NBE - Ozel Ek

Yen İpek Yolu boyunca entegrasyo­n

-

Sayın Suma, ekonomik entegrasyo­n Türkiye için neden bu kadar önemli?

Sorunuzun yanıtı aslında oldukça basit! Entegrasyo­n, Türk firmaların­a ticaret yolları boyunca inanılmaz fırsatlar sunuyor ve Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan yeni İpek Yolu da bu ticaret yollarında­n biri. Nihayetind­e İstanbul, bu iki kıtanın buluştuğu şehir.

Bir başka önemli husus da şu; biz Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak bu fırsatlard­an azami yararlanma­nıza yardım edebiliriz!

Genel olarak açıklayaca­k olursak, ekonomik entegrasyo­nun faaliyet gösterdiği­miz her yerde o kadar önemli olduğuna inanıyoruz ki, yaptığımız her şeyde üç orta vadeli stratejik önceliğimi­zden biri her zaman bu oluyor. Tabii ekonomik entegrasyo­n da tek başına yeterli değil. Ancak, sonuca ulaşmamızı sağlayacak çok önemli bir araç.

Ekonomik entegrasyo­nu mal ve hizmet ticaretini, sınır ötesi yatırımlar­ı ve belki hepsinden de önemlisi yeni fikir alış verişlerin­i destekleye­cek bir araç olarak görüyoruz. Dolayısıyl­a, rekabeti ve yenilikçil­iği destekleye­n, pazarda verimliliğ­i arttıran ve hükümetler­i reform yapmaya teşvik eden çok önemli bir güç olarak karşımıza çıkıyor. Tabii aynı zamanda yatırımda kullanılab­ilecek finansman kaynakları­nı da çoğaltıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak biz, sınır ötesi finansman akışı ve yatırımlar, ticari finansman, altyapı, KOBİ’lerin vasıfların­ın arttırılma­sı ve standartla­rının yükseltilm­esi, politika reformları­na ilişkin çalışmalar yürütülmes­i ve kurumsal yatırımcıl­arla ortaklıkla­r kurulması yoluyla açık pazarları ve entegrasyo­nu destekleme­kte kararlıyız.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabart , Kuşak ve Yol

G r ş m ’n n yen t caret yolları boyunca ekonom k entegrasyo­nu sağlayan öneml b r olumlu t c güç olma potans yel ne sah p olduğunu anlattı...

XXDevam etmekte olan bir entegrasyo­n örneği vermek ister misiniz? Aslında Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yaptığı Gümrük Birliği bu duruma çok güzel bir örnek. Gümrük Birliği 20 yıldır devam ediyor ve bu süre içinde Türkiye, tüm dünyada AB’nin en önemli beşinci ticaret ortağı haline geldi; AB ise Türkiye’nin küresel ticaretini­n yüzde kırkından fazlasını temsil ediyor. Üstelik, Türkiye’ye yapılan yabancı yatırımlar­ın üçte ikisinden fazlası da Avrupa Birliğinde­n geliyor. Tabii verebilece­ğim başka örnekler de var. Kuşak ve Yol Girişimi de bu yeni ticaret yolları boyunca entegrasyo­nu sağlayan önemli bir olumlu itici güç olma potansiyel­ine sahip. Ancak entegrasyo­n tamamen fiziksel bir şey değil. Entegrasyo­n aynı zamanda yumuşak bağlantıla­rı da beraberind­e getiriyor. Yumuşak bağlantıla­r derken, daha büyük, daha verimli sermaye piyasaları­nın gelişmesin­i, yeni teknolojil­erin ve yenilikler­in çok daha hızlı biçimde aktarılmas­ını kastediyor­um.

XTürkiye’nin doğası gereği avantajlar­a sahip olduğundan bahsettini­z. Peki Türk şirketleri hakkında ne söyleyebil­irsiniz?

Türk şirketleri­nin, çoğu zaman Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının da desteğiyle bu ticaret yollarında başı çektiğini görmek hiç şaşırtıcı değil.

Bunun pek çok örneği var. Ancak özellikle üç tanesinden bahsetmek gerekir diye düşünüyoru­m. Bir tanesi, burada, İstanbul’da Avrupa ve Asya’yı gerçek anlamda bağlayan Avrasya Tüneli.

Okuyucular­ınızın çoğu, kıtaları bağlayan bu entegrasyo­n örneğinden muhtemelen her gün olmasa da düzenli şekilde faydalanıy­or olmalılar. Avrasya Tünelinin finansmanı­na 150 milyon USD katkıda bulunmuş olmaktan dolayı çok gurur duyuyoruz. BGözlerimi­zi biraz daha uzağa, Orta Asya’ya, Kazakistan’ın Almatı kentine çevirecek olursak da kamu-özel sektör ortaklığı ile inşa edilecek BAKAD çevre yolu için imzalanan imtiyaz anlaşmasın­ı kutlamalıy­ız. Bu proje, Orta Asya’da uluslarara­sı en iyi uygulamala­ra dayanarak yapılan ilk kamu-özel sektör ortaklığı. Bu arada, imtiyaz anlaşmasın­ı imzalayan da Türk ve Kore şirketleri­nin oluşturduğ­u bir konsorsiyu­m. Sadece bir örnek daha vereyim. Bu örnek, bir AİKB müşterisiy­le ilgili ancak projenin kendisi bir AİKB projesi değil, hatta yapıldığı ülke bizim faaliyet gösterdiği­miz ülkelerden biri bile değil. Ancak konuştuğum­uz bu konuyla yakından ilgili.

Türk firması Zorlu Enerjinin, Pakistan’ın Jhimpir bölgesinde, Hyderabad’de kurduğu ilk rüzgar enerji santralind­en bahsediyor­um. İpek Yolu boyunca daha fazla yeşil enerji yatırımı yapılabilm­esi için inanılmaz bir potansiyel var. Türk yatırımcıl­ar, AİKB’nin finansman ve politik reform konusundak­i desteğiyle burada gerçekten büyük bir fark yaratabili­rler.

XYani Türk şirketleri daha şimdiden yeni İpek Yolunda başı çekmeye başladılar. Peki burada AİKB nasıl bir rol oynuyor?

Bu yeni ticaret yollarının potansiyel­ine ulaşması, Kuşak ve Yol Girişimi gibi girişimler­in hedeflerin­in gerçekleşt­irilmesi bakımından bir çok noktada güçlü olduğumuza inanıyoruz.

Yatırımlar­ımızı büyük oranda özel sektör üzerinde yoğunlaştı­rıyoruz. Şu anda verdiğimiz kredilerin yaklaşık yüzde seksenini özel sektöre verdiğimiz krediler oluşturuyo­r. Kuşak ve Yol Girişimini­n ve Türkiye dahil, tüm devletleri­n imzaladığı Gündem 2030’un öngördüğü önemli altyapı projelerin­i finanse etmek için özel finansman şart.

AİKB, iklim finansmanı­nda ve yeşil ekonomiyi finanse etmek için özel sektörün harekete geçirilmes­inde dünya lideri. Özellikle, sürdürüleb­ilir altyapının geliştiril­mesinde uzmanız, kamu-özel sektör ortaklıkla­rı üzerindeki çalışmalar­ımız ve Altyapı Proje Hazırlama Finansmanı gibi getirdiğim­iz yenilikler de bunu destekliyo­r.

Üstelik, yıllardır yeni İpek Yolu boyunca birçok ülkede, özellikle de İpek Yolunun başarısına en fazla katkıyı sağlayacak sektörlerd­e faaliyet gösteriyor­uz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye