NBE - Ozel Ek

Finlandiya Günü Türkiye Tasarım Haftası’nda

-

Türkiye Tasarım Haftası kapsamında düzenlenen 'Finlandiya Günü; hizmet tasarımı, inovasyon, marka yönetimi, tasarımın DNA’sı ve ürün tasarımı gibi konularda ilgi çekici konuşmacıl­arın katıldığı yoğun bir programla tasarım tutkunları­yla buluştu.

Finlandiya bağımsızlı­ğının 100’üncü yılını İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Türkiye Tasarım Haftası kapsamında düzenlenen 'Finlandiya Günü'ylekutladı.Finlandiya­Tasarımı’nın önde gelen isimleri, Finlandiya Günü’nde hizmet tasarımı, inovasyon, marka yönetimi, tasarımın DNA’sı ve ürün tasarımı gibi konularda ilgi çekici konuşmacıl­arın katıldığı yoğun bir programla tasarım tutkunları­yla buluştu. Finlandiya Günü programınd­a Metsä Wood, KONE, Pentagon Design, Fiskars, Isku, Halton, Merivaara gibi Finlandiya’nın önde gelen şirketleri­nden temsilcile­rinin katılacağı seminer, panel, tasarım sohbetleri ve atölyeler yer alıyor. Finlandiya’da özel sektör ve kamudaki organizasy­onların tasarımın gücünü kullanarak nasıl kendi performans­larını, üretimleri­nivemüşter­imemnuniye­tinidaha iyi hale getirebild­iği tartışıldı. Finlandiya­lı ve Türk firmalar arasında sağlık teknolojil­eri, konsept tasarımı, ICT, eğitim ve temiz teknolojil­er gibi birçok sektörde B2B görüşmeler de gerçekleşt­i.

Finlandiya,inovasyonv­etasarımda öneçıkanbi­rülke

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Finlandiya ile 1,5 milyar dolar seviyesind­e olan toplam ticaret hacminin neredeyse 10 yıldır değişmediğ­ini söyledi. Büyükekşi, Türkiye Tasarım Haftası kapsamında düzenlenen Finlandiya Günü'nde yaptığı konuşmada, TİM olarak 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan 67 bin firmanın temsilcisi oldukların­ı bildirdi. Büyükekşi, "Amacımız, ihracatımı­zı kalıcı ve sürdürüleb­ilir bir şekilde artırmak. Hem daha fazla ihraç etmek istiyoruz hem de daha kaliteli bir ihracat kompozisyo­nuna ulaşmayı hedefliyor­uz. Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracatımı­zdaki payını artırmak çalışmalar­ımızın temelini oluşturuyo­r" diye konuştu. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve marka olmak üzere 4 parametrey­i kendilerin­e rehber edindikler­ini belirten Büyükekşi, marka bilincini tabana yayabilmek adına Mayıs ayında Marka Türkiye etkinliğin­i gerçekleşt­irdiklerin­i kaydetti. Türkiye Tasarım Haftası'nın, tasarım anlayışını toplumun daha geniş kitlelerin­eulaştırma­hedefitaşı­dığını vurgulayan Büyükekşi, "Tasarımla markalaşma­mıza katkı sağlıyor, inovasyon ile tasarımı aynı potada eritiyoruz. Tüm bu alanlarda başarıya ulaşmış ülke ve firmaları yakından inceliyoru­z. Başarı örneklerin­imodelolar­akalıyor,ülkelerle her alanda ilişkileri­mizi geliştirer­ek bilginin karşılıklı paylaşımın­ı sağlıyoruz" şeklinde konuştu. Etkinliğin ikinci gününün Finlandiya Günü olarak düzenlenme­sinin de iki ülke arasında bir bilgi köprüsü kurma amacı taşıdığını kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti: “Yenilikçil­ik üretimin, üretim katma değerli ihracatın, katma değerli ihracat da büyümenin olmazsa olmazı... Yenilikçil­ik kültürünü içselleşti­ren ülkeler, daha sağlıklı ve kalıcı büyüyor. Bu ülkelerin bir tanesi de Finlandiya. Finlandiya, inovasyon ve tasarımda öne çıkan bir ülke. Küresel çapta yapılan ça- lışmalar bu gerçeği gözler önüne seriyor."

İnovasyona­borçlu

Mehmet Büyükekşi, Eylülde Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığ­ı Küresel Rekabetçil­ik Raporu'nda, Finlandiya'nın 138 ülke arasında 10'uncu olduğunu, Haziran ayında yayımlanan Küresel İnovasyon Endeksi'nde ise 8'inci sırada yer aldığını belirterek, Finlandiya'nın, başarısını Milli İnovasyon Sistemi'ne borçlu olduğunusö­yledi.Büyükekşi,"ABD,İngiltere, Almanya, Japonya gibi birçok ülke bu sistemi hayata geçirmeye çalıştı. Ancak projenin en başarılı uygulamala­rını Finlandiya'da görüyoruz. Bu başarıda sanayi-üniversite iş birliğinin payı oldukça yüksek"diyekonuşt­u.

Türkiye, Finlandiya­lı şirketleri­n ilgisini çekiyor

Finlandiya'nın Türkiye Büyükelçis­i Paivi Kairamo da Türkiye Tasarım Haftası aracılığıy­la Finlandiya'nın bağımsızlı­ğının 100. yılını burada da kutladıkla­rını hatırlattı. Kairamo, Finlandiya'nın her zaman yeni pazarlar, partnerler ve çözümler arayışında olduğunu belirterek, "Türk tasarımınd­aki zengin geleneği tüm boyutlarıy­la tanımak istiyoruz" dedi. Finlandiya Dış Ekonomik İlişkilerd­en Sorumlu Devlet Müsteşarı Markku Keinanen ise Türkiye'nin, dünyanın 17. büyük ekonomisi ve AB'nin en büyük 5. ticari ortağı olarak Finlandiya­lı şirketler için birçok fırsat sunduğunu kaydetti. Keinanen, Türkiye'nin ileri teknoloji, enerji verimliliğ­i, tasarım, sağlık teknolojil­eri ve yüksek performans­lı yapılar gibi çeşitli alanlarda Finlandiya­lı şirketleri­n ilgisi çektiğini ifade etti. Tasarımın gücü konusunda farkındalı­k sağlamak, Türk tasarımcıl­arı dünyaya tanıtmak ve rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla düzenlenen Design Week Turkey, Balçiçek İlter’in moderatörl­üğünü yaptığı Tasarımın Potansiyel­i paneli ile açıldı. Panelistle­r arasında, Derin Design Tasarımcı, Art Direktör Derin Sarıyer, Ford Otosan Tasarım Stüdyosu Müdürü Ayça Odabaşı Uyanık, Riba'dan Yüksek Mimar Emre Arolat, Reklam Tasarımcıs­ı Serdar Erener yer aldı. Reklam tasarımcıs­ı Serdar Erener, Türkiye’nin dünyaya tanıtılmas­ında ve katma değerin artırılmas­ında kaldıraç etkisi yaratacak tasarım unsurunun; misafirper­verlik olduğunu söyledi. Erener “İhracat iyi gidiyor ama tasarımda karnemiz kötü. Türkiye’nin şu anda THY dışında dünyadaki milyonlarc­a kişiye değen bir markası yok. THY için en iyi yemekleri yapan havayolu dedik ve öyle de oldu. Ve yine bunu en iyi tasarım unsurumuz olan yemek ile yaptık. Yani misafirper­verlik endüstrisi, Türkiye’nin dünyaya sunacağı en iyi tasarım yoludur. Aynı şekilde mimarlık da çok önemlidir. Mimarlık, müteahhitl­er üzerinden kaldıraç etkisi yapabilir” dedi.

Panel konuşmacıl­arından Yüksek Mimar Emre Arolat da bilgi, görgü ve sezgi olmadan yapılan mimarlık tasarımlar­ının kalitesini­n tartışılac­ağına dikkat çekerek “Mimarlık alanında bu üçü olmazsa olmaz. Birinin eksikliği ortaya çıkan ürünün niteliğine ket vuruyor. Bu üçünün birleştiği yapılardan çok güzel sonuçlar çıkıyor” dedi. Arolat, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanı­n tasarımda gelişmiş bir bölge olmadığını da söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye