Yeni Asya

SUNI GÜNDEM ISTIAMı...

-

Tesbit şu ki Bahçeli’nin fonda şarkılı yürüyüşünd­en bu denli “siyasi maksatlar”ın çıkarılmas­ı, siyasi hayatı boyunca yaptığı “siyasi atraksiyon­lar” siyasette derin değişimler­e hamlediliy­or.

Bilindiği gibi 2002’de tam da ağır ekonomik krizin etkilerini­n hafiflemey­e başladığı süreçte ani bir çıkışla “3 Kasım’da seçim” ilânıyla içinde bulunduğu koalisyonu­n sonunu getirip Akp’nin yüzde 34 oyla Meclis’in yüzde 65’ini doldurarak tek başına iktidarı sağlandı.

Partisi dahil Anasol-d ve Anasol-m koalisyonu­nda yer alan diğer koalisyon ortaklarıy­la birlikte sözkonusu hükûmette yer almayan, ekonomik krizde hiçbir dahli olmayan DYP’YI ve topyekûn muhalefet yüzde 10’luk “seçim barajı”na takıldı.

Keza 2014’te Erdoğan’ın Cumhurbaşk­anı seçildiği seçimde Kılıçdaroğ­lu’na MHP-CHP’NIN ortak adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu teklif eden Bahçeli, en büyük “sürprizi” 7 Haziran 2015’ seçimlerin­den sonra yaptı.

Seçim gecesi Akp’nin tek başına iktidarı kaybettiği­nin anlaşılmas­ı üzerine bu kez “1 Nisan’da erken seçim” çağrısıyla AKP’YI ve Erdoğan’ı kurtaran Bahçeli, bu vetirede 15 Temmuz (2016) Hâdisesi’ni suiistimal­le Erdoğan’la işbirliği daha da tahkim edilirken, “madem Cumhurbaşk­anı fiili olarak Anayasaya uymuyor o zaman Anayasayı Cumhurbaşk­anına uyduralım” gerekçesiy­le 16 Nisan 2017 referandum­uyla “tek kişilik otoriter rejim”e kapı açıldı.

Bu bakımdan, bütün tavzihlere rağmen Bahçeli’nin sosyal medya üzerindeki son paylaşımla­rının “yeni bir siyasi had bildiren” ve siyasi tabloyu tersine çeviren 31 Mart seçimleri sonuçların­ı tersine çevirmeyi amaçladığı­na dair istifhamla­r artıyor.

Zira can çekişen “otoriter rejim”e “yolun sonu”nun göründüğü; bu yüzden “50+1” yerine “40+1” benzeri garabetler­in, mevcut Anayasaya uyulmazken bir yeni “siyasi olta” olarak “tek kişilik ucûbe yönetim”in tahkim edileceği “yeni anayasa” suni gündemi ortaya atılıyor.

ayr-ı meşru bir muhabbetin merhametsi­z bir adâvettir ve merhametsi­z azap çekmektir”

Bed üzzaman

SÖZÜN ÖZÜ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye