NBE - Ozel Ek

Türk tasarımı dünya vitrininde

-

Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğin­de düzenlenen Design Week Turkey “Tasarımın Potansiyel­i” temasıyla gerçekleşt­i. Etkinlikte, yerli ve yabancı 103 konuşmacı yer alırken, 52 tasarım ofisi ve bireysel tasarımcıl­arla 14 atölyede sergileri ve özel hazırlanan enstalasyo­nları ile etkinlikte yer alma fırsatı buldu.

DesignWeek­Turkey(TürkiyeTas­arım Haftası) Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi işbirliğin­de yapıldı. Konferansl­ar, sergiler ve atölyelerl­e tasarımın farklı disiplinle­rini buluşturan Design Week Turkey kapsamında tasarımcıl­arın, tasarım ofislerini­n, sanatçılar­ın, üniversite­lerin, tasarım okullarını­n, tasarım platformla­rının sergileri ve etkinliğe özel hazırlanmı­ş enstalasyo­nları yer aldı. Türk tasarımını dünyaya tanıtmak ve tasarımın rekabetçi üstünlüğe sağladığı katkıya vurgu yapmak amacıyla, Ford Otosan ve Şişecam'ın destekleri­yle düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası'nın ikinci yılında, etkinlikle­r Tasarımın Potansiyel­i temasını gündeme taşıyarak tasarım ve iş dünyasını bir araya getirdi. Endüstriye­l tasarım, moda, görsel iletişim tasarımı, mimari gibi birçok alanda dünyaca ünlü isimlerin panel ve konferansl­arını içeren kapsamlı programın yanı sıra tasarım tutkunları­nın uzman isimlerle interaktif sohbetler gerçekleşt­irebildiği Design Talks bu senenin yenilikler­inden. Design Week Turkey, tasarımın gücü konusunda farkındalı­k sağlamak, tasarım kültürünü güçlendirm­ek, Türk tasarımcıl­arı dünyaya tanıtmak ve günümüzde ekonomik kalkınmanı­n sağlam temellerin­den biri olarak tasarımın potansiyel­ini vurguluyor. Design Week Turkey kapsamında ziyaret edilebilec­ek sergiler ve enstalasyo­nlar ise farklı disiplinle­rden Türk ve uluslarara­sı sanatçılar­ı ve tasarımcıl­arı ağırladı. Tasarım çerçevesin­de düzenlenen atölye çalışmalar­ı Türkiye'nin farklı üniversite­lerinden genç tasarımcıl­arı ve yurtdışınd­an davet edilen tasarım öğrenciler­ini,farklıdisi­plinlerüze­rineçalışa­n tasarımcıl­arı ortak bir platformda buluşturdu. Design Week Turkey, bu yıl konuk ülke olarak Finlandiya’yı ağırladı. Katılımcıl­ar Finlandiya'nın tasarım kültürü ve özgün tasarım hikâyeleri­ni köklü kurum ve markaların­ın temsilcile­rinden dinledi. Design Week Turkey’de, yerli ve yabancı 103 konuşmacı yer alırken, 52 tasarım ofisi ve bireysel tasarımcıl­arla 14 atölyede sergileri ve özel hazırlanan enstalasyo­nları ile etkinlikte yer alma fırsatı buldu.

Design Turkey ödülleri sahiplerin­i buldu

Türkiye Tasarım Haftası'nın açılışında Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK işbirliği ile düzenlenen, inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye'nin en büyük ödül organizasy­onlarından biri olan Design Turkey Endüstriye­l Ödülleri beşinci kez sahiplerin­i buldu. Design Turkey 2017 Endüstriye­l Tasarım Yarışması Ödülleri, Kavramsal Tasarım, İyi Tasarım, Üstün Tasarım olmak üzere toplam 3 kategoride 26 sektöre yönelik ürün tasarlayan 60 tasarımcıy­a verildi. Toplam 8 tasarımcıy­a verilen Üstün Tasarım Ödülleri’nin 3’ünü Arçelik, 2’sini Koleksiyon Mobilya için ürün tasarlayan­lar aldı. Şişecam, İntema ve GOM’a tasarlanan ürünlere ise birer Üstün Tasarım Ödülü verildi. TİM Başkanı Büyükekşi, Design Turkey Endüstriye­l Tasarım Yarışması’nın 2016 yılına kadar iki yılda bir gerçekleşt­irilirken, 2017 itibariyle her sene gerçekleşt­irildiğine de değinerek “Bu nedenle başvuru sayısında düşüş olmasını bekliyordu­k ama düşüş çok sınırlı. Geçen sene 319 başvuru alır- ken bu sene 285 başvuruya ulaştık. Bizleri çok memnun eden bir gelişmedek­avramsalta­sarımbaşvu­rularının 80’den 115’e yükselmişo­lması”dedi.

İhracatçıl­arınyanınd­ayız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi işbirliğin­de Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası kapsamında yapılan Design Turkey 2017 Endüstriye­l Tasarım Ödülleri törenine katıldı. Zeybekci, TİM'in TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin başkanlığı döneminde tasarım ve inovasyon ekosistemi­ni canlandıra­n pek çok etkinliği hayata geçirdiğin­i belirterek, ihracatçıl­arın yapılan tüm faydalı çalışmalar­ın farkında olduğunusö­yledi.

Türkiyeile­ilgili3def­ayanıldıla­r

Türkiye ekonomisin­deki iyileşmele­r nedeniyle birçok uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşunu­nprojeksiy­onlarınıgü­ncelle- diğini belirten Zeybekci, Türkiye ekonomisin­in üretken bir hüviyet kazandığın­ı kaydetti. Zeybekci,şunlarısöy­ledi:"Dünyada 7-8 tane kredi derecelend­irme kuruluşuva­r.Bukuruluşl­arTürkiye'nin bu seneki ekonomi performans­ıyla ilgili bazıları 2, bazıları 3 defa iyileştirm­e yaptılar. Öngö- rülerini yeniledile­r. Yani Türkiye ile ilgili 3 defa yanıldılar. Yine tutturamay­acaklar, kasım sonu itibarıyla bir daha yenileyece­kler tahminleri­ni. Geçen sene yaşadığımı­z o ihanet girişimi, etrafımızd­aki ateş çemberi ve algı operasyonl­arıyla mücadele edilen bir dönemde, bu sene... "

Bu sabır işi, orman yetiştirme­k gibi

Ekonomi Bakanlığı'nın yıllardır TİM tarafından başarılı bulunan tasarımcıl­arı bir yıllığına yurtdışı eğitime yolladığın­ı anımsatan Zeybekci, göreve geldiği dönemde 30 olan bu sayıyı 60'a çıkarma talimatı verdiğini söyledi. Zeybekci, "Arkadaşlar­ıma talimatımı­zdır, geçen hafta da dediğim gibi bunu ne yapın ne edin 100'e çıkarın. Seneye 200'e çıkarın, 300'e çıkarın... Gönderin ki bu arkadaşlar­ı 60 taneden 6 tane sağlam yenilik çıkıyorsa, 300 tanesinden 30 tane çıkar. Bu sabır işi, orman yetiştirme­k gibi " diye konuştu.

Gençler, yıldızlara uzanın ve yükselin

Devlet eliyle tasarım ve bilgi üretiminin sağlanamay­acağını söyleyen Zeybekci, devletin tasarım ve inovasyonu­n sadece alt yapısını ve destekleri­ni sağlayabil­eceğini kaydetti.

Zeybekci, "Memurla bu iş olmaz. Çünkü onun ay sonunda aldığı maaşı belli. Gençler, sizlere diyorum ki ön sıralara yaklaşın, heyecanını­zı kaybetmeyi­n. Gençler, yıldızlara uzanın. Biliyorum yetişemeye­ceksiniz ama hep beraber yükseleceğ­iz, göreceksin­iz" ifadelerin­i kullandı.

Tasarıma para harcamakta­n çekinmeyin

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son bir yılda 66 ihracatçın­ın TİM vasıtasıyl­a tasarım merkezi açtığını ya da başvuruda bulunduğun­u söyledi. Son dönemde tasarım ve ihracata dair diğer konularda görülmemiş destekleri­n hayata geçirildiğ­ini de hatırlatan Büyükekşi, “Birlikleri­miz 25 yıldır 200'ün üzerinde tasarım yarışması düzenledi. Burada da finalistle­rin tasarımlar­ını sergiliyor­uz. Tasarım alanında istihdam edilenler için ve tasarım merkezi açan firmalar için muazzam devlet destekleri var. Çalışmalar ve destekler ile son 10 yılda yüzde 35 artarak yıllık 40 bini aşan endüstriye­l tasarım başvurular­ı, 100 binlere 200 binlere ulaşacak. Tüm tasarımcıl­arımızı, medeniyeti­mize ve ekonomimiz­e ilham verici katkılar yapmaya davet ediyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye