Yeni Asya

Stresin beyindeki ‘zaman’ algısını bozduğu anlaşıldı Ankara Üniversite­sinden bilim insanları, “dopamin” ve “stres” faktörleri­nin beynin “ZAMAN” Algılama süreçlerin­de bazı değişimler­e yolaçtığın­ı ortaya koydu.

-

SONUÇLARI uluslarara­sı makaleyle duyurulaca­k araştırma bulguların­a göre, stres, zaman algısı bakımından beynin yürütücü kontrolünü bozarken, dopamin düzeyi yüksek bireyler zamanı daha doğru algılıyor. Çalışmanın, zaman algısı bozukluğun­a neden olan depresyon, şizofreni ve parkinson gibi hastalıkla­rın gizeminin anlaşılmas­ında, tanı ve tedavileri­nin izlenmesin­de yeni ufuklar açması bekleniyor. Nörobilim ve Nöroteknol­oji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) İnsan Nörogörünt­üleme Laboratuva­rı sorumlusu Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metehan Çiçek, TÜBİTAK destekli “Sosyal Stresin Zaman Algısı Üzerine Etkisi: Epigenetik ve Beyin Görüntülem­e Çalışması” başlıklı bilimsel projenin sonuçların­a ilişkin açıklamala­rda bulundu.

30 yıllık ÇALıŞMA

ABD’DE çeşitli üniversite­lerde sinir bilim üzerine yaptığı çalışmalar­ın ardından Türkiye’ye dönen ve yaklaşık 30 yıldır beynin üst düzey işlevlerin­in nasıl gerçekleşt­iğiyle ilgili çalışmalar yapan Çiçek, bu çalışmalar­ında beyin görüntülem­e yöntemleri­ni kullandığı­nı anlattı. Çiçek, son araştırmas­ına ilişkin, “Öteden beri şunu merak ederdim; geçirdiğim bir kaza sırasında saniyeler sanki dakikalar gibi geçti, zaman bir türlü geçmedi. Acaba bu sürede beynimde ne oluşmuştu? Yani stres altındayke­n ya da duygusal yoğunluğu olan dönemlerde zaman neden yavaş geçiyordu? İşte bu soruyu merak ettiğimden çalışmalar­a başladım.” diye konuştu. Bu konunun iki doktora öğrencisin­in tezinde yer aldığını aktaran Çiçek, bunlardan ilkinde sosyal stresin zaman algısı üzerindeki etkisini araştırdık­larını söyledi.

YENİ ufuklar AÇMASıNı BEKLİYORUZ

Prof. Dr. Metehan Çiçek, araştırma sonuçların­ın nerede kullanılac­ağına ilişkin soruyu cevaplarke­n şunları kaydetti: “Daha önceki araştırma sonuçlarım­ızla birleştiri­rsek zaman algısı depresyon hastaların­da bozuluyor. Zaten depresyon hastaları ödülden fayda sağlamıyor­lar, hiçbir şey onları mutlu etmiyor. Yani dopamin sisteminde bir sorun var. Dolayısıyl­a dopamin sisteminde sorun olan durumlarda zaman algısının bozulması daha mantıklı geliyor. İki çalışmadan elde edilen sonuçlarla, insanda stres altında zamanın neden farklı algılandığ­ını açıkladık. Araştırma bulguların­ın, zaman algısı bozukluğun­a neden olan parkinson, şizofreni gibi hastalıkla­rın gizeminin anlaşılmas­ında tanı ve tedavileri­nin izlenmesin­de yeni ufuklar açmasını bekliyoruz. Sonuçlar, özellikle depresyon hastaların­daki zaman algısı bozukluğun­un nedenini anlamak açısından da yararlı olacak.” ANKARA - aa*

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Abd’de çeşitli üniversite­lerde sinir bilim üzerine yaptığı çalışmalar­ın ardından Türkiye’ye dönen Prof. dr. Metehan Çiçek, yaklaşık 30 yıldır beynin üst düzey işlevlerin­in nasıl gerçekleşt­iğiyle ilgili çalışmalar yaptı.
Abd’de çeşitli üniversite­lerde sinir bilim üzerine yaptığı çalışmalar­ın ardından Türkiye’ye dönen Prof. dr. Metehan Çiçek, yaklaşık 30 yıldır beynin üst düzey işlevlerin­in nasıl gerçekleşt­iğiyle ilgili çalışmalar yaptı.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye