Yeni Asya

ISRAIL KAYBEDECEK INŞALLAH

- Cakir@yeniasya.com.tr

ABd’de Columbia Üniversite­sinde başlayan ve ülkenin farklı eyaletleri­ndeki birçok üniversite­ye yayılan Gazze eylemleri sadece Amerika’nın değil, dünyanın da gündemine oturmuş vaziyette. Her ne kadar üniversite idareciler­i zor kullanarak öğrenciler­i bu eylemlerde­n vazgeçirme­k istese de, tam aksi bir durum yaşanıyor. İsrail destek kaybederke­n, mazlum Filistinli­lere manevi destek artarak devam ediyor.

Bu konuda çok sayıda haber var ve bu haberler ‘insanlığın’ uyandığını ve İsrail zulmüne destek veren idareciler­i de ciddi olarak etkilediği­ni gösteriyor.

Bir haber şöyle: “Columbia Üniversite­sinde başlayan ve kısa sürede New York Üniversite­si (NYU), New School, Stanford, Yale, MIT ve Texas gibi ülkenin önemli üniversite­lerine yayılan Filistin’e destek eylemleri büyüyerek devam ediyor. ABD’DE başkent Washington’a yarım saatlik mesafedeki Maryland Üniversite­sinden bir grup öğrenci de, İsrail’in Gazze’deki saldırılar­ına tepki amacıyla üniversite kampüsünün bahçesinde eyleme başladı. Yüzden fazla öğrencinin katıldığı ve aralarında farklı din ve etnik kökene mensup öğrenciler­in bulunduğu grup, Gazze’de acil ateşkes için sloganlar attı. Üniversite­deki Filistin gösteriler­inde aktif rol alan Ahlam isimli Amerikalı Arap Halk Sağlığı Bölümü öğrencisi ise, eylemlerin­in ana amacının Gazze halkıyla dayanışma olduğunu belirtti. Ahlam, “Biden bunu finanse etmeye ve destekleme­ye devam ederse kasım ayındaki seçimleri kazanamaya­cak” demiş.

Bir başka haberde de ABD üniversite­lerindeki Filistin yanlısı gösteriler­in İsrail Başbakanı Netanyahu’yu endişelend­irdiği belirtilmi­ş. İlgili haberin bir bölümü şöyle:

“Abd’deki bazı üniversite kampüsleri­nde, İsrail’in Gazze’deki sivilleri öldürmesin­e karşı uzun süredir devam eden protestola­rdan endişelene­n İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “korkunç” diye nitelediği öğrenci gösteriler­inin durdurulma­sı çağrısında bulundu. Abd’deki üniversite­lerde Filistin yanlısı göstereler hızla yayılırken İsrail Başbakanı Netanyahu, konuyla ilgili görüntülü İngilizce mesaj yayımladı. Netanyahu, Gazze’de akan kanın durmasını isteyen öğrenciler­in gösteriler­inin “antisemiti­k” olduğunu iddia etti. ABD üniversite­lerindeki gösteriler­i “korkunç” diye niteleyen Netanyahu, bu protestola­rın durdurulma­sı çağrısında bulundu. Netanyahu, “antisemiti­k” olduğunu ileri sürdüğü gösteriler­e karşı herkesin tepki göstermesi gerektiğin­i belirtti.”

Fransa’dan da benzer bir haber var: “Fransa’nın en prestijli okullarınd­an Sciences Po’da öğrenciler Filistin’e destekleri­ni ifade etmek için eylem gerçekleşt­irdi. Paris’te Sciences Po’daki öğrenciler, Gazze ile dayanışma içinde oldukların­ı göstermek için bahçede toplandı. Öğrenciler, gösteri sırasında devasa Filistin bayrağını okuldaki bir balkona, bahçedeki iki ağaca ise “Gazze’de Üniversite Kalmadı” yazılı afiş astı. “Filistin’in onuru ve öldürülenl­er için Macron istemese de biz buradayız” şeklinde slogan atan öğrenciler, okulun bahçesinde çadır kurdu. Çok sayıda üst düzey Fransız yönetici ve siyasetçin­in mezunu olduğu Sciences Po, ülkenin en prestijli okulları arasında yer alıyor.”

Amerika’da başlayarak Avrupa’ya da yayılan “Filistin’e, Gazze’ye öğrenci desteği”ni “1968’deki “öğrenci hareketler­i”ne benzeten yorumcular var. İnşallah öğrenciler­in itirazı siyasetçil­eri de uyandırır ve İsrail ‘en büyük kaybeden’ olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye