Pub­lic Space LS De­sign Leila Heller Gallery

Identity - - ID DESIGN AWARDS 2018 -

Show­cas­ing some of the lead­ing re­gional and in­ter­na­tional artists – many of whom pre­sent­ing their work in the Mid­dle East for the first time – Leila Heller Gallery con­sists of two ware­houses merged with one an­other and trans­formed into an en­tic­ing gallery space.

This par­tic­u­lar project re­quired a func­tion­ing ex­hi­bi­tion space with nat­u­ral light, a wel­com­ing en­trance that could sep­a­rate the two gal­leries, as well as a fully op­er­a­tional back-of-house area in which to con­duct day-to-day ac­tiv­i­ties.

To ac­com­plish this, the de­sign­ers cre­ated a wel­com­ing en­trance that sep­a­rates both gal­leries with­out vis­i­bly en­clos­ing them. The raised plinth serves as a thresh­old be­tween the three gal­leries and the small works ref­er­ence and artist li­brary. Wan­der­ing through­out the gal­leries, visi­tors find them­selves en­veloped by min­i­mal­ist de­sign and pow­er­ful raw ma­te­ri­als.

De­sign high­lights in­clude the mez­za­nine sky­light of­fer­ing beau­ti­ful nat­u­ral light­ing, and a cus­tom spi­ral in­dus­trial stair­case that pre­sents both a sculp­tural el­e­ment and a for­mal en­trance to the up­stairs pri­vate view­ing gallery and staff of­fices.

The judges en­joyed the sub­tle ar­chi­tec­tural de­tails that en­hance func­tion­al­ity with­out over­shad­ow­ing the art, as well as the ex­cel­lent use of nat­u­ral light.

iden­tity De­sign The LS De­sign team with Marco Piva, Awards head judge

Newspapers in English

Newspapers from UAE

© PressReader. All rights reserved.