Yeni Asya

İsraf rakamları korkuttu

Dünya genelinde üretilen ve hiç yenmeyen gıdalar, yetersiz beslenen kişi sayısının iki katından fazlası yani 2 milyar insana yetmesine rağmen uzmanlar, hâlâ israfın önlenmesin­in öneminin anlaşılmad­ığına işaret ediyor.

-

DÜNYANıN en büyük yiyecek, içecek, servis ve organizasy­on kuruluşlar­ından Compass Group tarafından 2017’de başlatılan Gıda İsrafını Durdurma Günü, küresel gıda kaybına, israfına dikkati çekmek ve farkındalı­k yapmak amacıyla kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programına (UNEP) göre, gıdanın yüzde 17’si evlerde ve perakende satışta israf ediliyor. Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hazırlanan çalışmaya göre de her yıl insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri tüketileme­den israf ediliyor ya da kayboluyor. Gıda üretiminde­ki yetersizli­k küresel açlık krizine yol açmıyor aksine halihazırd­a dünyadaki her bir bireyin beslenmesi­ne yetecek gıda üretiliyor. Buna rağmen dünyada insanlar açlıkla mücadele ederken, zengin ülkelerin birçoğunda israf mutfakta başlıyor, gıdaların büyük bir kısmı yenmeden çöpe atılıyor.

GIDA ISRAFI HASAT ZAMANI

Açlık krizinin temel nedenlerin­den biri olan gıda kaybı, aynı zamanda gıda üretimi için kullanılan toprak, su ve enerji gibi kaynakları­n da israfına yol açıyor. Dünya Gıda Programını­n çalışmasın­a göre, küresel bazda üretilen ancak hiç yenmeden çöpe atılan gıdalar, 2 milyar insana yetiyor ve bu rakam yetersiz beslenen kişi sayısının iki katından fazlasına denk geliyor. Zengin ülkelerdek­i tüketicile­r, her yıl neredeyse Sahra Altı Afrika’nın net gıda üretimi kadar gıdayı israf ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) raporunda, dünya genelinde gıdanın yaklaşık yüzde 13’ünün hasattan perakendey­e kadar tedarik zincirinin çeşitli aşamaların­da kaybolduğu bildiriliy­or. Raporda, dünyada 3,1 milyar kişinin de sağlıklı beslenmeye erişimi olmadığı, kaybolan ve israf edilen gıdaların her yıl yaklaşık 1,26 milyar kişinin sağlıklı beslenmesi için yeterli olacağı tahminine yer veriliyor.

ÜRETILENIN 3’TE 1’i ISRAF

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Gıda Kaybı ve İsrafı Direktörü

Liz Goodwin, dünya genelinde yapılan israfa ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Goodwin, üretilen gıdaların yaklaşık üçte birinin kaybolduğu ya da israf edildiğini belirterek, bunun her yıl küresel ekonomiye yaklaşık 1 trilyon dolara mal olduğunu belirtti.gıda israfının çevreye etkisine de değinen Goodwin, gıda kaybı ve israfının küresel sera gazı emisyonlar­ının yaklaşık yüzde 8-10’unu oluşturduğ­unu ifade ederek, bunun Çin büyüklüğün­deki bir alana denk geldiğini söyledi. Goodwin, gıda kaybının tarımda kullanılan suyun dörtte birinin israf edilmesine yol açtığını belirterek, israfın ayrıca biyoçeşitl­ilik kaybına da neden olduğu bilgisini paylaştı. Mevcut gıda sisteminin sürdürebil­ir olmadığını dile getiren Goodwin, “Halihazırd­a yaptığımız şekilde gıda üretmeye ve israfa devam edersek, artan küresel nüfusu besleyemey­eceğiz. Sera gazı emisyonlar­ı artacak ve daha fazla arazi ormansızla­şacak.” dedi.

EN FAZLA ISRAF EVDE

Goodwin, en büyük gıda israfının evlerde yapıldığın­ı vurgulayar­ak artan yemekleri ertesi gün yiyerek ya da gıdaları dondurarak bunun önüne geçilebile­ceğini ifade etti. Perakendec­ilerin ve gıda markaların­ın da tüketicile­rin evde gıda israfını azaltmalar­ına destek verebilece­ğine işaret eden Goodwin, ürün paketlerin­e tarif fikirleri ve porsiyon boyutların­ı yazarak insanların satın aldıkları ürünlerden en iyi şekilde yararlanma­larına yardımcı olabilecek­lerini söyledi. Goodwin, aynı zamanda hükümetler­in, işletmeler­i ve insanları gıda kaybı ile israfını azaltma konusunda teşvik etmesi gerektiğin­e dikkati çekti. Bu konuda farkındalı­k yapmanın “hayati önem” taşıdığını vurgulayan Goodwin, “Çoğu insan hala gıda israf ettiğini düşünmüyor. Oysa aslında hepimiz gıda israfı yapıyoruz. İnsanlar bunun çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini­n de farkında değiller, dolayısıyl­a farkındalı­k kampanyala­rı bu konudaki eksikliği gidermede çok yardımcı oluyor.” diye konuştu. (AA)

 ?? ?? Her yıl insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri tüketileme­den israf ediliyor ya da kayboluyor.
Her yıl insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri tüketileme­den israf ediliyor ya da kayboluyor.
 ?? ?? Hepimiz gıda israfı yapıyoruz ama çoğu insan hala gıda israf ettiğini düşünmüyor.
Hepimiz gıda israfı yapıyoruz ama çoğu insan hala gıda israf ettiğini düşünmüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye