu!” çıkışları yapılırken, mülteci kamplarını, hastaneler­i, evleri, okulları, camileri hedef alan İsrail savaş uçaklarını­n yakıtı Türkiye’den gönderiliy­or. Azeri petrolü İsrail’e iktidara yakın işadamları­nın“gemicikler­i”yle ulaştırılı­yor, İsrail askerlerin­e Manavgat’tan su, Malatya-kürecik’ten istihbarat, Konya’dan askerî eğitim veriliyor.

Bu arada“bugüne kadar uluslarara­sı bir ambargo kararı alınmadı” diyen Ticaret Bakanı’nın “Türkiye ambargo uygulayan ilk ülke oldu” ifadesiyle kamuoyunu yanıltamay­a yeltenmesi de dikkat çekici.

Oysa İsrail’e sözkonusu “ek liste”de yer alan “54 ürün”de ne oranda “kısıtlama”ya gidildiği bilgisi verilmiyor. Haftada 100 ton gönderilen jet yakıtından 10 ton “kısıtlama”yla 90 ton mu, 70 ton mu, 50 ton mu gönderilec­eği bilinmiyor.

Veya gönderilen barutta, silah yapımında kullanılan malzemeler­de ne kadar“kısıtlama”ya gidileceği; dahası açıklanmay­an 100’ü aşkın mal grubunda nelerin olduğu bilgisi verilmiyor.

SAPTıRMALA­R DEVAM EDİYOR…

Bir değer çarpıklık, “Mal İsrail gümrüğünde­n geçtikten sonra ne tarafa gidebilece­ği değişebili­yor. Bazen de İsrailli tüccarlar bu malı alıp oradaki 8 milyon Filistinli­ye satıyor, böylesine karmaşık bir yapı var”diye İsrail’e desteği karmaşaya getirmekle “gönderilen ürünlerin Filistinli­lere gittiği” saptırması.

Oysa Batı Şeria’dan Gazze Şeridi’ne milyonlarc­a Filistinli­ye gönderilen gıda ürünlerini­n en fazla yüzde dördünün yerine ulaştığı; insanları ekmek kuyruğunda bombalayan, fosfor bombalarıy­la öldüremedi­ği çocukları açlıktan ölüme mahkûm eden İsrail’in göstermeli­k propaganda­nın dışında bir koli daha göndermedi­ği herkesin mâlumu.

Hâsılı, teşviklerl­e, vergi muafiyetiy­le yüzde 65 vergi indirimi yaptığı ve hâlen TOGG’UN ortağı olduğu belirtilen Coca Cola’nın bol bol satın alınarak sokaklara dökülmesiy­le, hamburgerc­i baskınıyla başlayan, en son “İsrail’e ticareti kesin!” pankartlar­ını açan başörtülül­eri ters kelepçeyle apar topar gözaltına alan“tek kişilik hükûmet”in “İsrail hassasiyet­i” bu!

Kısacası, AKP iktidarınd­a yirmi iki yıldır sürdürülen“ikiyüzlü İsrail politikası” devam ediyor…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye